27 C
Willemstad
• dinsdag 27 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

Ex-premier Gerrit Schotte en partner aangehouden

HomeMediaEx-premier Gerrit Schotte en partner aangehouden

In verband met Babel-onderzoek

Vriendin Schotte verdacht van fraude en witwassen
Vriendin Schotte verdacht van fraude en witwassen

WILLEMSTAD — De voormalige premier en tevens leider van de politieke partij MFK Gerrit Schotte (39) is vanochtend bij het WTC in Piscadera door de Landsrecherche aangehouden in het kader van het onderzoek Babel.
Ook zijn levenspartner Cicely van der Dijs is aangehouden bij hun woning in Saliña.

Naast Schotte is dus nu ook Van der Dijs als verdachte aangemerkt in deze zaak.
Beiden worden verdacht van valsheid in geschrifte (meermalen gepleegd) en het witwassen van geld, aldus het Openbaar Ministerie in een persbericht.
Het OM meldt verder dat zich tijdens de aanhoudingen geen bijzonderheden voordeden en distantieert zich tevens van alle geruchten in de media.

In tegenstelling tot wat door sommige nieuwsmedia naar voren is gebracht, heeft er vanochtend geen huiszoeking plaatsgevonden bij de woning van G.F.S. en C.R.D.”, aldus het persbericht.

De woning van Schotte en Van der Dijs werd in december vorig jaar wel binnengetreden in het kader van het Babel-onderzoek, dat vorig jaar in opdracht van de voormalige procureur- generaal Dick Piar is gestart.
Dit, in verband met een tweetal aangiften die in het najaar 2012 werden gedaan bij het OM.
Ook bij het MFK-gebouw, het postkantoor en het Statengebouw werden onderzoeken verricht. Tijdens de doorzoekingen zijn toen documenten en gegevensdragers in beslag genomen.
Een uitgebreider onderzoek leidde de Landsrecherche vanochtend naar de aanhouding van Schotte.

Lek
De MFK-leider werd aangehouden na een interview met Rignald Maduro bij nieuwszender CBA Television in het WTC-gebouw, waarin hij tevens uithaalde naar onder meer radiozender Z86 die vanochtend het nieuws al vóór zijn aanhouding naar buiten bracht.
Het nieuws werd vrijwel direct door buitenlandse media overgenomen.
Enkele uren na de berichtgeving werden hij en zijn levenspartner aangehouden.
De verdachten werden tot het ter perse gaan van deze krant nog steeds verhoord.
Schottes advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran was in verband hiermee niet bereikbaar voor commentaar over de gelekte informatie.
Sulvaran heeft eerder al een brief ingediend bij PG Guus Schram waarin hij een onderzoek eiste naar wie gelekt heeft, waardoor meldingen bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) tegen Schotte publiekelijk zijn gemaakt.
Zoals bekend werden in 2012 gegevens gelekt (en online gepubliceerd) dat er tegen de voormalige premier bij het MOT meer dan vijftig meldingen geregistreerd staan in de periode van 2005 tot 2010.
Uit de meldingen zou blijken dat daarmee bijna 1 miljoen dollar is gemoeid.
Het betreft veelal substantiële cashstortingen op rekeningen van Schotte gedurende de periode dat hij gedeputeerde was in de Eilandsraad van Curaçao.
Een aantal andere MOT-meldingen betreft betalingen van duizenden dollars door Van der Dijs. De MOT-meldingen zijn volgens Sulvaran door strafbare feiten verkregen en toen gelekt.
Dit onderzoek loopt nog.

Reacties
Op sociale media werd vanochtend niet echt geschokt gereageerd op de aanhouding van Schotte, aangezien hij al vorig jaar is aangemerkt als verdachte in het onderzoek Babel.
Statenlid Amérigo Thodé kijkt hier niet meer van op, zei hij tegen Nieuws360.
Hij meent dat verschillende politici en de media de MFK-leden zwart proberen te maken.
Een vergadering met de leden over de situatie zou vanmiddag plaatsvinden.
Justitie-minister Nelson Navarro (Pais) zegt desgevraagd niet te willen reageren op de aanhouding.

Ik laat het onderzoek compleet aan het Openbaar Ministerie over.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties