33 C
Willemstad
• vrijdag 12 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Spies (CDA): Vrije pers essentieel

HomeNieuwsSpies (CDA): Vrije pers essentieel

Den Haag – De media in alle landen van het Koninkrijk moeten hun werk kunnen doen zonder het gevoel te krijgen geïntimideerd of bedreigd te worden.

Dat antwoordt minister Liesbeth Spies (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op schriftelijke vragen van het Tweede Kamerlid Martijn van Dam (PvdA). Die had de bewindsvrouw gevraagd ‘of er op Curaçao nog gesproken kan worden van een vrije en onafhankelijke pers als de media gehinderd en geïntimideerd worden door de regering’.

Directe aanleiding was de dreigende taal die voorman Helmin Wiels van Pueblo Soberano via de radio tot hoofdredacteur Mike Willemse van het Antilliaans Dagblad richtte nadat de krant een brief van minister Elmer Wilsoe (PS) van Justitie had geopenbaard waarmee deze de rechtsgang tegen verdachte Robbie dos Santos trachtte te beïnvloeden.

Van Dam signaleerde een patroon waarbij het kabinet Schotte media vanwege onwelgevallige berichtgeving over zijn handelswijze en praktijken intimideert.

Spies: ,,Het gaat om een dispuut binnen het land Curaçao. Dit dispuut valt primair onder de verantwoordelijkheid van de regering van Curaçao. Curaçao kent een historie van een vrij functionerende pers en heeft relatief veel zelfstandige mediaorganisaties, die onafhankelijk opereren. In het algemeen wil ik het volgende stellen: Vrijheid van meningsuiting is een grondrecht in het gehele Koninkrijk. Vrijheid van meningsuiting geldt voor iedereen, totdat het uitoefenen van die vrijheid botst met andere grondrechten. Het is in dat geval aan de rechter om een afweging te maken.” De minister wijst er op dat de journalistieke vrijheid voortvloeit uit het grondrecht van de vrijheid van meningsuiting.

,,Vrijheid van meningsuiting en daaruit voortvloeiende persvrijheid vormen een essentieel onderdeel van het functioneren van een democratische rechtsstaat. Een vrije pers heeft in alle landen van het Koninkrijk een uitermate belangrijke rol, onder meer als onafhankelijke rapporteur over het democratisch proces. Deze rol vergt bij de uitoefenaars van de vrije pers een gevoel voor maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het vergt echter ook dat de vrije pers zijn werk kan doen zonder het gevoel te krijgen geïntimideerd of bedreigd te worden. In het geval van stelselmatige bedreiging of intimidatie kan dat leiden tot een ongewenste terughoudendheid bij de vrije pers, waardoor een vorm van zelfcensuur kan ontstaan. Dat is in een vrij en democratisch bestel ongewenst.”

Op de vraag ‘welke verantwoordelijkheid de Rijksministerraad heeft met betrekking tot de bescherming van de persvrijheid binnen het Koninkrijk in het licht van wat is opgenomen in artikel 43 van het Statuut, namelijk dat het waarborgen van fundamentele menselijke rechten, vrijheden, rechtszekerheid en de deugdelijkheid van bestuur aangelegenheid van het Koninkrijk is’ antwoordt Spies: ,,Het land Curaçao is in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor het in stand houden van een gezond evenwicht van de democratische krachten in het eigen land. Premier Schotte heeft onlangs (refererend aan deze kwestie) verklaard de vrijheid van pers hoog in het vaandel te hebben en dat de overheid zowel het recht van vrije pers als dat van vrije meningsuiting beschermt.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties