30 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 18:16

Laatste reacties

- Advertentie -

FD | Nederlands trustkantoor was volgens OM ‘een fabriek van valse facturen’

Vasco van der Boon • Financieel Dagblad

Voormalige Curacaos Van Doorn IFS trusteigenaar Erwin de Ruiter | Celia Peterson

Het Nederlandse trustkantoor Caute Management uit Amsterdam heeft met een reeks gelieerde vennootschappen ’een fabriek van valse facturen gerund’. Het trustkantoor pleegde daarmee op grote schaal belastingfraude voor onder meer Italiaanse en Duitse ondernemers.

Twee medewerkers van Caute, Erwin de Ruiter en Eduard P., hebben zo omgerekend ruim €100 mln witgewassen.

- Advertentie -

Dit stelde het Openbaar Ministerie (OM) woensdag voor de rechtbank in Amsterdam in een regiezitting van de strafzaak tegen De Ruiter en P. plus vier van hun voormalige bedrijven: Chennai, Bittern 19 Consult, IFS License en Compagnie voor Maritieme Belangen Amsterdam.

Het Financieele Dagblad berichtte eerder al uitgebreid over dit strafonderzoek. Dat loopt onder de codenaam ‘Trust EU’ sinds 2011, nadat de eigenaar van het trustkantoor, Sam van Doorn, in 2010 aangifte had gedaan tegen onder meer zijn voormalig medewerker De Ruiter.

Verdenkingen uitgebreid

‘Het gaat hier puur om een schijnwerkelijkheid. Zo draai je geen trustkantoor, meneer De Ruiter’

Officier van justitie

Het OM maakte woensdag bekend de verdenkingen tegen de verdachten aanzienlijk uit te breiden. Uit het ‘zeer omvangrijke dossier’, zoals de rechtbank het noemt, selecteert het OM nu het dubbele aantal zaken die de verdachten ten laste worden gelegd. De rechtbank schoof de bezwaren van een advocaat van de verdachten tegen deze uitbreiding van de verdenkingen woensdag terzijde. Het OM verdenkt de verdachten van witwassen, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie. Het tweetal heeft €75 mln plus $30 mln witgewassen, aldus het OM.

Het patroon van de fraude is volgens het OM dat banken in Monaco succesvolle ondernemers als klant aanbrengen bij een zusterbedrijf van het Nederlandse trustkantoor, Cofimo. De verdachten zetten dan een doorstroomschema op met behulp van 22 rechtspersonen om geld van de klant onder valse voorwendselen en met behulp van valse facturen via Nederland naar offshore-vennootschappen in onder meer Panama door te leiden.

Afgeschermde bankrekeningen

- Advertisement -

Via deze omweg keerde de rest van het geld weer terug op afgeschermde bankrekeningen van de ondernemers die aan de oorsprong van deze route stonden. Die kochten daar volgens het OM ‘race-auto’s en luxe-jachten’ van. Voor deze dienstverlening rekende het trustkantoor 5% van het geld dat zo buiten het zicht van de Europese belastingdiensten werd gebracht. De Ruiter en P. gingen volgens het OM door met het faciliteren van de fraude nadat in 2012 voor dit onderzoek de autoriteiten al invallen hadden gedaan in onder meer in Luxemburg, Polen, Finland, Italië en Duitsland.

Het OM legt de verdachten onder meer ten laste dat zij hebben geholpen met belastingfraude door de Nederlander Ronald Ras. Dat is een vastgoedman die veel geld van het toenmalige SNS Reaal heeft geleend voor een mislukt vastgoedproject in Spanje. Ras is onder meer bekend van een mega-schadeclaim waar hij SNS Reaal mee bedreigde, vlak voor de nationalisatie van de bank-verzekeraar.

‘Geen enkel bewijs’

Lees het FD-interview uit 2014 met hoofdverdachte Erwin de Ruiter.

Belastingfraude schrijversechtpaar

De verdachten hebben volgens het OM ook geholpen met belastingfraude door het Duitse schrijversechtpaar André en Gabi Bapst. Die zouden de opbrengst van een cursusgang via ‘doorstroomvennootschappen’ van het Nederlandse trustkantoor hebben weggesluisd. Ook een Italiaanse agent van de Finse scheepsmotorenfabrikant Wartsila zou door de verdachten zijn geholpen met belastingfraude. Ook de grote Italiaanse reder Pietro Barbaro en de Milanese telecom-ondernemer Antonio Mazzara hebben volgens het OM gebruikgemaakt van de diensten van de verdachten.

De Ruiter stelde woensdag dat hij gewoon trustwerkzaamheden heeft verricht zoals zo veel andere Nederlandse trustkantoren doen. Hij wijst erop dat via de Nederlandse trustsector jaarlijks ongehinderd € 4000 mrd door Nederland stroomt. Maar volgens het OM is het grote verschil dat De Ruiter en P. hun trustkantoor met valse documenten draaiden. Valse documenten die moesten aantonen dat er geld via Nederland stroomde omdat er bijvoorbeeld ‘door het Nederlandse bedrijf een Italiaans schip was geverfd’. ‘Flauwekul. Het gaat hier puur om een schijnwerkelijkheid. Zo draai je geen trustkantoor, meneer De Ruiter’, hield een van de officieren van justitie De Ruiter woensdag voor.

Het is onduidelijk wanneer de inhoudelijke behandeling van deze strafzaak kan beginnen.

Bron: Financieel Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -