30 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Geneesmiddelen worden goedkoper

 

WILLEMSTAD — De Raad van Ministers heeft besloten de kosten van geneesmiddelen te verlagen. Fabrikanten van geneesmiddelen moeten de verkoopprijs met 15 procent verlagen. Ook de importeurs van geneesmiddelen moeten inleveren.

- Advertentie -

De winstmarge op geneesmiddelen mag maximaal 20 procent bedragen. Dat was voorheen 37 procent. Dat de medicijnkosten lager kunnen staat volgens de importeurs buiten kijf, maar de wijze waarop deze wordt doorgedrukt draagt niet de goedkeuring van de branche.

De overheid heeft met de importeurs van geneesmiddelen om de tafel gezeten. De partijen zijn echter niet tot een akkoord gekomen. Dat meldt minister van Gezondheid Jacinta Scoop-Constancia.

Zaterdagochtend ontvingen de importeurs een e-mail met het overheidsbesluit. Daaruit bleek dat de overheid de inbreng van de sector niet heeft meegenomen. De sector pleit voor een verlaging van 7 procent op de geneesmiddelen. Dit voorstel werd al in december gedaan en zou bijna direct uitvoerbaar zijn geweest. De eerste vruchten van de bezuinigingsmaatregel zouden dan nu geplukt worden. Bovendien zou het de weg openen voor meer overleg.

Een van de grootste componenten van de zorgkosten op Curaçao zijn de farmaceutische kosten, namelijk 25 procent. Deze prijzen van geneesmiddelen op het eiland zijn aanzienlijk hoger dan vergelijkbare geneesmiddelen in andere landen. De kosten van de gezondheid op Curaçao zijn vergeleken met OECD-landen relatief hoog (respectievelijk 13,1 procent van het BNP tegen gemiddeld 9,5 procent).

Bij een prijsvergelijking van de verpakte geneesmiddelen op Curaçao die voorkomen op de ‘International Drug Price Indicator’, is gebleken dat de prijzen op Curaçao 5 tot 50 maal hoger zijn. Ook zijn de prijzen van veel generieke geneesmiddelen op Curaçao hoger dan in Nederland.

Nederland is maatstaf

Om te komen tot betaalbare geneesmiddelen met behoud van kwaliteit, zullen er maximale prijzen worden bepaald voor alle geneesmiddelen op Curaçao. De maximale prijzen zijn de laagste van de prijzen in Nederland, de Verenigde Staten en lokaal. De overheid heeft er daarnaast voor gekozen om met de huidige leveranciers te blijven werken en niet over te gaan tot het opengooien van de markt.

Minister Scoop-Constancia streeft ernaar de gezondheidszorg op Curaçao betaalbaar te houden. De minister betreurt het dat ze niet tot een gezamenlijk akkoord is gekomen met de importeurs van geneesmiddelen.

Vanuit mijn verantwoordelijkheid voor het algemeen belang moet ik echter maatregelen nemen om de kosten voor geneesmiddelen te verlagen. Ik vind dat de huidige opzet voorziet in een forse verlaging van de kosten tegen dezelfde kwaliteit en beschikbaarheid van de geneesmiddelen en een adequate winstmarge voor de importeurs.”

Bovendien garandeert ze dat er met de invoering van deze maatregel geen schaarste van geneesmiddelen zal ontstaan.   De importeurs willen echter dat de Nederlandse geneesmiddelenprijs als richtlijn geldt. Hierdoor zou de prijs op Curaçao geheid dalen. Met name generieke middelen zijn erg duur. De branche pleit voor een lijst met de Nederlandse prijzen. Hierop kunnen de lokale importeurs dan inspelen door hun prijzen te nivelleren. Niet alle medicijnen op Curaçao zijn duurder. Er zitten ook geneesmiddelen tussen die hier beduidend minder kosten dan in Nederland.

Baanverlies

De sector keert zich met name tegen de verlaging van de winstmarge. Om break-even te kunnen draaien hebben de meeste importeurs een winstmarge van 35 procent nodig. Op sommige geneesmiddelen hanteert de overheid al een maximumprijs, zoals op de geneesmiddelen voor diabeticipatiënten. Daar geldt een maximummarge van 10 procent. De sector vreest dat de kwaliteit van de dienstverlening achteruit gaat als de winstmarge wordt verlaagd naar maximaal 20 procent. Het valt niet uit te sluiten dat de importeurs personeel naar huis moeten sturen.

Bron: Amigoe

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -