27 C
Willemstad
• donderdag 15 april 2021 22:37

ParadiseFM | Ruim 4000 vaccinaties op 1 dag

Het aantal dagelijkse vaccinaties op Curacao neemt toe. De afgelopen 24 uur zijn 4269 personen gevaccineerd. In totaal hadden om 10 uur vanmorgen 45.386 mensen hun eerste...

Democracy now! | Thursday April 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Meer dan 65.000 registraties voor vaccinatie

Inmiddels hebben meer dan 65.000 mensen zich geregistreerd voor een vaccinatie, zo meldt de overheid. Omdat het grote aantal besmettingen tot grote problemen in het ziekenhuis leidt,...

PBC | Het wordt stoffig de komende dagen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De komende dagen worden weer stoffig: Sahara zand trekt over de Caribische regio. Het Caribbean Weather Center benadrukt dat het hier niet gaat om...

PBC | Vulkaan op Sint-Vincent ‘blijft voorlopig nog wel rommelen’

Persbureau Curacao De vulkaan op Sint-Vincent blijft de komende tijd nog wel rommelen en as uitspuwen. Dat zegt het seismologische centrum van de University of the West Indies....
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAlgemeen nieuwsFD | Michiel Mol stopt als bestuurder bij ruimtereisbedrijf XCOR Aerospace

FD | Michiel Mol stopt als bestuurder bij ruimtereisbedrijf XCOR Aerospace

Door Roger Cohen | Financieel Dagblad

Michiel Mol
Michiel Mol

Ondernemer Michiel Mol treedt terug uit de raad van bestuur bij ruimtereisbedrijf XCOR Aerospace. Hij blijft wel betrokken bij het dagelijkse reilen en zeilen van het bedrijf. Dat heeft XCOR woensdag in een persbericht bekendgemaakt. Mol, oprichter van softwarebedrijf Lost Boys en het Nederlands Formule 1-team Spyker F1, is de grootste aandeelhouder van XCOR. De Nederlander verkocht in 2014 zijn ruimtetoerismebedrijf SpaceXC (SXC) aan XCOR, dat gevestigd is in de Amerikaanse staat Californië.

De twee bedrijven werkten op dat moment al samen. Het bedrijf van Mol regelde vluchten voor ruimtetoeristen die zouden worden uitgevoerd met een toestel van de Amerikanen.

Lancering vertraagd

XCOR wil groot worden met het aanbieden toeristische ruimtereizen. Het bedrijf biedt reizigers voor $125.000 per persoon de kans om 100 kilometer omhoog de ruimte in te vliegen met een Lynx X2-toestel. Het toestel stijgt en landt horizontaal. Na anderhalf uur keert de Lynx weer terug op aarde. Wanneer de eerste ruimtereis zal plaatsvinden is nog niet duidelijk. ‘Wij hopen eind dit jaar te starten met de testfase’, stelt een woordvoerster.’

Space Expedition XCOR Lynx spacecraft Curacao
Space Expedition XCOR Lynx spacecraft for Curacao

SpaceXC wilde de eerste honderd mensen aanvankelijk al in 2015 de ruimte insturen vanaf een lanceerbasis op Curaçao. Technische problemen gooiden echter roet in het eten. ‘De techniek is nog niet klaar om particulieren mee de ruimte in te nemen’, zegt een woordvoerster. ‘We geven nu eerst de prioriteit aan de ontwikkeling van de rakettechnologie.’ XCOR zegt al 300 tickets te hebben verkocht.

Lockheed Martin

Tegelijk met Mol verlaten ook Jeff Greason en Stephen Flemming de raad van bestuur van XCOR. Hun plaats wordt ingenomen door Tom Burbage, Michael Gass en Arthur Bozlee.

Tom Burbage is afkomstig van vliegtuigfabrikant Lockheed Martin, waar hij verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de F22 en de Joint Strike Fighter. Michael Gass werkte voor een joint venture van de ruimtevaartdivisies van Lockheed Martin en Boeing. Luitenant-generaal buiten dienst Ben Droste, oud-bevelhebber van de Nederlandse Luchtmacht, blijft president-commissaris van XCOR.

Bron: Financieel Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

 1. Alles draait om het avontuur van mensen die niets beters te doen hebben met hun geld, lijkt wel. Ga in de woestijn jullie avontuur uitproberen, ver van de bewoonde wereld.

 2. En waarde daling van huizen. Ik vind dit hele gedoe op zo’n piepklein eilandje een aso gedrag. Als ze maar hun zin krijgen…

 3. In 2007 verdween Mol als CEO bij Spyker Cars.
  Een slimme keuze van Michiel. Hij verkocht vervolgens het F1-team van Spijker – voor een deel – aan Vijay Mally. Zo beperkte hij het verlies van de vele miljoenen die hij (lees zijn vader Jan) in het race-team gestoken hadden. Het F1-team was bij de oprichting al een doodgeboren kindje.

  Binnen niet al te lange tijd zullen we wel te horen krijgen dat Mol zijn belang in XCOR verkocht heeft. XCOR is ook een doodgeboren kindje. Natuurlijk zullen we eerst nog overspoeld worden door de PR-afdeling van XCOR, dat alles fantastisch gaat. Zijn PR-afdeling, bestaande uit vooral oude vrienden uit het Bredasche , blijft dan nog even napruttelen om vervolgens ook te verdwijnen.

  Maar het avontuur blijft lokken voor Michiel Mol. Ik ben benieuwd wat dat avontuur zal zijn. Het moet wel met snelheid te maken hebben. Of zou hij het wat rustiger aan gaan doen?

  Met de PAL-V vliegende auto misschien. Michiel gaat in ieder geval naar de SUN N FUN Airshow in Florida op 5 april. Om de vliegende auto te zien en wellicht zelf te vliegen.

  PAL-V is nog op zoek naar wat durfinvesteerders en kan de centjes van de familie Mol goed gebruiken. Het is nu hét moment om in te stappen. De PAL-V kan al vliegen, het is géén doodgeboren kindje. Gaat Michiel straks met veel PR-macht, de PAL-V wereldwijd in de belangstelling brengen. Zo ja… dan komt zijn Bredasche PR-clubje weer opdraven, die hebben dan ook weer wat te doen.

  Ach, het zijn maar wat dagdromen, alhoewel?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties