DasKapital | Emsley sloopt ze allemaal

Raad eens! Welke centrale bankier verdient minimaal €849.000 per jaar

DNB-president Klaas Knot verdient €375.000 per jaar, Mario Draghi €380.000, Jens Weidman van Buba €425.000, Emsley Tromp van de CBCS €849.000. Emsley wie? De directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) die sinds 1991 de wisselkoers van de NA-gulden in de gaten houdt en zorgt voor de stabiliteit van het bank- en verzekeringswezen op de twee eilanden die al met al zo’n 170.000 inwoners tellen.

Overigens was (op Tromp na) niemand op de hoogte van het exacte inkomen van Tromp; betalingen van de CBCS aan Tromp (en andere bestuursleden plus vrienden van de bank) gingen niet op naam, maar per nummerbetaling. Vermoedelijk wist alleen Tromp wie achter welk nummer schuil ging. Mocht u nu denken van dit riekt allemaal wel heel erg naar fraude, omkoping, witwassen, etc. dan zeggen wij mogelijk. Het strafrechtelijk onderzoek naar de gedragingen van Tromp loopt namelijk nog, al geschiedt dat via het Al Capone-achtige geitenpaadje van de belastingfraude.

Salarissen Centrale Bank directeuren | Bron: Bloomberg

Tromp wordt in privé aangeklaagd voor het verzwijgen van inkomsten, het OM van Curaçao heeft vorige week een boete van €4,75 mio geëist, 6 maanden voorwaardelijk plus 240 uur taakstraf. Alle pogingen om Tromp te pakken via onderzoeken bij de CBCS liepen sinds 1991 dood op de shredder en de macht van Tromp om onderzoeken te dwarsbomen.

Maar dat verandert in rap tempo nu de directeur bijna hangt, schrijft het Financieele Dagblad vandaag in een stuk dat ook over het salaris handelt. Onder het motto beter laat dan nooit heeft de CBCS drie weken geleden een ontslagprocedure ingezet en probeert de rest van de top de eigen misdragingen nogmaals door de shredder te halen. Er komt in ieder geval steeds meer fraude aan het licht. Volgens Tromp is dit proces zuiver en alleen gebaseerd op lasterpraatjes van koloniaal Nederland. Dat weet natuurlijk iedereen, maar het blijft vervelend dat over de rug van tienduizenden Antillianen de plaatselijke verzekeraar Ennia voor €570 mio is leeggetrokken door een goede vriend van Tromp. Gaan wij alvast geld opzij leggen om Curaçao en Sint-Maarten te giro 555-en bij het redden van de financiële sector.

Kunt u ondertussen hier verder lezen bij het FD over salaris+nummerbetalingen, meer lezen over het proces daar en daardaar hoe het ook alweer zit met onze eilanden in de West (Aruba heeft een eigen centrale bank, DNB gaat over Bonaire, Saba, Sint-Eustatius. Daarom kon DNB niet ingrijpen toen Ennia werd leeggetrokken door de Iraanse-Amerikaanse ‘zakenman’ Hushang Ansary.

De rugdekking van zakenman en bankdirecteur wordt ook deze keer weer keurig verzorgd door KPMG).

Bron: DasKapital

17 Reacties op “DasKapital | Emsley sloopt ze allemaal

 1. @Brain S
  Zie artikel: Zus en Tara betalingen, als vrienden van de bank, ging niet op naam, maar per nummerbetaling. Helaas is door de shredder gehaald.

 2. Hoeveel verdienen Zus en Tara eigenlijk?

 3. @Sander
  Het is Zus ‘However’ aka Tara ‘Whatever’!

 4. Wie is hoedanook?
  een vriendje van de hebzuchtige Tromp of is hij Tromp zelf?
  een normaal mens gat deze hebzucht niet vergoelijken…
  het is gewoon stelen van het volk wat deze man heeft gedaan.

 5. @Marco @LaStiwz
  Waarom zou het OM het salaris van Tromp met dat van andere bankiers, ongeacht waar ter wereld willen vergelijken? Hij verdient meer/minder dan Jantje, Pietje, Klaasje. So what?
  Tromp heeft met zijn ‘vriendje’ Ralph een fiscale constructie in elkaar gekonkeld. Dat is het enige dat tot nu toe in het proces vast is komen te staan. Er wordt van alles geroepen uit afgunst of wat voor reden dan ook, maar de man is onschuldig totdat het bewezen wordt dat hij schuldig is. Zijn salaris/inkomen doet er in dit geheel totaal niets toe. Hij verdient een eerlijk proces! Niet meer en niet minder!

  Het OM probeert ‘iets’ in de hoop dat het wat oplevert om daarna te kunnen gebruiken (zie voorbeeld aanklacht Manaford / Gates in de VS die nu onder druk kunnen worden gezet om zo meer bewijs in het onderzoek te vergaren). Het gaat de OM niet om Tromp, het gaat erom dat een financieel circuit dat jarenlang op Curaçao floreert in kaart wordt gebracht. Noem mij maar dwars als ik telkens weer daarnaar verwijs.

 6. @Hoedanook: my statement!

 7. Hoedanook

  je blijft maar jengelen over het verschil tussen salaris en inkomen. Maar het OM vergelijkt het SALARIS van Tromp met dat van de centrale bankiers in Duitsland en Nederland.
  En dan blijkt het inkomen van de man van CBCS exorbitant hoog. Dus we praten wel degelijk over salarissen .
  ps. Je bent een beetje dwars de laatste tijd.

 8. @Hans
  Het is Zus ‘however’ en/of Tara ‘whatever’!

  Maar vogel eerst maar uit het verschil tussen salaris en inkomen.

 9. Hoedanook vindt een salaris van 1.8 miljoen blijkbaar heel normaal.

  Misschien is Hoedanook de schuilnaam van Taco Tara Asjes of Zus de Lannoy?

 10. De satire in het artikel was mij niet ontgaan. Vandaar mij eerste reactie. Maar het wordt nu een beetje afgezaagd. Net zoals een leugen blijven herhalen het niet in waarheid doet veranderen, maakt ‘trial by media’ iemand niet schuldig/onschuldig.

 11. Ik zie de satire niet in dit artikel (denk dat alleen Taco Tara Asjes en Zus de Lannoy die zien).

  Het artikel schrijft alleen de diep trieste waarheid over het salaris van tiran Tromp.

  Zelfs de geestelijk gestoorde Emsley Tromp schaamde zich voor zijn salaris, reden waarom hij dat op een anonieme nummerrekening liet storten. En dat dat nou net de rekeningen zijn die de Centrale Banken bij de banken onder haar toezicht verbiedt!

  Misselijk makende vent, Emsley Tromp, en zijn laffe commissarissen van het type Karel Frielink / Remigio Booi zijn geen haar beter.

 12. Waar blijven de vergelijkingen met de overige stafleden van de Centralebank met soortgelijke functies.Dan blijkt Tromp echt niet de enige parasiet te zijn maar zijn er nog tientallen meer. En dat allemaal onder de bezielende leiding van Ralph Palm en consorten.En wat gaat de nieuwe raad doen onder leiding van Etienne Ys !!!!

 13. Sate Batata

  Ik begrijp het probleem van hoedanook best wel, want DasKapital vergelijkt appels met appels (en dus geen peren) in hun satirisch maar ware artikel.

  Das een beetje moeilijk te bevatten voor hem.

 14. @Redactie: ik had jullie gewaarschuwd.

 15. redactie curacao

  @Beste Hoedanook,

  Don’t kill the messenger. De KKC redactie heeft geen mening over deze zaak en knipselt slechts. Dat is nl wat wij doen: wij knipselen alle artikelen die over onze eilanden gaan, leggen het vast en laten het aan onze lezers over wat zij hiervan vinden en/of aan het artikel willen bijdragen. Daar hoort af en toe ook iets luchtigs tussen. Wel houden we van wat satire op z’n tijd. Vergeef ons.

  Vriendelijke groeten,
  KKC redactie

 16. Hey KKC redactie,
  Jullie zijn vergeten het artikel van de ‘Timbuktu Market Observer’ (?) te plaatsen. Die papegaaid ook , zonder enige kennis van zaken, lekker mee.

 17. Wie heeft hem dat gigasalaris gegeven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *