26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Antilliaans Dagblad | Oud-topman Isla naar Aqualectra

HomeMediaAntilliaans Dagblad | Oud-topman Isla naar Aqualectra
Karel van Haren wordt president-commissaris Aqualectra | FOTO NOS ISLA

Willemstad – Karel van Haren, voormalig directeur van de Isla, wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe president-commissaris bij Aqualectra. Adviseur SBTNO heeft geen zwaarwegende bezwaren tegen de voorgenomen benoeming.

De Raad van Ministers (RvM) heeft in januari van dit jaar Van Haren voorgedragen als commissaris en tevens voorzitter van de raad van commissarissen (RvC) van IUH/Aqualectra.

,,De sterke analytische en data-gedreven denkwijze van de heer Van Haren samen met de leiderschapsvaardigheden die hij bezit, hebben geleid tot het uiteindelijk bekleden van de functie van general managing director van de Isla-raffinaderij”, zo motiveerde de RvM de voordracht van Van Haren eerder.

,,Laatstgenoemde kan beschouwd worden als de grootste commerciële werkgever die Curaçao in de laatste jaren gekend heeft en was een van de belangrijkste pijlers van de economie.”

De RvM voert aan dat Van Haren 21 jaar ervaring heeft op topmanagementniveau, waarvan vijf jaar als algemeen directeur van de Isla-raffinaderij. ,,Als managing director had hij de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor alles wat er binnen het bedrijf gebeurde. Tot zijn taken behoorde in ieder geval toezicht houden op de dagelijkse gang van zaken binnen het bedrijf zoals bijvoorbeeld de definitieve besluitvorming op alle terreinen, het beleid bepalen voor de toekomst, maar ook de begroting en budgetten (jaarlijks 450-500 miljoen dollar) vaststellen.”

Daarnaast was tevens het plannen, organiseren, coördineren en controleren van de meest uiteenlopende activiteiten en werkzaamheden om zakelijke doelen en projecties te behalen, onderdeel van zijn werkzaamheden, zo blijkt uit het cv.

,,Dit vereiste bekendheid met de operationele procedures op alle niveaus van de organisatie. Doordat de raffinaderij competitief diende te zijn op de internationale markt (externe factor) en een continubedrijf is, waren disciplines zoals besluitvaardigheid, stressbestendigheid en effectief leidinggeven zeer belangrijk.”

Van Haren kreeg als operationeel manager en later managing director verder dagelijks input van de ‘scheduling’- en ‘marketing’-afdelingen wat betreft de schommelingen van de internationale olieproductprijzen. ,,Om zo een optimaal mogelijke ‘Net Refinery Margin’ te behouden, moesten wekelijks de productiespecificaties aangepast/gemonitord worden om een winstmaximalisatie na te streven. Dit gebeurde door te trachten de productie van producten, die op een gegeven moment het meest opbrachten, te maximaliseren door bijvoorbeeld scherpere distillatie of door aanpassen van crude-blends”, aldus de RvM.

,,Daarnaast heeft de heer Van Haren op lokaal niveau, intensief samengewerkt met overheidsvennootschappen en dan met name met Refineria di Kòrsou (RdK), Aqualectra en de voormalige Curaçao Utility Corporation (CUC) nv, thans Curaçao Refinery Utilities (CRU).

Op basis van dit alles gaf de RvM aan dat Van Haren naast de functie van president-commissaris ook die van commercieel expert binnen de RvC van Aqualectra kon vervullen. SBTNO geeft de RvM hier gelijk in:

,,Op grond van het cv van de heer K. van Haren in combinatie met de nadere motivering van de minister, kan redelijkerwijs worden aangenomen dat de heer Van Haren, gelet op zijn opleiding en werkervaring alsmede het feit dat hij bestuurservaring heeft, genoegzaam voldoet aan de vereisten ter benoeming van commissaris bij IUH/Aqualectra in het profiel van commercieel expert. Tevens voldoet de heer Van Haren aan de additionele vereiste ter benoeming in de functie van voorzitter van de raad van commissarissen van IUH/Aqualectra.”

Bron: Antilliaans Dagblad

13 reacties

  1. @ Wim, helemaal gelijk over het puntenstelsel van de UoC. Als men punten zou krijgen voor het correct spellen van hun naam dan zou het slagingspercentage op hooguit 1% liggen. Door aanwezigheidspunten uit te delen is het slagingspercentage kunstmatig hoger. Al de zogenaamde toppers waar men altijd over rept zouden in het buitenland nog niet als wc rol aanvuller aangenomen worden. De domheid straalt er van af. Maar hier op Curacao rollen ze van het ene top baantje naar de ander. De vrouwelijke “top” figuren hebben allen hun baantje te danken aan de horizontale activiteiten, de mannelijke omdat ze of hun vrouw of een ander vrouwelijk familielid deze activiteiten lieten ontplooien. Ja er zijn zelfs bij die hun dochters hebben ingezet voor hun carrière. Vandaar dat geen weldenkend en integer persoon tot de top van Curacao wil toetreden.

  2. Tico M. heeft deels gelijk, met de commissaris carousel vol fossielen als Betrian, maar een RvC dient wel gevormd te worden door professionals met ervaring.

    En zeker geen lokale professionals zoals Stephen Capella, Neysa Amnesia, Henry Jourdain en Gianni Schob.

    En zeker geen afgestudeerden van de UoC/UNA, een universiteit van LBO niveau waar je punten krijgt voor, godsamme, aanwezigheid.

  3. En zo blijven we baantjes onderling uitdelen. Elk jaar sturen we honderden jongeren richting Nederland om te studeren met de boodschap “kom terug want we hebben je nodig”, maar waarom zouden ze terugkomen? De baantjes worden verdeeld onderling, elke keer steekt een fossiel als Stanley Beterweteriaan zijn kop op als er baantjes te verdelen zijn en om nu onder een politiek benoemde, incompetente arrogante kwal te werken ziet men ook niet zitten.

  4. De man mag een indrukwekkend curriculum hebben maar nergens valt iets te lezen over groene energie en schone energie. De man is een dinausaurus die zijn hele leven voor een bedrijf dat zich met vervuilde fossiele brandstof bezig houdt gewerkt. Het is duidelijk de verkeerde man op; de verkeerde postitie.

  5. Ik eens hem succes. Wellicht kan hij het ‘wanbeleid’ enigszins rechttrekken. Ik wens hem toy tot toy.
    Waar is joker Jonis? Welke job heeft hij nu weer gekregen?

  6. De man lijkt een behoorlijke staat van dienst te hebben maar wordt niet voor niets op zijn 63ste bij Aqualectra benoemd. Aqualectra is een beerput waar managers zichzelf topsalarissen betaald en van Haren zal daar niets aan veranderen anders kan hij vertrekken. Laten we hopen dat ze hem daar weg sturen voordat hij seniel wordt.

  7. Laat hem vooral toezicht houden op directeur Neysa ‘Amnesia’ Isenia.

    Die werd directeur bij Aqualectra ondanks dat CBCS haar (1) niet geschikt vond voor een directiefunctie en (2) niet integer vond.

    Schande, haar aanstelling bij Aqualectra.

  8. Van het ene bedrijf, met zwart geld, inefficiëntie en verduistering, gebrek aan innovatie en veroudering naar de andere. Ik denk niet dat hij er lang over doet om zich aan te passen.

  9. @Fred Schiedam: op basis van het jaarverslag van Aqualectra ruim 29.000 NAfl. per jaar (2018).

    Ter nuancering van de beeldvorming: de RvC is de interne toezichthouder van de RvB en noodzakelijk in een grote onderneming.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties