BHZ | Flamingo’s Jan Thiel Zoutpannen verdwenen

Flamingo-zoutpannen

Flamingo’s Jan Thiel Zoutpannen verdwenen

Onderzoekers en natuurliefhebbers hebben helaas moeten concluderen dat de flamingo populatie, die haar habitat had bij de zoutpannen van Jan Thiel, compleet verjaagd werden door recreaten en diverse geluidsoverlast gevende bouwprojecten. Vanaf 1999 was er een grote kolonie flamingo’s neergestreken in het beschermde gebied. De bescherming die het Eilandelijk Ontwikkelings Plan (EOP 1997) aan de natuur gaf, deed haar werk.

Helaas moesten ontwikkelaars zich verijken ten koste van deze wettelijk beschermde gebieden. Ook recreanten namen het niet zo nauw met de beschermde conserverings status. Mountain bikers organiseerden zelfs evenementen die het conserveringsgebied moesten doorkruisen. De bevolking van Curaçao is bijzonder onwetend als het de wetten aangaat. Ook de politie voldoet nauwelijks aan haar taken en de milieudienst is een bij elkaar geraapt gezelschap die andere politieke (economische) belangen voor corrupte derden moeten behartigen.

Mensen begrijpen het verschil niet tussen Natuur- en Parkgebieden en een Conserveringsgebied. Natuur- en Park gebieden zijn voor het publiek onder voorwaarden toegankelijk. Conserveringsgebied mag per definitie simpelweg niet betreden worden. Zolang de politiek zich niet inspant voor deze maatschapelijke materie blijft het hek van de dam en kunnen slecht geinformeerde burgers beschermde gebieden blijven aantasten.

Nu de flamingo’s zijn verdwenen, hebben Wara-wara’s hun intreden kunnen doen. Van de drie roofvogels, vliegt er nog maar eentje rond. De andere twee werden dood aangetroffen. Eentje werd gevonden vol met scherven van munitie en de ander leek te zijn vergiftigd. Natuurorganisatie Crickey Amigu di Natura heeft het vermoeden dat er opzet in het spel is en zal het niet verbazen dat handlangers het gebied moeten klaarstomen voor verdere toeristische ontwikkeling.

Volgens berichten van fanatieke natuurliefhebbers die o.a ook de noordkant als beschermd gebied op Facebook promoten worden er wel flamingo’s gesignaleerd, maar kunnen daarvan geen foto’s overleggen. De enig zeker overgebleven flamingo kolonies op Curaçao bevinden zich nog op Oostpunt (rustplaats), Blue Bay en Jan Kok.

Crickey Conservation Society. (173)

Bron: Blackholezoo (artikel gepubliceerd op 8 februari 2014)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *