FD | Handelshuis All Options vangt bot bij de Hoge Raad in belastingzaak

Mathijs Rotteveel | Financieel Dagblad

Handelshuis All Options vangt bot bij de Hoge Raad in belastingzaak

Handelshuis All Options heeft een langlopende rechtszaak tegen de belastingdienst definitief verloren. De rechtbank had in 2018 in hoger beroep al beslist dat de effectenhandelaren hun winst van een zeer lucratieve CumEx-transactie niet mochten toewijzen aan een dochteronderneming in Curaçao.

All Options ging hiertegen in cassatie bij de Hoge Raad, die het beroep hiertegen nu ongegrond heeft verklaard.

De zaak gaat om een winst van bijna €215 mln die All Options in mei 2007 behaalde met dividendarbitrage, een zogenoemde CumEx-arbitrage, in de aandelen van het Duitse chemiebedrijf Altana. Het handelshuis vond dat deze miljoenenwinst behaald is door zijn dochterbedrijf op Curaçao en daar ook belast zou moeten worden. De Belastingdienst is van mening dat de winst volledig in Nederland belast moet worden.

Duitsland was begin deze eeuw een populaire bestemming voor beurshandelaren om de CumEx-arbitrage uit te voeren. In 2012 heeft Duitsland zijn belastingwet veranderd, waardoor het gat is gedicht. Wel lopen er nog verschillende rechtszaken over.

Naast het twistpunt over de Curaçao-route was er een meningsverschil over de deelnemingsvrijstelling. Die wilde het handelshuis gebruiken, omdat het op een gegeven moment meer dan vijf procent van de aandelen Altena in bezit zou hebben gehad.

De Hoge Raad oordeelt echter dat All Options geen winst heeft gemaakt door de bedrijfsvoering van Altana, maar door gebruik te maken van gaten in de Duitse belastingwetgeving. Daardoor is deelnemingsvrijstelling niet van toepassing.

Allard Jacobs noemt de uitspraak teleurstellend en bovendien onverwacht. ‘Desondanks waren we er wel op voorbereid. Het verschuldigde bedrag is al betaald en het verlies van circa €24 mln die deze uitspraak oplevert, raakt de bedrijfsvoering gelukkig niet. Dit boek kan dicht.’

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *