28 C
Willemstad
• woensdag 17 augustus 2022

Laatste reacties

Goedgedrag bedankt

Gouverneur spreekt dankwoord uit tijdens afscheid in paleis

Willemstad – In het bijzijn van meer dan 1.200 genodigden heeft gouverneur Frits Goedgedrag gisteravond in het Paleis van de Gouverneur afscheid genomen.

Premier Stanley Betrian (links) hield een toespraak tijdens het afscheid van de gouverneur. Frits Goedgedrag dankte in zijn afscheidsrede zijn vrouw Dulcie (midden) voor haar vertrouwen en steun de afgelopen jaren.
FOTO’S ELS KROON ©2012

,,Ik ben dankbaar dat ik betrokken was bij de vorming van het nieuwe land Curaçao”

, zo sprak de vertrekkend gouverneur gisteravond.
Er vormde zich gisteravond een lange rij bij het paleis om de gouverneur nog een laatste hand te geven.

Goedgedrag ontving gisteravond tijdens zijn afscheid in het Paleis van de Gouverneur namens de Curaçaose gemeenschap een schilderij van de Curaçaose schilder José Capricorne.

Demissionair premier Stanley Betrian van het interim-kabinet opende de ceremonie met eentoespraak, waarbij een schilderij van de Curaçaose schilder José Capricorne namens de Curaçaose gemeenschap aan de vertrekkend gouverneur werd overhandigd.

 

 

Goedgedrag werd tien jaar geleden aangesteld als gouverneur, toen nog van de Nederlandse Antillen.
De 61-jarige gouverneur heeft nu voortijdig zijn werk moeten neerleggen vanwege gezondheidsredenen.
Eind oktober diende hij zijn ontslag in bij koningin Beatrix, nadat hij maandenlang onder vuur lag van de voormalige regering Schotte.
Die verweet Goedgedrag dat hij een formateur had aangewezen om een interim-kabinet te vormen op verzoek van een nieuwe meerderheid van twaalf Statenleden.
Op 27 september reisde Goedgedrag vrij plotseling af naar de Verenigde Staten voor een medische controle, nadat hij hartklachten had gekregen.
Uit deze controle bleek dat de gouverneur van de hartklachten geen blijvende schade heeft overgehouden. Toch werd hem rust geadviseerd, en Goedgedrag heeft besloten die nu te gaan nemen.

,,Ik ben dankbaar voor de tijd dat ik jullie gouverneur was en dat ik dat heb kunnen doen gedurende de tien jaar die achter de rug zijn”

, zo sprak Goedgedrag gisteravond.

,,Ik heb mooie herinneringen aan de vele ontmoetingen en vruchtbare gesprekken met jullie. Dank voor jullie steun. Dank voor jullie betrokkenheid. In het bijzonder dank aan iedereen die zijn bezorgdheid heeft geuit in verband met mijn gezondheid en welzijn.”

Goedgedrag, geboren in Oranjestad op Aruba, was de eerste gouverneur van Curaçao. Daarvoor was hij tussen 1 juli 2002 en 9 oktober 2010 de laatste gouverneur van de Nederlandse Antillen.
Tussen 1992 en 1998 was Goedgedrag gezaghebber van Bonaire.
Niet alleen de afgelopen periode had Goedgedrag een belangrijke positie in het politieke proces van Curaçao, ook in 2003 moest de gouverneur in actie komen.

Goedgedrag weigerde toen de winnaar van de verkiezingen, Anthony Godett (FOL), een formatieopdracht te geven.
Dit omdat er tegen Godett een justitieel vooronderzoek liep wegens fraude en corruptie.
Dit heeft later tot een veroordeling geleid.
Godett schoof daarop zijn zuster Mirna Louisa-Godett naar voren, die wel de goedkeuring van Goedgedrag kreeg.
Tot het moment dat een nieuwe gouverneur van Curaçao is benoemd zal Adèle van der Pluijm-Vrede de functie van gouverneur nog altijd waarnemen.
Het is nu aan de regering van Curaçao om één of meer namen aan Den Haag voor te leggen, waarna een officiële voordracht kan worden gedaan die via de Rijksministerraad aan de Kroon wordt voorgelegd.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...