26 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 09:18

ParadiseFM | Luigi Faneyte verlaat Kumun

Luigi Faneyte heeft vandaag laten weten dat hij is opgestapt als voorman van de partij Kumun. Hij bedankt alle 1595 mensen die op 19 maart op Kumun hebben...

ParadiseFM | ‘Vaxications’ nieuwe trend

Niet alleen Curaçao, maar ook veel andere eilanden zijn aan het nadenken over een manier om het toerisme weer op gang te krijgen zodra het vaccinatiedoel bereikt...

NTR | Koninklijke Landmacht brengt Sint-Maarten in kaart voor orkaanseizoen

Tim van Dijk  PHILIPSBURG – 43 Militairen van Koninklijke Landmacht zijn op Sint-Maarten om het land, de infrastructuur, gebouwen, bruggen, water- en elektriciteitsvoorzieningen volledig in kaart brengen. Met...

DH | Court rules against Alegria, denies long-lease and water rights

PHILIPSBURG--The Administrative Court on Monday came to a different conclusion than the Court of First Instance in September 2020, ruling in favour of Country St. Maarten in...

Ingezonden | Hartverscheurend

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Verlenging avondklok op Bonaire

Den Haag - De naleving van de avondklok is op Bonaire goed. Bovendien blijkt de maatregel een effectief middel tegen verspreiding van het coronavirus. Daarom krijgt gezaghebber...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoGeneesmiddelen worden goedkoper

Geneesmiddelen worden goedkoper

 

WILLEMSTAD — De Raad van Ministers heeft besloten de kosten van geneesmiddelen te verlagen. Fabrikanten van geneesmiddelen moeten de verkoopprijs met 15 procent verlagen. Ook de importeurs van geneesmiddelen moeten inleveren.

De winstmarge op geneesmiddelen mag maximaal 20 procent bedragen. Dat was voorheen 37 procent. Dat de medicijnkosten lager kunnen staat volgens de importeurs buiten kijf, maar de wijze waarop deze wordt doorgedrukt draagt niet de goedkeuring van de branche.

De overheid heeft met de importeurs van geneesmiddelen om de tafel gezeten. De partijen zijn echter niet tot een akkoord gekomen. Dat meldt minister van Gezondheid Jacinta Scoop-Constancia.

Zaterdagochtend ontvingen de importeurs een e-mail met het overheidsbesluit. Daaruit bleek dat de overheid de inbreng van de sector niet heeft meegenomen. De sector pleit voor een verlaging van 7 procent op de geneesmiddelen. Dit voorstel werd al in december gedaan en zou bijna direct uitvoerbaar zijn geweest. De eerste vruchten van de bezuinigingsmaatregel zouden dan nu geplukt worden. Bovendien zou het de weg openen voor meer overleg.

Een van de grootste componenten van de zorgkosten op Curaçao zijn de farmaceutische kosten, namelijk 25 procent. Deze prijzen van geneesmiddelen op het eiland zijn aanzienlijk hoger dan vergelijkbare geneesmiddelen in andere landen. De kosten van de gezondheid op Curaçao zijn vergeleken met OECD-landen relatief hoog (respectievelijk 13,1 procent van het BNP tegen gemiddeld 9,5 procent).

Bij een prijsvergelijking van de verpakte geneesmiddelen op Curaçao die voorkomen op de ‘International Drug Price Indicator’, is gebleken dat de prijzen op Curaçao 5 tot 50 maal hoger zijn. Ook zijn de prijzen van veel generieke geneesmiddelen op Curaçao hoger dan in Nederland.

Nederland is maatstaf

Om te komen tot betaalbare geneesmiddelen met behoud van kwaliteit, zullen er maximale prijzen worden bepaald voor alle geneesmiddelen op Curaçao. De maximale prijzen zijn de laagste van de prijzen in Nederland, de Verenigde Staten en lokaal. De overheid heeft er daarnaast voor gekozen om met de huidige leveranciers te blijven werken en niet over te gaan tot het opengooien van de markt.

Minister Scoop-Constancia streeft ernaar de gezondheidszorg op Curaçao betaalbaar te houden. De minister betreurt het dat ze niet tot een gezamenlijk akkoord is gekomen met de importeurs van geneesmiddelen.

Vanuit mijn verantwoordelijkheid voor het algemeen belang moet ik echter maatregelen nemen om de kosten voor geneesmiddelen te verlagen. Ik vind dat de huidige opzet voorziet in een forse verlaging van de kosten tegen dezelfde kwaliteit en beschikbaarheid van de geneesmiddelen en een adequate winstmarge voor de importeurs.”

Bovendien garandeert ze dat er met de invoering van deze maatregel geen schaarste van geneesmiddelen zal ontstaan.   De importeurs willen echter dat de Nederlandse geneesmiddelenprijs als richtlijn geldt. Hierdoor zou de prijs op Curaçao geheid dalen. Met name generieke middelen zijn erg duur. De branche pleit voor een lijst met de Nederlandse prijzen. Hierop kunnen de lokale importeurs dan inspelen door hun prijzen te nivelleren. Niet alle medicijnen op Curaçao zijn duurder. Er zitten ook geneesmiddelen tussen die hier beduidend minder kosten dan in Nederland.

Baanverlies

De sector keert zich met name tegen de verlaging van de winstmarge. Om break-even te kunnen draaien hebben de meeste importeurs een winstmarge van 35 procent nodig. Op sommige geneesmiddelen hanteert de overheid al een maximumprijs, zoals op de geneesmiddelen voor diabeticipatiënten. Daar geldt een maximummarge van 10 procent. De sector vreest dat de kwaliteit van de dienstverlening achteruit gaat als de winstmarge wordt verlaagd naar maximaal 20 procent. Het valt niet uit te sluiten dat de importeurs personeel naar huis moeten sturen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties