FD | PwC-partner ziet ontmanteling fiscale ontwijkingstructuren

Renate de Lange vanochtend bij de Ondervragingscommissie Fiscale Constructies

De structuren om belasting te ontwijken via het buitenland worden volgens PwC-partner Renate de Lange steeds meer ontmanteld. ‘Dingen komen gewoon terug naar Nederland’, aldus De Lange donderdag bij de Parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies.

Ze was opgeroepen om te getuigen over de praktijk van het belastingadvies aan vermogende particulieren. Ze heeft 50 vermogende families en hun bedrijven in portefeuille. De oorzaak van de repatriëring ligt volgens haar in een combinatie van veranderende moraal en wetgeving.

‘Wij willen anders omgaan met ons vak en de wetgever heeft ook veranderingen doorgevoerd. Daardoor gaan structuren er anders uitzien.’ Volgens De Lange was het tien à vijftien jaar geleden nog heel gebruikelijk om vermogen te ‘parkeren in een land waar je minder belasting betaalde’.

De bijpassende structuren werden ook door PwC actief aan de man gebracht. ‘We werkten veel meer vanuit de structuur: bij wie past dit? De laatste jaren werken we vanuit de klant’, aldus De Lange.

Scepsis over goede bedoelingen

Haar beschrijving van de integere bedoelingen van PwC en haar klanten stuitte op scepsis in de commissie. CDA-commissielid Chris van Dam zei smalend ‘bijna tot het idee te komen dat De Lange uit een gezellig knuffelhoekje van de belastingadviespraktijk komt’.

Van Dam was zelf officier van justitie in Amsterdam en Den Haag en zei gewend te zijn dat advocaten zich alles veroorloven om hun cliënt vrij te pleiten. ‘U bent toch niet naïef? Snapt u mijn verwondering?’

De Lange herhaalde dat haar klanten vooral de continuïteit van hun onderneming en het bijbehorende vermogen willen veilig stellen. ‘Ze hebben niet de drijfveer zo weinig mogelijk belasting te betalen. Dat geldt ook voor andere bedrijven zo langzamerhand.’

‘Ik kom bijna tot het idee dat u uit een gezellig knuffelhoekje van de belastingadviespraktijk komt’

Chris van Dam, CDA

Van Dam kon zich dat van belastingadviseurs niet voorstellen. Maar De Lange liet zich ook niet uitdagen tot een oordeel over collega’s binnen PwC of trustkantoren die het wellicht minder nauw nemen met de regels.

‘We werken met 160 partners en hebben allemaal onze eigen praktijk. Ieder vult die op zijn eigen manier invult, maar wel binnen hetzelfde kader’, aldus De Lange. Behalve de wet- en regelgeving volgen gaat het ook om een eigen gedragscode.

Alles netjes in de aangifte

Onderzoekscijfers die duidelijk maken dat vermogende particulieren met meer dan €5 mln ongeveer een derde daarvan aanhouden in jurisdicties waar de fiscus ze niet kan vinden, herkende ze ook niet. Haar klanten ‘zetten alles netjes in hun aangifte’.

Als blijkt dat ze zaken verzwijgen, volgt een ‘inkeertraject’ waarin PwC de klant aanspoort om dat alsnog te doen ‘en anders nemen we afscheid’, aldus De Lange. Ze moest erkennen: ‘als de klant het mij niet vertelt, is het lastig.’

Maar ook in de grote inkeerdersgolf van de afgelopen jaren, van vermogende Nederlandse particulieren met spijt die alsnog hun Zwitserse of andere verzwegen tegoeden aangeven, was slechts één klant van haar, voor een klein deel van zijn vermogen.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *