30 C
Willemstad
• zaterdag 8 mei 2021 18:14

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...

Extra | Aubert Wiels: E motibu real di asesinato di Helmin Wiels un dia lo sali na kla

WILLEMSTAD. – Ayera despues di 8 aña ainda famianan no a haña trankilidat pa por sera e kaso di asesinato di Helmin Wiels. Esaki pa e echo...

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaGroeiende druk op regering Aruba | Antilliaans Dagblad

Groeiende druk op regering Aruba | Antilliaans Dagblad

De zorg heeft haar kritieke punt bereikt en wij als zorgverleners kunnen onder de huidige omstandigheden daarvoor niet meer instaan”, aldus de brief.

Oranjestad – De druk vanuit de lokale gemeenschap op de Arubaanse politiek om snel akkoord te gaan met de Nederlandse eisen voor de coronaleningen, groeit. Toch is het voor de Arubaanse regering nog steeds een ‘nee’, zo zegt premier Evelyn Wever-Croes.

Het geld zou al begin deze maand op zijn, zei de regering eerder. ,,Doordat de Financiënminister met wat ‘potjes’ kon schuiven, en de toeristen sinds de grensopening in juli nog wat binnenbrachten, kan Aruba het tot medio september uitzingen”, zegt de premier tegen Sharina Henriquez van Caribisch Netwerk.

En die tijd gebruikt de regering om verder te onderhandelen met Nederland over de leningseisen tot op 11 september weer een Rijksministerraad is. Maar op eigen bodem is er grote druk en steeds meer kritiek te horen dat het kabinet alleen nog voor de show onderhandelt.

Vanuit de zorgsector – onder andere van huisartsen, medisch specialisten en apothekers – is maandag een brandbrief naar de regering gestuurd met het verzoek ‘onmiddellijk akkoord te gaan met Nederland’. Ze zeggen dat de gezondheidszorg in gevaar is en de regering de signalen niet oppikt.

,,De zorg heeft haar kritieke punt bereikt en wij als zorgverleners kunnen onder de huidige omstandigheden daarvoor niet meer instaan”, aldus de brief.

Werkgeversverenigingen en de Kamer van Koophandel stuurden vorige week al een brandbrief. Zij stellen dat Aruba geen keus heeft om de Nederlandse leningseisen af te wijzen. Want anders stort de economie helemaal in.

De Arubaanse premier reageert dat de onderhandelingen niet voor de show zijn. ,,We proberen echt met man en macht om aan de andere zijde van de oceaan dat te laten zien.”

Een groot struikelblok voor Aruba is dat volgens de Nederlandse eisen de nieuwe Caribische Hervormingsentiteit ook streng financieel toezicht kan opleggen als Aruba zich niet aan de afspraken houdt. Dat komt dan naast het toezicht geregeld in de Rijkswet financieel toezicht. Premier Wever-Croes wil hierover duidelijkheid. Want ook al gaat Aruba hiermee akkoord, dan ontstaan in de kortste tijd weer problemen over ‘de interpretaties’, zegt ze.

,,Nederland zegt nu: ja, het is niet de bedoeling om dat zomaar te doen. Het moet wel iets ernstigs zijn, het moet structureel zijn. Nou dan zeg ik: zet dat op papier. Doe het duidelijk en zet het ook in de wet. Want anders gaat dit met elkaar botsen, overlappen en komen we er nooit meer uit.”
Mocht de Arubaanse regering eruit komen met Nederland, dan nog gaat het akkoord eerst naar het parlement voor goedkeuring, zegt de premier. Ook als het een ‘nee’ blijft, gaat de regering naar het parlement voor een eindbeslissing. ,,Want het land zonder geld laten, is ook weer geen reële optie”, aldus Wever-Croes.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. Aruba heeft gewoon ten koste van alles de vluchten van en naar de US toegestaan, het motto is duidelijk; geld, geld en nog eens geld en daarna komt de gezondheid. In dit artikel wordt dan ook nog eens fijntjes aangegeven: “en de toeristen sinds de grensopening in juli nog wat binnen brachten”. Welnu, Aruba kan tot medio september nog uitzingen maar ook dan is de markt nog lang niet hersteld, dit weet een ieder derhalve….waar wachten premier Evelyn Wever-Croes & Co. nog op? Op een wonder?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties