FD | Ex-bankier en accountant veroordeeld in corruptiezaak SNS

Buck Groenhof, veroordeeld in de fraudezaak rond SNS-vastgoedtak SNS Property Finance, sluisde de afgelopen jaren grote geldbedragen die vanaf Curaçao op zijn privé-bankrekeningen bij Van Lanschot Bankiers en Orco Bank werden bijgeschreven

Een ex-bankier en een accountant zijn door de rechtbank in Utrecht veroordeeld wegens witwassen, valsheid in geschifte en omkoping bij opdrachten voor de noodlijdende vastgoedtak van de voormalige bank-verzekeraar SNS Reaal, SNS Property Finance.

De een, een 68-jarige ex-bankier, kreeg twaalf maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De ander, een 58-jarige accountant, krijgt een taakstraf van 180 uur opgelegd. Van een boete van € 50.000 die het OM tegen de accountant eiste, heeft de rechtbank afgezien. Beide zijn vrijgesproken van oplichting.

De mannen waren tijdens het plegen van de strafbare feiten direct of indirect verbonden aan het accountantskantoor Witlox VCS en het daaraan gelieerde adviesbureau Finwire. De praktijken waarvoor zij zijn veroordeeld liepen echter niet via dit accountantskantoor, maar via een privéonderneming van de ex-bankier, Aquarius Consultancy. De accountant liet zich volgens de rechtbank omkopen door de ex-bankier.

Het Openbaar Ministerie (OM) had 27 maanden tegen laatstgenoemde geëist. Zijn privébedrijf Aquarius Consultancy moet € 20.000 boete betalen en nog 3,5 ton aan steekpenningen terugstorten.

Omvang smeergeldbetalingen

Met valse en aangedikte facturen maakten de corrupte mannen de SNS-dochter (nu Propertize geheten) volgens het OM ‘gewetenloos’ € 830.000 afhandig. De vastgoedbank raamt de omvang van de malversaties op € 1,3 mln. De rechtbank bracht de omvang van de bewezen geachte smeergeldbetalingen terug tot minder dan 4 ton.

Evidente belangenverstrengeling

De omkoping vond plaats bij de inhuur van financieel specialisten voor SNS bij de problematische winkelcentra Belval in Luxemburg en The Wall in Utrecht. In het strafdossier worden vergelijkbare malversaties genoemd bij het winkelcentrum New Babylon in Den Haag, maar die zijn de verdachten niet ten laste gelegd. Volgens het OM declareerden de ex-bankier en zijn medeplichtige via tussenvennootschappen werkzaamheden van Witlox en Finwire bij SNS.

Het duo heeft volgens de rechtbank via Finwire en de vennootschap Talent Servicing Intermediair stiekem de beloning afgeroomd die aan SNS verhuurde financiële experts, waaronder een accountant, verdienden bij Belval en The Wall.

Tot de helft van het geld dat de ingehuurde SNS-medewerkers verdienden, verdween stiekem in de zakken van de twee tussenpersonen. In het verzwijgen van deze ‘evidente belangenverstrengeling’ ziet de rechtbank een bewijs voor omkoping.

Bron: Financieel Dagblad

Een Reactie op “FD | Ex-bankier en accountant veroordeeld in corruptiezaak SNS

  1. Welk accountantskantoor?

    Laat me raden: KPMG?

    Die staan dus dadelijk weer voor de tuchtrechter, net als binnenkort inzake Enna waar ze een accountantsverklaring bij gebakken lucht afgaven.

    Het lijkt wel of KPMG alleen maar Anthony ‘Centje’ Cijntjes op de payroll heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *