26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

FD | Drie spelers in de schijnwerpers

HomeMediaFD | Drie spelers in de schijnwerpers

Gaby de Groot Siem Eikelenboom | Financieel Dagblad

Guus Poelen (Infintax)

De afgelopen twee weken heeft de parlementaire ondervragingscommissie Fiscale Constructies vele deskundigen gehoord op het gebied van belastingontwijking en -ontduiking.

Op de laatste dag van de verhoren kwamen drie getuigen aan het woord die hoofdrolspelers waren in de publicaties van Trouw en Het Financieele Dagblad over de Panama Papers.

Toine Manders, Frank Sonsma en Guus Poelen kwamen met hun bedrijven veelvuldig voor in de gelekte documenten van Mossack Fonseca. Hun relaties met de Panamese juridisch dienstverlener leverden journalistiek de meest relevante verhalen voor Nederland op die vanaf april 2016 werden gepubliceerd. Verhalen die uiteindelijk de opmaat bleken te zijn voor de instelling van de ondervragingscommissie.

Toine Manders (HJC): Libertariër in hart en nieren

Antioverheid en antifiscus. Dat moet in de genen zitten van Toine Manders. Belasting is diefstal volgens hem. Voor zijn strijd tegen de dienstplicht richt hij in 1984 het Haags Juristen College (HJC) op. Na afschaffing hiervan legt hij zich vanaf 1996 toe op het bedenken van constructies voor belastingontwijking.

Toine Manders

Via advertenties in de kranten en spotjes op de radio probeert hij jarenlang (vooral) kleine ondernemers te overtuigen dat ze met zijn constructies legaal fiscale voordelen kunnen behalen. Naar eigen zeggen richt hij 7000 tot 8000 bedrijfjes in het buitenland op.

Van 1994 tot 2015 was Manders bestuurslid en voorzitter van de Libertarische partij, die streeft naar het afschaffen van alle directe belastingen, zoals de vennootschaps- en loonbelasting. In 2014 wordt hij opgepakt en door justitie verdacht van het leiden van een illegaal trustkantoor.

In de Panama Papers komen meer dan 200 vennootschappen voor die in Panama en de Seychellen zijn opgericht door HJC, reden voor de ondervragingscommissie om Toine Manders te horen.

Tegen de commissie zegt hij dat HJC in Nederland alleen informatie gaf over trustdiensten, die uiteindelijk werden uitgevoerd door het moederbedrijf op Cyprus. Hij gaf wel toe een van de aandeelhouders te zijn geweest van het trustkantoor op het eiland.

Hij heeft altijd kleine ondernemers geholpen. Want het was in zijn ogen onrechtvaardig dat grote ondernemingen wél en kleine geen toegang hadden tot fiscaal vriendelijke structuren.

Over Mossack Fonseca van Manders geen onvertogen woord. Zij zetten voor HJC alle structuren op buiten het Verenigd Koninkrijk en Cyprus. Hij zegt altijd een goede relatie te hebben gehad met de Panamezen en bijzonder tevreden te zijn geweest over hun dienstverlening.

Frank Sonsma (Alea): Kritisch trustbestuurder

Hij zag de bui al hangen. Nadat journalisten van Trouw en het FD langs zijn gekomen om hun bevindingen uit de Panama Papers voor te leggen, kijkt hij zichzelf eens goed aan in de spiegel. Hoe gaat hij zijn kinderen dit allemaal uitleggen? Is hij niet kritisch genoeg geweest?

Frank Sonsma is dan al jarenlang actief in de trustwereld. Vanaf 2003 is hij bestuurder van Alea Management, dat een trustvergunning krijgt van DNB, en L&M Services, gespecialiseerd in intellectueel eigendom en sportlicenties.

In 2011 krijgt Sonsma een telefoontje uit Panama. Mossack Fonseca is op zoek naar een Nederlandse vertegenwoordiger. Of Sonsma interesse heeft? Dat heeft hij wel en in januari stellen zij een overeenkomst op voor samenwerking. De Panamezen willen klanten bij hem onderbrengen. Hij haalt Michael van Beest van Infintax erbij voor de fiscale aspecten.

Sonsma neemt uiteindelijk drie constructies over van Mossack Fonseca, waarvan er later een ontdekt zou worden als onderdeel van de Fifa-fraude. Lang duurt de samenwerking niet. Sonsma toont zich te kritisch, zo wil hij een pakket met zo’n zestig cv-constructies niet overnemen omdat cruciale informatie achterwege blijft. Mossack Fonseca gaat daarna in zee met Infintax om de Nederlandse tak uit te breiden.

Gisteren bleek tijdens het verhoor dat toezichthouder DNB, als gevolg van ernstige tekortkomingen, de trustvergunning van Alea heeft ingetrokken. Sonsma gaf in het verhoor toe dat hij fouten heeft gemaakt. Er had meer aandacht moeten zijn voor de structuren en contracten. Maar ‘dat kan ik niet terugdraaien’. Sonsma ziet voor zichzelf geen toekomst meer in de trustsector.

Guus Poelen (Infintax): Partner in crime?

En waar is zijn ex-partner nu? Michael van Beest zette indertijd toch al die constructies op met die Mexicanen en Ecuadoranen? En nu moet hij, Guus Poelen, alleen voor de ondervragingscommissie de activiteiten van Infintax verantwoorden. Had hij Van Beest maar nooit in zijn zaak toegelaten.

Guus Poelen werkt jarenlang als belastingadviseur voor PwC in Midden-Europa. In 2002 richt hij zijn eigen bedrijf op, Infintax. In 2008 volgt de oprichting van een eigen trustkantoor, Infintax Trust. Dan ontmoet hij een oud-collega bij PwC, Michael van Beest. In 2011 wordt die partner en mede-eigenaar van zowel de belastingadviespraktijk als het trustkantoor.

Van Beest is gespecialiseerd in structuren met Latijns-Amerikaanse landen. Via Frank Sonsma van trustkantoor Alea wordt contact gelegd met het Panamese Mossack Fonseca. Zo groeit Infintax uit tot een volwaardige partner van Mossack Fonseca in Nederland.

Volgens Guus Poelen vertelde Van Beest hem echter weinig over zijn activiteiten. Hij richtte zich op zijn portefeuille van Europese klanten. Wat zijn ex-partner allemaal deed was niet altijd helder.

Eind 2015 neemt hij afscheid van Van Beest als partner. Over het hoe en waarom wilde Poelen gisteren voor de ondervragingscommissie niet veel kwijt. Ja, hij had zelfs overwogen aangifte te doen tegen zijn ex-partner. En meldingen had hij ook gedaan, al was dat pas na de publicaties van de Panama Papers.

Poelen is al anderhalf jaar bezig om afscheid te nemen van de klanten van Van Beest die bij hem achter zijn gebleven. Lastig, want hij krijgt geen informatie meer van hem. ‘ Ik had het ook liever anders gewild’, is het enige dat Poelen er nog over kan zeggen.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties