FD | Stembusgang jaagt spanningen in Venezuela verder op

Stembusgang jaagt spanningen in Venezuela verder op

De spanningen in Venezuela lopen steeds hoger op. De verkiezingen voor de omstreden grondwetgevende vergadering op zondag zetten de verhoudingen op scherp.

Onbekenden schoten de 39-jarige regeringsaanhanger en kandidaat voor de ‘wetgevende burgerraad’ José Félix Pineda dood in zijn woning in deelstaat Bolívar, zo meldde de Venezolaanse justitie zondag.

Volgens president Nicolas Maduro moet het nieuwe orgaan rust brengen in het land na maanden van protesten tegen zijn bewind, waarbij al zeker 115 mensen omkwamen. Een meerderheid van de bevolking vreest dat Maduro met het herschrijven van de grondwet de macht naar zich toe wil trekken en de oppositie buitenspel wil zetten.

De oppositie boycotte daarom de verkiezingen en sympathisanten gingen massaal de straat op om te protesteren tegen de regering. Ze richtten barricades op en botsten met ordetroepen die gemaskerde demonstranten uiteen probeerden te drijven.
Venezolanen wachten in de rij voor een stembureau om hun stem uit te brengen
Venezolanen wachten in de rij voor een stembureau om hun stem uit te brengenFoto: REUTERS/Ueslei Marcelino

‘Morgen zal duidelijk zijn dat dit niet zomaar constitutionele fraude is, maar ook de grootste historische fout die Maduro en zijn achterban ooit hebben gemaakt’, zei oppositieleider Freddy Guevara zaterdag. De oppositie, waarvan ook een lid werd doodgeschoten, heeft gezworen het verzet tegen de regering te verdubbelen.
Internationale druk

Ook internationaal neemt de druk op Maduro toe. Maar zelfs de dreiging van economische sancties van de Verenigde Staten, de grootste afnemer van de Venezolaanse olie, heeft tot nu toe weinig indruk gemaakt. ‘Keizer Donald Trump wil het Venezolaanse volk het recht om zelf keuzes te maken ontzeggen’, riep Maduro zondag tijdens een rally in een arme wijk van Caracas. Volgens de premier, een voormalige buschauffeur en vakbondsleider, doen andere landen er alles aan om het ‘socialisme van de 21e eeuw’ te saboteren.
Land in crisis

Maduro is sinds de dood van zijn partijgenoot Hugo Chavez in 2013 aan de macht. Dalende olieprijzen, gecombineerd met economisch en democratisch wanbeleid, hebben het land in een crisis gestort. Er is onder meer een tekort aan medicijnen en eten en honderdduizenden burgers zijn gevlucht.

Vorig jaar kromp de economie met 18% en de inflatie schiet naar recordhoogten. Voor dit jaar verwacht het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een stijging van de consumentenprijzen met 700%, en volgend jaar een toename van meer dan 2000%.

De export van olie is veruit de belangrijkste inkomstenbron van het land en het fundament onder het begrotingsbeleid. Maar sinds 2014 zijn de olieprijzen sterk gedaald en neemt de armoede toe. Inmiddels leeft meer dan 70% van de bevolking onder de armoedegrens.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *