FD | ING beperkt dienstverlening aan trustkantoren

Saskia Jonker | Financieel Dagblad

De beslissing van ING kan te maken hebben met het onderzoek dat justitie doet naar de bank voor het faciliteren van witwassen en internationale corruptie in vier zaken

ING stopt grotendeels met dienstverlening aan de Nederlandse trustsector. Een aanzienlijk deel van de brievenbusmaatschappijen met een rekening bij ING moet op zoek naar een andere bank. ‘De trustsector kent een hoger risicoprofiel dan andere sectoren en past daarmee niet langer bij wat ING bereid is te aanvaarden’, stelt de bank.

Het gaat om 1750 zogeheten ‘doelvennootschappen’, die door trustkantoren worden beheerd voor vermogende particulieren en bedrijven, waar de bank een beperkte klantrelatie mee heeft. Dat bevestigt een woordvoerder van ING na berichtgeving op website Follow the Money.

Voor die brievenbusmaatschappijen heeft ING nu alleen een bankrekening of een rekening voor vreemde valuta geopend. ‘Door deze beperkte klantrelatie heeft ING minder inzicht in de bedrijfsvoering en de daarmee samenhangende betaalstromen’, zegt de woordvoerder.

Onwenselijke motieven

De bank vindt dat zij bij die klanten geen ‘sluitende beoordeling’ kan maken van het risico dat ING wordt gebruikt voor ‘overboekingen of betalingen waaraan onoorbare of maatschappelijk onwenselijke motieven ten grondslag liggen’. Doelvennootschappen die van meer diensten van ING gebruik maken, mogen wel klant blijven. Hoeveel dat er zijn is onduidelijk.

De beslissing van ING kan te maken hebben met het onderzoek dat justitie doet naar de bank voor het faciliteren van witwassen en internationale corruptie in vier zaken. Zo wordt onderzocht wat de rol van ING was bij smeergeldbetalingen door telecombedrijf VimpelCom.

Het besluit van ING, dat half oktober met trustkantoren en toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) is gedeeld, is een nieuwe klap voor de Nederlandse trustsector. De sector, die bedrijven en particulieren helpt belasting te ontwijken, lijdt de laatste jaren onder een negatief imago.

Andere banken

De vraag is of ook andere banken hun relaties met trustkantoren onder de loep nemen. ABN Amro laat in een reactie weten al enkele jaren een selectief beleid te voeren als het om de trustsector gaat. ‘Dat betekent dat we alleen zaken doen met een beperkt aantal trustkantoren’, zegt een woordvoerder. ‘Dat zijn die kantoren die voldoende schaal en professionaliteit hebben om goed te voldoen aan de toenemende wet- en regelgeving.’ Aan dat beleid verandert niets.’

Rabobank zei in mei al tegen het FD dat de bank met alle trustklanten een nieuwe samenwerkingsovereenkomst wil opstellen. Holland Quaestor, de branchevereniging van trustkantoren, kon nog niet op het besluit van ING reageren.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *