29 C
Willemstad
• zaterdag 10 april 2021 15:16

PBC | Reproductiegetal op Curaçao blijft boven de 1

Persbureau Curacao Willemstad- Alhoewel het aantal gevallen wellicht iets zijn gedaald is de positivity rate onverminderd hoog. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth ligt deze rond de 35 procent. Ook...

PBC | Vaccinatielocatie WTC wordt ingericht

Persbureau Curacao Er wordt nog een locatie geopend om te vaccineren. Ook het WTC wordt ingericht als vaccinatielocatie. Deze opent op 14 april. Vanaf morgen kunnen mensen zich...

NTR | Tien partijen in verkiezingsrace: boosheid over beperkingen campagnevoering

Sharina Henriquez ORANJESTAD – Tien partijen hebben aangegeven mee te willen doen aan de verkiezingen die na de val van de regering vervroegd op 25 juni plaatsvinden. Maar...

PB | Gouverneur samen met Gilmar Pisas en Ruthmila Larmonie-Cecilia

WILLEMSTAD – De Gouverneur van Curacao, Hare Excellentie Lucille George-Wout, heeft op 9 april 2021 de politieke leiders van de Movementu Futuro Korsou, de heer Gilmar Pisas...

BNR | Zorgmedewerkers schieten te hulp op Curaçao

Tientallen zorgmedewerkers stappen vanmiddag op het vliegtuig naar Curaçao. Ze gaan daar hun collega's helpen. De intensive cares op het eiland liggen namelijk bomvol coronapatiënten. 'We gaan met...

ParadiseFM | Twee mensen overleden; bijna 26% positivity rate

Opnieuw twee coronadoden op ons eiland vandaag, blijkt uit de cijfers: een persoon in het ziekenhuis en een persoon thuis. In totaal zijn nu 60 mensen aan...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoSpies en Rosenthal vragen Wilsoe om opheldering

Spies en Rosenthal vragen Wilsoe om opheldering

 

DEN HAAG — In Nederland is met verbazing gereageerd op het verzoek van de Curaçaose Justitie-minister Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS) aan de Amerikaanse autoriteiten om het beslag op te heffen op rekeningen van Robbie Dos Santos, die verdacht wordt van fraude, het witwassen van geld en belastingontduiking. De demissionaire ministers Liesbeth Spies van Koninkrijksrelaties en Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken hebben Wilsoe al per brief om opheldering gevraagd.

door correspondent  Otti Thomas  

Een minister van Justitie moet naar mijn mening uitermate terughoudend zijn als het gaat om strafrechtelijke onderzoeken”, zegt Bas Jan van Bochove van het CDA, die het verzoek als opmerkelijk omschrijft.

Net zo opmerkelijk vindt hij het overigens dat de Curaçaose Staten niet meteen Wilsoe om opheldering hebben gevraagd.

Misschien heeft hij wel een heel goed verhaal. Het verbaast me dat de fracties die de Curaçaose regering steunen eigenlijk geen kritiek hebben. Je mag als fractie van een coalitiepartij best vraagtekens plaatsen bij acties van de regering.”

André Bosman van de VVD en Ineke van Gent van GroenLinks noemen het verzoek van Wilsoe niet echt een toonbeeld van integriteit.

Je kunt als minister van Justitie geen partij kiezen in een strafrechtelijk onderzoek. Ik kan me voorstellen dat hier vanuit de Rijksministerraad wel een reactie op komt”, zegt Bosman.

Minister Spies heeft inderdaad al mede namens minister Rosenthal een brief gestuurd aan Wilsoe.

“In de brief wordt gevraagd wat er aan de hand is, omdat dit afwijkend is van wat gangbaar is”, aldus een woordvoerder van Spies. Het is gebruikelijk dat verzoeken met betrekking tot lopende strafrechtelijke onderzoeken door de procureur-generaal of rechter gedaan worden, aldus de woordvoerder.

In diezelfde brief is ook aangegeven dat de kwestie in de Rijksministerraad zal worden besproken met de gevolmachtigde minister Sheldry Osepa.   Osepa liet vandaag weten dat hij de kwestie eerst intern met de Curaçaose regering bespreekt en pas daarna reageert.

Wilsoe stuurde eind april een brief met daarin een verzoek om het beslag dat is gelegd op rekeningen van rechtspersonen van Robby’s Lottery, op te heffen.

De brief, gedateerd 25 april, is verzonden naar Secretary of State Hillary Clinton en Attorney General Eric Holder. De brief ging niet via het Parket van de Procureur-Generaal, maar via het Amerikaanse consulaat op Curaçao.   Het staat de minister vrij om een verzoek te doen, maar het wordt als opvallend gezien dat de minister zich in het strafrechtelijk onderzoek Bientu lijkt te mengen. In dat onderzoek wordt nummerbaas Robbie Dos Santos verdacht van fraude met loterijbriefjes, het witwassen van geld en belastingontduiking.   Dos Santos’ advocaten in Amerika van het advocatenkantoor Williams & Connolly hebben een zaak ingediend, waarin wordt geëist dat het beslag op de UBS-rekeningen van nummerbaas Dos Santos wordt opgeheven. Het gaat om een bedrag van bijna 30 miljoen dollar.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties