FD | Kamerverhoren over belastingontduiking van start


De speciale commissie van de Tweede Kamer die onderzoek doet naar belastingconstructies start woensdag met openbare verhoren onder ede. Doel is om boven water te krijgen hoe trustkantoren en belastingadviseurs meehelpen geld via Nederland aan de fiscus te onttrekken. Aanleiding zijn de onthullingen uit de Panama Papers van in Nederland Trouw en het FD.

In totaal komen tot eind volgende week 27 deskundigen en getuigen langs bij de commissie, die wordt voorgezeten door PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. VVD en PVV doen niet mee met de ondervraging die ook niet uitmondt in conclusies of aanbevelingen zoals de veel groter opgezette parlementaire enquêtes.

Koning van Curaçao

De parlementaire ondervraging wordt voor het eerst ingezet en onderscheidt zich van normale hoorzittingen doordat de verhoren onder ede plaatsvinden. Dat wordt vooral interessant bij de getuigen uit de trustsector en de belastingadviespraktijk, die uit de eerste hand kunnen vertellen hoe het werkt. Daarnaast ondervraagt de commissie belastingambtenaren, een officier van justitie, academici, toezichthouders (DNB) en journalisten.

Woensdag spreekt de commissie vooral met ambtenaren van de Belastingdienst die zich bezighouden met de bestrijding van belastingconstructies. Op latere dagen volgen onder anderen trustbaas Gregory Elias, bijgenaamd ‘de koning van Curaçao’, en Jan Favié, de man achter de Nederlandse bedrijven die de wereldwijde auteursrechten van de Rolling Stones en U2 beheren. Ook de Panama Papers-journalisten Siem Eikelenboom (FD) en Jan Kleinnijenhuis (Trouw) verschijnen voor de commissie.

Het volledige schema van de verhoren van deze en volgende week is hier te raadplegen.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *