‘Giro kan niet overleven’ | Antilliaans Dagblad

Gezocht naar strategische partner | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Minister Kenneth Gijsbertha van Financiën erkent dat Girobank niet kan overleven in de huidige situatie en dat er snel een oplossing moet komen.

Er wordt op dit moment niet gezocht naar een strategische partner voor voortzetting van de activiteiten, maar naar een koper van de aandelen die hopelijk ook de rekeninghouders wil overnemen. Als dit laatste niet lukt dan moeten de klanten hun geld terugkrijgen uit de opbrengst van de verkoop en leningen.

PAR-Statenlid Curtley Obispo stelde op 10 juni vragen over de toekomst van Girobank en de rol van de Centrale Bank (CBCS). Obispo wilde weten wat de rol van CBCS is in de onderhandelingen over Giro en wat de gevolgen zijn voor de klanten van de Girobank. De minister antwoordt dat CBCS als pandrechthouder een voorschot van 267 miljoen gulden heeft verstrekt aan Girobank. Over de terugbetaling moet worden onderhandeld.

APC, dat onlangs wel PSB Bank heeft overgenomen (zie kader), neemt de Girobank niet over, maakt Gijsbertha duidelijk. Wel wil APC Bank leningen met een toegevoegde waarde overnemen van Giro en een ‘zeker percentage’ van de banktegoeden van de klanten. Daarnaast zal waarschijnlijk een deel van het gespecialiseerde personeel van Girobank kunnen overstappen naar APC Bank.

Minister Gijsbertha laat zich niet uit over wat er de laatste jaren is gebeurd bij Ennia, Girobank en PSB. Obispo vroeg naar een beleid om te voorkomen dat meer financiële instituten in problemen raken en onder een noodregeling terechtkomen. Dat is een zaak voor de CBCS als toezichthouder, aldus de minister.

Bovendien loopt er een onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) en de CBCS naar de gang van zaken bij Giro en ‘bepaalde transacties bij Ennia’. Het OM informeert de regering niet over onderzoeken en verdachten, benadrukt de minister. Gijsbertha voegt eraan toe dat er ‘zover bekend’ bij PSB niets illegaals is gebeurd en dat ‘onverantwoordelijk gedrag van bepaalde parlementsleden’ ertoe heeft geleid dat het vertrouwen van klanten in de PSB Bank ‘onnodig’ is geschaad.

Verder zegt de minister dat de regering werkt aan een wet om tegoeden in de financiële wereld tot een bepaalde hoogte te garanderen. Tot welk bedrag die garantie gaat moet nog worden vastgesteld.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 Reacties op “‘Giro kan niet overleven’ | Antilliaans Dagblad

 1. Sommige mensen zijn zich niet bewust dat geld maar 1x uitgegeven kan worden. Geef die mensen een doorslaggevende functie binnen een bedrijf en het einde is in zicht, maar ze hebben er wel van genoten.
  Op naar de volgende functie.

 2. Curacao revisited

  dit was toch al lang en breed bekend? waarom hebben wij 5 jaar gewacht om tot deze conclusie te komen? Zelfde geldt voor ENNIA en PSB dus time to face the music!

 3. Minister Gijsbertha laat zich niet uit over wat er de laatste jaren is gebeurd bij Ennia, Girobank en PSB.

  Zou ik ook niet doen want wat daar is gebeurt..

 4. Stephen Capella kan uitstekend overleven in zijn villa op Zuurzak.

  Zijn moeder overleeft nog steeds uitstekend van de door haar vanuit Panama aan Girobank verkochte Avalon software.

 5. Fred Schiedam

  “De regering werkt aan wetgeving om tegoeden te garanderen”
  Toen het ging om de “verplichte” eigen salarisverhoging kon het razendsnel met die wetgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *