27 C
Willemstad
• woensdag 8 december 2021 21:33

Laatste reacties

- Advertentie -

FD | Hof wijst enquêteverzoek van OM over haven Sint-Maarten af

Vasco van der Boon | Financieel Dagblad

Het Hof oordeelt misstanden zijn hersteld en ook dat in het verleden een enquêteonderzoek naar Curaçaose overheidsmaatschappijen weinig heeft opgeleverd.

Er komt geen civiele enquête naar wanbeleid bij het havenbedrijf van het Caraïbische eiland Sint-Maarten. Het verzoek daartoe van het Openbaar Ministerie (OM) is vrijdag afgewezen door het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba.

Het OM diende drie jaar geleden dat verzoek in bij het Hof na voorbereidend onderzoek naar een reeks misstanden en corruptiezaken bij het havenbedrijf. Het was een ongebruikelijke stap van het OM om zo’n enquêteverzoek in te dienen.

Rotte appels

Eerder in de enquêteprocedure oordeelde het Hof dat er gegronde redenen waren om te twijfelen aan de juistheid van het gevoerde beleid binnen de haven. Sindsdien heeft de haven de voormalig bestuursvoorzitter ontslagen. Volgens het Hof blijken er geen andere ‘rotte appels’ binnen de haven te zijn. Bovendien heeft de haven volgens het Hof een aantal organisatorische verbeteringen doorgevoerd. Daarom ziet het Hof geen reden meer voor een enquête.

- Advertentie -

Het Hof oordeelt ook dat in het verleden een enquêteonderzoek naar een aantal Curaçaose overheidsmaatschappijen weinig heeft opgeleverd.

Tientallen miljoenen

Het OM meldt in een persbericht de beslissing van het Hof te betreuren. ‘De haven is het afgelopen decennium geplaagd door vele misstanden waarbij tientallen miljoenen dollars uit het vermogen van de haven zijn weggevloeid: geld dat is bestemd voor de Sint-Maartense gemeenschap.’

Een deel van die misstanden kwam bijvoorbeeld in de strafonderzoeken Emerald, Larimar en Draco aan de orde. ‘Een diepgaand onderzoek naar de oorzaken van deze misstanden is volgens het OM ‘een eerste, maar noodzakelijke, stap om de structurele problematiek binnen de haven te kunnen aanpakken en in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen’. Daarom overweegt het OM cassatie in te stellen bij de Hoge Raad tegen de beslissing van het Hof.

OM vraagt enquête naar wanbeleid van haven Sint Maarten. Fiod onderzoekt corruptie door VolkerWessels-bedrijven. Hof zet havendirecteur Sint Maarten aan de kant.

- Advertisement -

Bron: Financieel Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

6 reacties

 1. Als in Nederland ING als eerste daad de bestuursvoorzitter Hamers had ontslagen dan zou volgens dit Hof waarschijnlijk verder onderzoek niet nodig zijn geweest. De, verantwoordelijke, rotte appel was dan immers verwijderd. Het boetebedrag ad. €775 had ING dan nooit hoeven te betalen want geen verder onderzoek dus geen bewijs. Zo zie je, zorg dat je bij het juiste Hof belandt. Scheelt een hoop.

 2. Het Hof oordeelt ook dat in het verleden een enquêteonderzoek naar een aantal Curaçaose overheidsmaatschappijen weinig heeft opgeleverd.

  Onderzoek leverde juist wel veel bewijs op echter OM deed er niets mee!

 3. Nagel dat tuig aan de schandpaal. Rechters of niet.
  En dat is eigenlijk nog te zwak voor wat ze verdienen.
  Corrupt zootje.

 4. Het Hof heeft vanuit hun ivoren toren gezien dat er zich geen rotte appels meer bevinden binnen het havenbedrijf. Dat hebben ze weliswaar niet onderzocht maar dat voelden ze aan hun water. Bijzondere rechters bij het Hof. Ook weigeren ze te laten onderzoeken of er zich in het verleden nog meer onoirbare zaken hebben voorgedaan die nu nog mogelijk onder het tapijt liggen. Het feit dat voormalige bestuursvoorzitter is ontslagen kan toch niet de reden zijn dat er verder geen onderzoek meer nodig is. Het argument dat eerdere enquêtes bv. in Curaçao geen resultaat hebben opgeleverd snijdt ook al geen hout. Het doorwrochte verslag van Prof. Willems ging bij de lokale rechterlijke macht linea recta in de onderste lade waar het ligt te verstoffen alsof het nooit geschreven is. Geeft het Hof in de havenkwestie de Rechtstaat hier een kaakslag? Hopelijk brengt cassatie gerechtigheid. (ik ga er nog steeds vanuit dat de rechters onafhankelijk en integer zijn en zich niet inlaten met politieke intriges).

 5. Wat zijn de eilandjes heerlijk eensgezind. Ik kan het gevoel niet onderdrukken dat het eerder een afwijzen van enquêtes van wanbeleid is naar overheids NV’s in het algemeen dan naar specifiek het havenbedrijf van St. Maarten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -