27 C
Willemstad
• donderdag 8 december 2022

Extra | Journaal 7 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, December 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DKR | Nederlandse Kansspelautoriteit geeft Curaçaose gokmaffia te veel ruimte

Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De Nederlandse Kansspelautoriteit onderneemt te weinig tegen vanaf Curaçao opererende webcasino’s. Dat vinden partijen die hebben meegewerkt aan een evaluatie van de Ksa...

Democracy now! | Monday, December 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, December 2, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

ParadiseFM | Vrouwelijke ambtenaar verkocht verblijfsverginningen, OM eist celstraf

Zaak Valencia: Inhoudelijke behandeling tegen Cheri in september | Extra

In de zaak Valencia stond gisteren een 49 jarige Curaçaosche vrouw terecht. Zij wordt door het OM verdacht van misbruik maken van haar functie als baliemedewerkster bij de afdeling “intake” bij de Toelatingsorganisatie.

In 11 maanden tijd heeft zij documenten verzorgd voor het verkrijgen van verblijfsvergunningen. Het waren voornamelijk personen uit Venezuela, De Domincaanse republiek China en Colombia. Zij werd daar tussen de 150 en 350 gulden per keer voor betaald en voor een totaal van 13.000 tot 14.000 gulden en verder liet zij haar kleren gratis wassen bij een Chinese wasserij.

De vrouw legde bij de landsrecherche negen verklaringen af en deze heeft zij vandaag in de rechtbank herhaald. Ze was in de veronderstelling dat ze niets fout deed. Ze kreeg veel complimenten van haar leidinggevenden en ze handelde ter goeder trouw.

Het Openbaar Ministerie heeft gisteren overheidsfunctionarissen en ook oud minister van Justitie Nelson Navarro gehoord. Het OM heeft 12 maanden cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk, 2 jaar proeftijd en 3 jaar ontzetting uit het ambt geëist.

De uitspraak vindt plaats op 15 augustus.

Bron: ParadiseFM

Artikel delen

16 reacties

 1. @Brain S,
  Eerst investeren in preventie (her)training. Uit (ander) onderzoek blijkt dat stenger straffen enkel bij lichte vergrijpen. Omkoping is geen lichte vergrijp.

 2. @Brain S,
  Het zou helpen als jij een blik werpt in het onderzoek van de rekenkamer Rotterdam. Blijkbaar is de intregiteitstraining niet afdoende.

 3. @Hoedanook,
  Er is in onvoldoende mate een gedeeld beeld bij ambtenaren over wat nog wel en eat niet meer toelaatbaar is in de verhouding tussen bestuurder en ambtenaar.”

  Ambtenaren krijgen ook trainingen integriteit dus kunnen dit niet gebruiken als excuus. Juist door een hoge straf geef je ook een signaal af dat dit niet wordt getollereerd!

 4. @Brain S,
  Punt is, zoals ook van Aller/de Vries aangeven, “als de baas het doet, kun je ook profiteren”. Dit wordt onderstreept door het onderzoek van de rekenkamer Rotterdam waarin o.a. geconcludeerd wordt: “Er is in onvoldoende mate een gedeeld beeld bij ambtenaren over wat nog wel en eat niet meer toelaatbaar is in de verhouding tussen bestuurder en ambtenaar.”

 5. @hoedanook, Zij deed vrijwillig mee en kreeg er geld voor. Elke ambtenaar is verplicht om een eed af te leggen waarin ze aangeven niet te handelen tegen de wet en ook tekenen ze dit. Ze zijn dus zelf verantwoordelijk voor hun daden en kunnen niet komen met opdracht van bovenaf. Daar zijn instanties voor. Daarnaast zitten de meeste er politiek dus een belletje naar een politieke meerdere en je bent veilig!

  Maar we verwachten inderdaad een veel hogere straf voor de meerderen.

  In WOII kregen de normale Duitse soldaten de doodstraf en kregen de hoge here vaak lange gevangenissenstraffen die na 2 jaar werden stopgezet omdat ze gezondheidsproblemen kregen (en daarna gewoon nog 40 jaar in leven waren)

 6. @Fox,
  Zie ook bijdrage van Renée van Aller & John de Vries op “AD | WET INTEGRITEITSBUREAU NAAR RVA”. Met name de link: https://rekenkamer.rotterdam.nl/onderzoeken/politiek-bestuurlijke-druk/. “Als er een beloning staat op uitvoeren wat een bestuurder wil (vaak in strijd met de wettelijke regels), (in dut geval complimenten en/of betaling, HDO) is het moeilijk om te weigeren. Het eigen belang is daarbij vaak sterker, dan het onpersoonlijke algemeen belang”.

 7. @hoedanook
  Sorry maar ik lees in dit artikel nergens dat zij handelde in opdracht van “hogerhand” en volgens jou politieke beïnvloeding. Ze kreeg complimenten van haar leidinggevenden. Waarom zij die complimenten kreeg staat er niet bij. Misschien omdat zij in korte tijd veel vergunningen afhandelde en dat dat iets bijzonders was bij deze dienst? Wie zal het zeggen. Dat zij daarbij dacht dat ze door geld onder de tafel aan te nemen ter goeder trouw handelde, vind ik de leukste grap van het jaar. Deze vrouw is volstrekt ongeschikt en mag nooit meer een overheidsbaan krijgen. Zo te horen is zij zeer waarschijnlijk geen uitzondering binnen het ambtenarenapparaat. De corruptie viert daar al jaren hoogtij en mede daarom komt het eiland geen stap vooruit. Daar moet een hele grote bezem doorheen gehaald worden en snel.

 8. @Brain S + @Fox,
  Zoals uit het artikel ook valt op te maken wordt er gehandeld in opdracht van ‘hogerhand’ (lees politieke aansturing). Mij is verteld dat per vergunning tussen de NAfl. 3 tot 10 duizend wordt betaald. Een baliemedewerkster vormt de onderste laag van deze ‘voedselketen’.

  Veel bedrijven in de VS, als onderdeel van het inwerken van nieuwe medewerkers en/of verschuiving in functie (promotie), bieden (vaak online) een serie van (bijscholings) cursussen aan waaronder ook ‘Code of Cunduct’, ‘Business Principles’ (ethics) en ‘Preventing Bribery and Corruption’. Misschien zou een dergelijke ‘inwerking’ van ambtenaren vereist moeten worden. Kan geen veronderstelling bestaan dat er niet fout gehandeld wordt.

 9. Idiote straf,alle schuldigen van case valencia moeten zwaar gestraft worden,ontzegging uit funktie voor altijd,vrijwilligers werk laten doen na straf uitgezeten te hebben in de gevangenis,alles terug laten betalen,hoe kan de ilegaal verkregen documenten uit de roulatie gehaakt worden?ze hebben voorbeeldfunkties!

 10. Een ambtenaar die dit flikt en denkt dat ze niets verkeerd doet? Ongelooflijk. Heeft deze mevrouw bij benadering nog iets wat lijkt op hersenen in haar hoofd? Ze heeft een eed afgelegd, maar weet niet wat integer handelen is. Te triest voor woorden. Drie jaar ontzetting uit haar ambt? Wat een idiote straf. Deze mevrouw mag nooit meer ambtenaar worden.

 11. Het artikel klopt niet. Maar als je ziet hoe journalisten tijdens zo’n rechtszitting te werk gaan dan begrijp je dat ook wel.

 12. 13000 gedeeld door 350 is wel 37 vergunningen.
  Misschien zou het strafrecht aangepast moeten worden tot 12 maanden en 3 jaar ontzetting uit ambt per geval?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -