FD | Venezuela nationaliseert fabriek Kimberly-Clark

Sytske Jellema | Financieele Dagblad

Werknemers wachten voor de Kimberly-Clark fabriek in Maracay. foto: Reuters

Werknemers wachten voor de Kimberly-Clark fabriek in Maracay. foto: Reuters

Venezuela heeft maandag een fabriek van het Amerikaanse concern Kimberly-Clark genationaliseerd. Het bedrijf, dat producten als tissues, toiletpapier en maandverband maakt, had eerder de activiteiten gestaakt vanwege de enorme economische crisis waarin Venezuela verkeert.

Met de nationalisatie geeft Venezuela gevolg aan een dreigement van president Nicolás Maduro. Die riep eerder werknemers op fabrieken van Amerikaanse multinationals zoals Coca-Cola en Kimberly-Clark te bezetten, als die zouden sluiten in Venezuela. Hij stelt dat de schaarste aan producten in zijn land een complot is, bedoeld om zijn regering omver te werpen.

‘Vanaf vandaag heropent Kimberly-Clark zijn deuren’, bevestigde een ambtenaar via de Venezolaanse staatstelevisie het regeringsbesluit van de socialistische regering. ‘Het bedrijfsleven is welkom zich bij ons aan te sluiten, maar een bedrijf dat de activiteiten staakt, zal worden ingenomen door de arbeiders en de revolutionaire regering.’

Economische chaos

Kimberly-Clark was meer dan twintig jaar actief in Venezuela. In een verklaring zegt het bedrijf hervatting van de activiteiten te overwegen als de economische situatie verbetert. De directie van het bedrijf verklaarde eerder dat het onmogelijk is geworden nog te opereren in Venezuela. Het land kende in 2015 een inflatie van 180%. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat voor dit jaar uit van een geldontwaarding van 720%. Daarnaast is het door gebrek aan buitenlandse valuta onmogelijk om grondstoffen te verkrijgen. Al sinds 2003 houdt de regering een ijzeren controle over de koers van de Venezolaanse munt, de bolivar.

Industrie ligt stil

Afgelopen jaren sloten vele multinationals hun deuren in Venezuela. Economisch onderzoeksbureau Econanalítica becijfert de kapitaalvlucht in de periode 2003-2015 op $183 mrd. Soms verkocht een multinational zijn vestiging aan een Venezolaans bedrijf voor een lage prijs, andere doekten hun onderneming op.

Venezuela heeft sinds het begin van de socialistische revolutie in 1999 de helft van zijn industrie verloren. Genationaliseerde bedrijven deden het slecht, importeren werd voordeliger dan lokaal produceren.

Door gebrek aan grondstoffen ligt meer dan 85% van de overgebleven industrie stil, blijkt uit gegevens van de Venezolaanse Federatie van Kamers van Koophandel (Fedecámaras) aan. Voedingsmiddelenproduct Kraft Heinz en schoonmaakproducent Cloroz stopten recentelijk met hun activiteiten. In mei van dit jaar moest Coca-Cola tijdelijk de productie staken door gebrek aan suiker.

Bron: Financieele Dagblad

Een Reactie op “FD | Venezuela nationaliseert fabriek Kimberly-Clark

  1. joop savaneta

    Verrek, ik hoor Errol Cova nooit meer over een eventuele aansluiting bij het beloofde land van Maduro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *