AD | Familie Henriquez strijdt door om naam agenten

Gerechtshof buigt zich over namen agenten die betrokken waren

De nabestaanden van Mitch Henriquez strijden verder om de namen van de agenten boven tafel te krijgen die betrokken waren bij zijn fatale arrestatie. Dit verzoek is al twee keer afgewezen, maar de familie probeerde het vandaag opnieuw via een kort geding bij het gerechtshof in Den Haag.

De Arubaanse man overleed twee jaar geleden in Den Haag, mogelijk doordat de politie hem in een nekklem had genomen. Zijn familie wil weten wie de vijf agenten waren die erbij waren. Twee van hen worden strafrechtelijk vervolgd. Deze zaak wordt in november inhoudelijk behandeld.

Vooral de moeder wil weten wie de agenten zijn, zodat zij aan haar verwerkingsproces kan beginnen, zei haar neef. Volgens hun raadsman Richard Korver is dat niet alleen een wens maar ook een recht, omdat niet wettelijk is vastgelegd dat agenten anoniem mogen blijven als zij verdachten zijn in een strafzaak.

Spookproces

Hij zei dat de familie het gevoel heeft dat zij in een spookproces is beland, vol met beweringen en anonieme personen die met een nummer worden aangeduid. Er bestaat een dagvaarding waarin wel de namen staan, maar die is ten onrechte niet aan het strafdossier gevoegd, aldus Korver.

De familie is niet van plan om de namen openbaar te maken. Ze zouden wel eigen onderzoek willen doen en dat mag volgens Korver ook. Verder zijn de namen belangrijk, onder meer om ze aansprakelijk te stellen in verband met een schadevergoeding.

Maar volgens de landsadvocaat heeft de verzekeraar al aangegeven tot uitkering over te gaan als de agenten aansprakelijk worden gesteld. Ook komt het volgens hem vaker voor dat de namen van agenten onbekend blijven. Dat is juist in deze zaak belangrijk, omdat er ernstige bedreigingen tegen de politie zijn geuit, betoogde hij.

Het hof doet uitspraak op 4 juli.

Bron: Algemeen Dagblad

6 Reacties op “AD | Familie Henriquez strijdt door om naam agenten

 1. @ Eric Paldance je kan het niet laten om anderen te beledigen. Politie word je niet zomaar maar na een intensieve opleiding, ze wisten al snel dat Mitch ongewapend was.

  Mitch was al dood toen die op de grond lag, kijk het einde van deze film.
  https://www.youtube.com/watch?v=zowrxuShDV0

  Onderzoek had aangetoond dat die politiemensen veel fouten hebben gemaakt.

  http://www.ad.nl/binnenland/politie-maakte-talloze-fouten-bij-aanhouding-mitch-henriquez~a47705a0/

 2. ericlapas

  Bondia ma Mitch, mi tin ku bisa dia mi a tende ku polis macamba a mata rubiano mi tabata kontra e macambanan. Mi kiermen un ta na Merca nos ta kaminda polis blankoe ta mata hende pretu sali liber. Mi ta kere hues na Hulanda a hasi bon trabou i husga inparcial. Mi no ta comprende ta di kon ma Mitch ta sigui exigi pa sa nomber di e polis nan. Ma Mitch mes a mira demostrante nan grita “morto pa polis” despues di morto di Mitch. Si hues duna nomber anto algu pasa ku e polisnan of nan famia ma Mitch no kier tin esei riba ma Mitch su konsenshi. Mi no ta comprende ku e abogado no a splika ma Mitch esei awor ta tur e plaka ta bai pa abogado. Laga nos ta serio ma Mitch, Mitch a hasi un kos hopi mahos kwe su patin tene grita ku e tin un arma. Mi kier men Mitch a hasi algo di mala mucha tambe por ta ma Mitch no a sinje manera ku e no tin ku kwe patin tene grita ku e ta arma?

 3. joop savaneta

  Het slachtoffer heeft zijn dood zelf veroorzaakt hoe triest dit dan ook mag zijn voor de nabestaanden maar ook voor de agenten die dagelijks worden geconfronteerd met het schorriemorrie dat continu de confrontatie zoekt. In Nederland moeten agenten meer shit slikken dan waar dan ook. Er zijn veel landen waar bij het slachtoffer niet eens een nek klem was toegepast maar waar hij direct was neergeschoten.

 4. Ik had mijn zoon gezegt. Geen grapjes met agenten!

 5. Jij hebt makkelijk praten ga even in de schoenen van de slachtoffers staan of stel je even voor dat hij jou zoon was.

 6. joop savaneta

  Tja, het grote geld lonkt. Ik vraag me af wat de advocaat deze simpele mensen heeft beloofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *