27 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

Snel oplossing raffinaderij Aruba

HomeNieuwsSnel oplossing raffinaderij Aruba

Oranjestad – ,,Aruba levert wat het belooft en het is in staat om problemen snel en efficiënt op te lossen.”

Zo stelt het Financieel Economisch Memorandum (FEM) van het ministerie van Algemene Zaken van medio vorige maand.

 ,,Dit werd al eind 2011 geconstateerd door haar kredietbeoordelaars FitchRatings en Standard & Poor’s, die na hun laatste evaluaties de kredietwaardigheid van Aruba handhaafden”, vervolgt het memo dat onder andere werd aangeboden aan de Rijksministerraad.

,,Standard & Poor’s stelde haar toekomstprojectie zelfs naar boven bij.” Zoals het Antilliaans Dagblad zaterdag met ‘Regering Eman blijft optimistisch’ al berichtte – nadat een dag eerder aan de hand van de jongste prognoses van de Centrale bank van Aruba (CBA) een somberder beeld werd geschetst – gaat het kabinet in Oranjestad er vooralsnog van uit dat de stilgelegde raffinaderij spoedig weer wordt opgestart:

,,Het oplossen van de problemen met de raffinaderij in 2012 is wederom een bevestiging van dit beeld. Daarom verwacht het kabinet dat beide ratings – de hoogste in de regio – ondanks de problemen rond de raffinaderij gehandhaafd zullen blijven.”

De CBA houdt sinds 30 mei rekening met drie scenario’s, waarbij in alle gevallen de geprojecteerde groei in 2012 naar beneden wordt bijgesteld. Alles staat of valt bij wat er gebeurt van de raffinaderij. In het geval deze niet meer operationeel wordt dit jaar, gaat de onafhankelijke CBA uit van een reële krimp van zelfs -4,2 procent.

Eind 2011 kwamen de eerste berichten van Valero Energy Corporation, de eigenaar van de raffinaderij dat de marges voor het raffineren van zware olie waren omgeslagen. De regering onder de leiding van premier Mike Eman en minister van Financiën, Utiliteiten en Energie Mike de Meza (beiden AVP), nam daarop ‘meteen het initiatief om direct in samenwerking met het Koninkrijk, een internationaal diplomatiek handelsoffensief in te zetten om een strategische partner dan wel een koper door de raffinaderij te vinden’, aldus de nieuwste FEM, die concrete interesse meldt vanuit Venezuela, Brazilië, Colombia en China.

,,Doordat de Chinese staatsoliemaatschappij PetroChina eind maart formeel interesse toonde voor overname van de installaties op Aruba, heeft Valero per 1 maart de productie in haar raffinaderij opgeschort, in plaats van gehele stopzetting.”

Deze zogeheten ‘suspension of operations’ leidde echter niet tot ontslagen; alle werknemers bleven in dienst en het investerings- en onderhoudsprogramma werd voortgezet. Het kabinet Eman is erg verheugd met PetroChina, dat bovendien heeft aangegeven de transitie naar aardgas voort te willen zitten aangezien dit leidt tot hogere kostenefficiënte voor de raffinaderij. Het Financieel Economisch Memorandum: ,,Dit is van groot belang voor Aruba aangezien dan ook WEB, de producent van elektriciteit en water, toegang zal krijgen tot aardgas waardoor de prijs van elektriciteit op Aruba structureel verlaagd zal worden. Bovendien zal de uitstoot van CO2 op Aruba met meer dan 60 procent zal afnemen.”

Handhaving positieve projecties

Centrale Bank van Aruba voorzichtiger voor rest 2012

Oranjestad – Aan de hand van de ontwikkeling van particuliere investeringen in de periode 2009-2011 in de olieindustrie en geen rekening houdend met het aangekondigde investeringsplan bij overname van de stilgelegde Valero-raffinaderij, kan dit volgens de regering leiden ‘tot een iets lager (nominaal, red.) groeipercentage dan voorheen geprojecteerd van 6,5 procent voor het jaar 2012’.

,,In dit scenario blijven de gevolgen voor de openbare financiën echter beperkt tot een geprojecteerd begrotingstekort van 5,9 procent (mei 2012) in plaats van 5,2 procent ten opzichte van het BBP (bruto binnenlands product, red.)”, schrijft de regering Eman in het Financieel Economisch Memorandum (FEM) van medio vorige maand.

Zowel de Centrale Bank van Aruba (CBA) als de regering – aldus het FEM – verwachten op middellange termijn een buitengewone robuuster groei tussen 8,5 en 9,1 procent in nominale termen voor de jaren 2013 en 2014.

,,Hierbij is nadrukkelijk geen rekening gehouden met de door PetroChina aangekondigde major investment plan in de raffinaderij. De groeiprognoses voor de jaren 2013 en 2014 zien er beter uit dan eerder geprojecteerd.”

De CBA publiceerde afgelopen week, op 30 mei, de meest recente prognoses voor het lopende jaar 2012. De BBP-groei was tot en met eind maart geprojecteerd op 6,4 procent (nominaal) en 3,5 procent (reëel). Maar is nu in het meest gunstige geval – waarbij de raffinaderij over twee maanden al, in augustus, wordt herstart met een productie van 180.000 vaten per dag en een investering van 200 miljoen dollar – naar beneden bijgesteld tot 4,5 procent (nominaal) en 1,6 procent (reëel). Maar als de raffinaderij een maand later, in september, operationeel wordt en de investering beperkt blijft tot 100 miljoen dollar, dan is volgens de CBA sprake van bijstelling naar beneden tot 3,3 procent (nominaal) en nihil, namelijk 0,1 procent (reëel). En bij het dit jaar niet meer heropstarten van de raffinageactiviteiten gaat de CBA uit van – 0,4 procent (nominaal) en -4,2 procent (reëel).

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties