31 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

Extra | Journaal 3 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 2, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | ’Trump maandag aanwezig bij opening proces over aandikken vermogen’

NEW YORK - Voormalig president Donald Trump woont naar verwachting maandag de opening bij van het proces waarin moet worden bepaald wat de straf wordt voor de...

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...
- Advertisement -spot_img

Handen af van AVBZ

HomeNieuwsHanden af van AVBZ

Willemstad – De Stichting Federatie van Zorginstellingen en de Statencommissie voor de Gezondheidszorg zijn het grondig met elkaar eens dat het AVBZ-fonds (Algemene Verzekering Bijzondere Ziektekosten), na integratie van het BZV (Bureau Ziektekostenvoorzieningen) in de SVB (Sociale Verzekeringsbank), als zelfstandig fonds gehandhaafd moet blijven.

Dat stelt het stichtingsbestuur in een persbericht van voorzitter Ivan ‘Vanky’ Moreno, Jr. ,,Wanneer de middelen van dit fonds zouden worden ondergebracht in de andere SVB-fondsen, zou dit wel eens desastreuse gevolgen kunnen hebben voor de meest kwetsbaren in onze samenleving.”

Gevreesd wordt dat gelden vanuit de AVBZ gebruikt zullen worden om tekorten van andere fondsen, zoals het ZV-fonds (Ziektekostenverzekeringen), te dekken. Dit is gebleken uit een gezamenlijk overleg dat recent op initiatief van de Statencommissie voor de Gezondheidszorg heeft plaatsgevonden.

De parlementscommissie heeft tijdens het overleg grote interesse getoond in de ontwikkelingen rond de AVBZ en hierover veel vragen gesteld. De afspraak is gemaakt dat de commissieleden een bezoek zullen brengen aan de instellingen om zelf poolshoogte te nemen. De federatie heeft duidelijk willen maken dat het AVBZfonds ‘onterecht door sommigen als een rijk fonds wordt aangemerkt’.

Moreno: ,,Het geld dat is opgebouwd met de zogenaamde ‘vergrijzingsreserve’ is nu al zeer hard nodig om de snel stijgende vraag naar verpleging en verzorging op te kunnen vangen.”

Tevens laat de praktijk zien dat er nogal wat mensen zijn die volgens de wet in aanmerking zouden moeten komen voor AVBZ-zorg, maar deze zorg niet krijgen omdat de toegang tot het fonds niet goed is geregeld. Ook stelt de federatie dat het fonds nog veel te weinig heeft geïnvesteerd in nieuwe woonvoorzieningen, terwijl voor dit doel wel gelden zijn opgebouwd.

,,Het investeringsplan van het BZV dat enkele jaren geleden is opgesteld, is nooit uitgevoerd”, aldus voorzitter Moreno. ,,Het gevolg is dat de achterstanden in de huisvesting van name verpleeg- en verzorgingshuizen, waar traditioneel veel ouderen verblijven, alsmaar groter worden.”

Het wegwerken van achterstallig onderhoud en het uitvoeren van nieuwbouw is nodig om nu en in de toekomst aan de vraag naar geschikte huisvesting te kunnen voldoen. De federatie heeft nu de sterk de indruk dat in alle plannen die gericht zijn om te komen tot een beter zorgstelsel ‘de meest kwetsbaren over het hoofd worden gezien’.

Deze plannen behelzen vooral het waarborgen van de curatieve zorg in de toekomst, maar niet de zogeheten care-zorg. De federatie doet een beroep op zowel het BZV als de overheid om te komen tot meer investeringen vanuit het AVBZfonds, zodat niet alleen bestaande achterstanden weggewerkt worden, maar deze zorg ook in de toekomst aan iedereen geboden kan worden die hier volgens de wet recht op heeft. ,,Niets doen, is ook hier géén optie.” Zo stelt het bestuur van de Stichting Federatie Zorginstellingen, die gevestigd is aan de Christinalaan in Emmastad.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties