25.8 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Ex-premier Gerrit Schotte en partner aangehouden

In verband met Babel-onderzoek

Vriendin Schotte verdacht van fraude en witwassen
Vriendin Schotte verdacht van fraude en witwassen

WILLEMSTAD — De voormalige premier en tevens leider van de politieke partij MFK Gerrit Schotte (39) is vanochtend bij het WTC in Piscadera door de Landsrecherche aangehouden in het kader van het onderzoek Babel.
Ook zijn levenspartner Cicely van der Dijs is aangehouden bij hun woning in Saliña.

Naast Schotte is dus nu ook Van der Dijs als verdachte aangemerkt in deze zaak.
Beiden worden verdacht van valsheid in geschrifte (meermalen gepleegd) en het witwassen van geld, aldus het Openbaar Ministerie in een persbericht.
Het OM meldt verder dat zich tijdens de aanhoudingen geen bijzonderheden voordeden en distantieert zich tevens van alle geruchten in de media.

In tegenstelling tot wat door sommige nieuwsmedia naar voren is gebracht, heeft er vanochtend geen huiszoeking plaatsgevonden bij de woning van G.F.S. en C.R.D.”, aldus het persbericht.

De woning van Schotte en Van der Dijs werd in december vorig jaar wel binnengetreden in het kader van het Babel-onderzoek, dat vorig jaar in opdracht van de voormalige procureur- generaal Dick Piar is gestart.
Dit, in verband met een tweetal aangiften die in het najaar 2012 werden gedaan bij het OM.
Ook bij het MFK-gebouw, het postkantoor en het Statengebouw werden onderzoeken verricht. Tijdens de doorzoekingen zijn toen documenten en gegevensdragers in beslag genomen.
Een uitgebreider onderzoek leidde de Landsrecherche vanochtend naar de aanhouding van Schotte.

Lek
De MFK-leider werd aangehouden na een interview met Rignald Maduro bij nieuwszender CBA Television in het WTC-gebouw, waarin hij tevens uithaalde naar onder meer radiozender Z86 die vanochtend het nieuws al vóór zijn aanhouding naar buiten bracht.
Het nieuws werd vrijwel direct door buitenlandse media overgenomen.
Enkele uren na de berichtgeving werden hij en zijn levenspartner aangehouden.
De verdachten werden tot het ter perse gaan van deze krant nog steeds verhoord.
Schottes advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran was in verband hiermee niet bereikbaar voor commentaar over de gelekte informatie.
Sulvaran heeft eerder al een brief ingediend bij PG Guus Schram waarin hij een onderzoek eiste naar wie gelekt heeft, waardoor meldingen bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) tegen Schotte publiekelijk zijn gemaakt.
Zoals bekend werden in 2012 gegevens gelekt (en online gepubliceerd) dat er tegen de voormalige premier bij het MOT meer dan vijftig meldingen geregistreerd staan in de periode van 2005 tot 2010.
Uit de meldingen zou blijken dat daarmee bijna 1 miljoen dollar is gemoeid.
Het betreft veelal substantiële cashstortingen op rekeningen van Schotte gedurende de periode dat hij gedeputeerde was in de Eilandsraad van Curaçao.
Een aantal andere MOT-meldingen betreft betalingen van duizenden dollars door Van der Dijs. De MOT-meldingen zijn volgens Sulvaran door strafbare feiten verkregen en toen gelekt.
Dit onderzoek loopt nog.

Reacties
Op sociale media werd vanochtend niet echt geschokt gereageerd op de aanhouding van Schotte, aangezien hij al vorig jaar is aangemerkt als verdachte in het onderzoek Babel.
Statenlid Amérigo Thodé kijkt hier niet meer van op, zei hij tegen Nieuws360.
Hij meent dat verschillende politici en de media de MFK-leden zwart proberen te maken.
Een vergadering met de leden over de situatie zou vanmiddag plaatsvinden.
Justitie-minister Nelson Navarro (Pais) zegt desgevraagd niet te willen reageren op de aanhouding.

Ik laat het onderzoek compleet aan het Openbaar Ministerie over.”

Bron: Amigoe

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -