26 C
Willemstad
• maandag 30 januari 2023

PBC | Dagje vrij voor Oranjes

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De koninklijke familie kan vandaag even op adem komen. Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben geen activiteiten op de planning staan. Vanmiddag...

PBC | Winstbelasting Curaçao zeven procent omlaag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao verlaagt de winstbelasting voor ondernemers van 22 naar vijftien procent. De verlaging geldt voor de eerste 500.000 gulden. Dat meldt het ministerie van...

AD | Op Bonaire hoort Amalia overal haar eigen naam

Jeroen Schmale | Algemeen Dagblad De introductiereis van prinses Amalia met haar ouders op de Antillen begon zaterdag echt op Bonaire. Conclusies na een dag in het spoor...
- Advertentie -

NOS | Oranjes stappen dansvloer op bij bezoek aan Bonaire

Met een dag vol activiteiten, waarbij er zelfs een dansje werd gewaagd, is het bezoek van de koninklijke familie aan Caribisch Nederland officieel begonnen. Prinses Amalia, koning...

NTR | Leerorkest Aruba oefent met eigen ‘prinses’ Amalia

Melissa Stamper Voor de 9-jarige Amalia Hazel is de komst van haar koninklijke naamgenoot naar Aruba extra bijzonder. Samen met de andere kinderen in het Leerorkest van Aruba...

DH | Fire at District 721

SIMPSON BAY—Entertainment complex District 21 on Welfare Road caught fire early Sunday morning and largely burned down. The blaze started around 5:30am and quickly spread through...

BNR | Greenpeace: rechtszaak tegen Staat om Bonaire is noodzakelijk

Greenpeace verwacht dat de Nederlandse overheid voorlopig onvoldoende zal ingrijpen om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom zal uiteindelijk een rechtszaak tegen de Staat...
- Advertentie -

Genodigden geraakt door inhuldiging

 Genodigden geraakt door inhuldigingAMSTERDAM/DEN HAAG — De troonswisseling in Amsterdam heeft een diepe indruk gemaakt op de genodigden uit Curaçao, Aruba en St. Maarten, die de plechtigheden van dichtbij meemaakten en op toeschouwers die het van een afstand volgden. Het moment dat de koningin haar handtekening zette en troonsafstand deed, maakte de meeste indruk.

“Je kon de emotie voelen.
Het was een combinatie van afscheid, de afsluiting van een heel belangrijke missie die ze heeft vervuld, en van trots over haar opvolging. Het was doodstil in de zaal, maar op het moment dat ze tekende, hoorde je de respons van buiten.
Je zag dat de koningin dat besefte”

, zei de Arubaanse premier Mike Eman, die ook onder de indruk was van de warme wijze waarop Willem-Alexander zijn moeder bedankte.
De gevolmachtigde ministers van Curaçao, St. Maarten en Aruba delen die ervaring.

“Het is een moment dat me altijd bij zal blijven, beladen en intiem.
De majesteit deed afstand van de troon en koning Willem-Alexander en koningin Máxima nemen haar belangrijke taak over.
Ik verwacht dat het koningshuis hoop en inspiratie zal geven en richting aan de gemeenschappelijke doelstellingen van alle landen in het Koninkrijk”

, aldus minister Edwin Abath van Aruba.

“De reactie die van buiten kwam op het moment dat er ondertekend werd, was heel bijzonder. Men reageerde heel emotioneel”

, zei ook Mathias Voges, gevolmachtigde minister van St. Maarten, die ook de organisatie complimenteerde.
Net als Eman noemde hij ook het koninklijk diner in het Rijksmuseum op de avond voor de troonswisseling een hoogtepunt.
Vooral de locatie, tussen de schilderijen van toonaangevende kunstenaars, maakte een grote indruk, maar ook de aanwezigheid van vertegenwoordigers van bevriende koningshuizen en ambassadeurs.

“De koningin aan het hoofd van de tafel met achter haar de Nachtwacht van Rembrandt”

, zei ook de gevolmachtigde minister van Curaçao, Roy Pieters.

“Het was als een sprookje, maar een troonswisseling geeft ook kracht”.

Pieters omschreef Beatrix als een sterke vrouw, die altijd professioneel bleef ondanks de moeilijke momenten die ze ook heeft gehad, maar tegelijkertijd ook een lieve moeder voor Willem-Alexander, ook tijdens de troonsafstand.

“Je zag dat het applaus in de Nieuwe Kerk haar ook emotioneel raakte.”

 

Delegatie
De afgevaardigden van Aruba waren ook blij met de boodschap die door de grootte van de delegatie werd uitgedragen.
Met tien Statenleden was deze groter dan de delegaties van twee afgevaardigden van de Staten van Curaçao en St. Maarten, een beslissing die met de bezuinigingen verband hield. Eman:

“Voor Aruba was het belangrijk om hier duidelijk bij aanwezig te zijn, als teken van geloof in het koninklijk huis en de overtuiging dat het Koninkrijk, zoals we dat nu hebben, het juiste staatsbestel voor de toekomst is.”

Ook de Arubaanse Statenvoorzitter Paul Croes staat achter het besluit en benadrukte dat de delegatie in de economy class zat en vrijwillig een reis minder naar een bijeenkomst van Parlatino zal kunnen maken.

“De troonswisseling is belangrijk als een moment waarop een nieuwe impuls wordt gegeven aan de onderlinge relaties, de verbondenheid.
Aruba heeft de afgelopen jaren een voortrekkersrol gespeeld in het verstevigen van de onderlinge relaties en met onze sterke vertegenwoordiging laten we zien dat we achter het koningschap en het Koninkrijk staan.
Tegelijkertijd heeft de aanwezigheid van Aruba ook een economische waarde.
De troonswisseling werd op alle televisiezenders in de wereld getoond en ook Aruba werd daarbij genoemd”

, aldus Croes.

“Het was indrukwekkend, imposant en een eer om erbij aanwezig te zijn en Aruba te mogen vertegenwoordigen op zo’n belangrijk historisch moment.”

Ook toeschouwers met een Caribische achtergrond waren onder de indruk, maar een beetje teleurgesteld over de festiviteiten op de Dam, waar minder uitbundig dan in voorgaande jaren feest werd gevierd omdat de 700.000 bezoekers verdeeld waren over verschillende locaties in de hoofdstad.

“Het is rustiger dan in vorige jaren.
Er zijn minder kraampjes, er is minder muziek.
Maar ik denk dat het te maken heeft met de veiligheidsmaatregelen”

, aldus een Curaçaose man, die de inhuldiging samen met familieleden bezocht.

“Het was leuk.
Het was mooi. We stonden bijna helemaal vooraan op de Dam.
Als Curaçaoënaars zijn we toch wel opgegroeid met het koningshuis”

, aldus het Curaçaose koppel Adraudis en Jorge.

In het perscentrum, dat in de Beurs van Berlage was ingericht, volgden Curaçaose communicatie-medewerkers van de gemeente Amsterdam de plechtigheden op een groot scherm.

“Het is geweldig om het op deze manier mee te maken met zoveel buitenlandse journalisten.
De troonswisseling is een gebeurtenis die verschillende mensen bindt”

, aldus Graciela.
Aimee de Lannoy vond het bijzonder om de diverse ministers en Statenvoorzitters te zien.

“Ik heb veel respect voor prinses Beatrix, een intelligente en tactische vrouw met heel veel inlevingsvermogen.
En koning Willem-Alexander straalt jeugdigheid en modernisme uit.
Ik vond het ook heel bijzonder om de gevolmachtigde ministers, premiers, gouverneurs en Statenvoorzitters te zien, maar vooral Jaime Saleh die het Statuut droeg.
Het benadrukt dat we onderdeel zijn van het Koninkrijk.”

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -