31 C
Willemstad
• vrijdag 19 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Franco (Pais): Handeling MFK was opzettelijk

HomeMediaFranco (Pais): Handeling MFK was opzettelijk

mike-franco-parlamentoWILLEMSTAD — Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais) beschuldigt MFK-fractievoorzitter Gerrit Schotte ervan dat hij opzettelijk subsidieverzoeken van zeven stichtingen naar het verkeerde adres heeft gestuurd.
Dit laat Franco weten in de zoveelste briefwisseling met de MFK, over de verzoeken die de oppositiefractie via de Staten naar Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) stuurde.

De MFK-fractie had een oproep doen uitgaan naar stichtingen en organisaties die in aanmerking wilden komen voor een subsidie voor het jaar 2015, om verzoeken naar de partij te sturen, die er vervolgens voor zou zorgen dat ze bij het ministerie van Financiën terecht zouden komen.
De verzoeken van de zeven stichtingen werden op 29 april – vlak voor 1 mei, de datum waarop alle verzoeken moeten zijn ingediend – door MFK-Statenlid Amerigo Thodé middels een brief aan Jardim bij de Staten ingediend.
Franco constateerde dat de verzoeken op het verkeerde adres waren en stuurde ze terug naar Thodé.
De MFK was niet te spreken over de actie van Franco en stelde dat de Staten de plicht hebben om de brieven/verzoeken naar de minister te sturen.
De fractie stuurde de verzoeken nu direct naar Jardim en stelde middels haar fractievoorzitter Schotte dat, mochten de verzoeken niet in behandeling worden genomen omdat zij door de actie van Franco te laat zijn ingediend, de zeven stichtingen naar de rechter zouden stappen.
In een reactie op de brief van Schotte stelt Franco dat de Staten helemaal geen doorzendplicht hebben.

De Staten van Curaçao zijn geen bestuursorgaan in het kader van de Nederlandse Algemene Wet Bestuursrecht en ook niet conform de Landsverordening Administratieve Rechtspraak (LAR).
Dit houdt in dat de doorzendplicht conform artikel 59 van de LAR in principe niet van toepassing is op de Staten.”

Franco voegt hier wel aan toe dat hij als voorzitter in het kader van deugdelijkheid van bestuur een ongeschreven regel hanteert, door brieven van burgers die naar het parlement worden gestuurd door te zenden naar de betrokken instanties.
Dit wordt ook meegedeeld aan de betrokken burger, aldus de Statenvoorzitter.
In het huidige geval was Schotte, maar ook de MFK-fractie, op de hoogte van het feit dat de verzoeken bij de minister moesten worden ingeleverd, maar ook van de datum waarop de stukken moesten zijn ingeleverd, aldus Franco.

Jullie hebben er opzettelijk voor gekozen om, in plaats van de stukken direct naar de minister te sturen, deze via de Statenvoorzitter te laten lopen.”

De partij heeft misbruik proberen te maken van het RvO van de Staten, aldus Franco.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties