33 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 15:20

Laatste reacties

- Advertentie -

FD | Gezaghebbende studie zet Nederland in top vijf van belastingparadijzen

Laurens Berentsen • Financieel Dagblad

Het gevolg is dat kapitaal steeds minder wordt belast. Daarvan profiteren doorgaans welgestelde aandeelhouders, terwijl andere belastingplichtigen juist meer moeten opbrengen, aldus de onderzoekers.

Het kabinet wil niet dat Nederland te boek staat als een belastingparadijs. Maar volgens een recent onderzoek verdient ons land die kwalificatie wel degelijk. Drie vooraanstaande economen stellen dat een kleine 10% van de winst die multinationals wegsluizen om belasting te ontlopen, in Nederland terechtkomt.

Hiermee staat Nederland in de top 5 van de belastingparadijzen.

- Advertentie -

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën heeft het tot zijn missie gemaakt om het beeld van Nederland als belastingparadijs uit te wissen. Voor zover dat imago al terecht was, stamt het volgens de D66-bewindsman uit het verleden, een tijd die Nederland achter zich heeft gelaten.

De inkeer moet van recente datum zijn. Want uit een studie die vorige maand verscheen op de site van The National Bureau of Economic Research (NBER), het toonaangevende Amerikaanse platform voor actueel economisch onderzoek, blijkt dat Nederland in 2015 nog een bijzonder populaire bestemming was voor multinationals die hun belastingdruk wilden verlagen.

Landen met hogere belastingen die tarieven verlagen, stelen volgens onderzoekers inkomsten van elkaar

Kunstmatig verplaatsen

Op basis van nieuwe macro-economische data becijferen de onderzoekers als eersten dat internationale ondernemingen bijna 40% van de winsten die zij buiten hun thuisland behalen, op papier verschuiven naar belastingparadijzen. Zo verdween in 2015 ruim $600 mrd aan winsten die multinationals kunstmatig verplaatsten.

Hiervan belandde $57 mrd in Nederland. Volgens de onderzoekers, Gabriel Zucman van de universiteit van Berkeley en Thomas Torslov en Ludvig Wier van de universiteit van Kopenhagen, behoort Nederland hiermee thuis in het lijstje met onder andere Ierland, Singapore en Bermuda. Het tegenargument dat buitenlandse bedrijven in Nederland de normale vennootschapsbelasting betalen, achten zij niet geloofwaardig. Zij berekenen dat Amerikaanse dochterbedrijven in 2015 effectief niet meer dan 12% winstbelasting in Nederland betaalden.

- Advertisement -

In 2015 verween ruim $600 mrd aan winst die kunstmatog was verplaatst, $57 mrd belandde in Nederland

Grootste verliezers

Amerikaanse multinationals ontlopen volgens de studie de meeste belasting. Zij zijn goed voor de helft van de winsten die in belastingparadijzen terechtkomt. Europese multinationals nemen 30% voor hun rekening.

De grootste verliezers zijn de landen van de Europese Unie die geen belastingparadijs zijn en de ontwikkelingslanden. Van de verschoven winsten komt circa 35% uit de EU. Hierdoor lopen de Europese landen naar schatting 20% winstbelasting mis. De ontwikkelingslanden zijn goed voor bijna 30% van de verplaatste winsten. Een kwart komt uit de Verenigde Staten.

Kapitaal minder belast

De onderzoekers stellen dat belastingverlaging weinig uithaalt tegen ontwijking. Verlaging is volgens hen ook geen onontkoombaar bijproduct van de mondialisering, om aantrekkelijk te blijven voor investeringen. Landen met hogere heffingen die hun tarieven verlagen stelen in feite inkomsten van elkaar, menen de economen, zonder dat dit tot extra investeringen leidt. ‘Machines bewegen niet naar plaatsen met lage belastingen; papieren winsten doen dat wel’, schrijven zij.

Het gevolg is dat kapitaal steeds minder wordt belast. Daarvan profiteren doorgaans welgestelde aandeelhouders, terwijl andere belastingplichtigen juist meer moeten opbrengen, aldus de onderzoekers.

President Trump

Zij hebben ook geen hoge verwachtingen van de verlaging van de Amerikaanse winstbelasting van 35% naar 21%, die dit jaar is ingegaan. Mogelijk gaan bedrijven iets meer investeren in de VS. Maar voor de sterke banengroei en forse loonstijgingen die president Trump heeft beloofd, zien zij geen empirisch bewijs.

Zucman zei tegen The New York Times dat het nog te vroeg is om te beoordelen of het belastingpakket van Trump ertoe leidt dat Amerikaanse bedrijven een groter deel van hun buitenlandse winsten terugbrengen naar de VS. Maar een oplossing voor belastingontwijking is het volgens hem niet.

Bron: Financieel Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nederland pakt gokmaffia Curaçao aan

Nederland gaat de gokmaffia op Curaçao flink aanpakken. Dat kondigde voorzitter René Jansen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) maandag aan in de...

Nu.cw | 93 procent van coronapatiënten CMC niet volledig gevaccineerd

Van de 181 opgenomen coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn 169 personen niet of niet volledig gevaccineerd. Dat is 93 procent van de ziekenhuisopnames in...

Nu.cw | ENNIA: “Foute berichtgeving pensioenbetalingen september”

De pensioenbetalingen in de maand september worden gewoon uitbetaald door ENNIA. Dat bevestigt de directie. Op sociale media gaat een bericht rond waarin wordt vermeld dat de...

PBC | Corendon gaat vluchten aanbieden van Brussel naar Curaçao met Air Belgium

Persbureau Curacao CHARLEROI – Air Belgium kondigde eerder deze week aan dat de luchtvaartmaatschappij de vluchten naar Curaçao gaat hervatten en haar vluchten naar Curaçao flink heeft gewijzigd.   In...
- Advertentie -