27.2 C
Willemstad
• donderdag 9 december 2021 04:27

Laatste reacties

- Advertentie -

EOP moet onder de loep

eop-1WILLEMSTAD — Het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) zal dit jaar geëvalueerd worden. Dat is conform artikel 8 van de wetgeving. Minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Earl Balborda (PNP) wil hiertoe een commissie van deskundigen instellen. Statenlid Melvin ‘Mac’ Cijntje (PS) wil op zijn beurt tijdens een debat in de Centrale Commissie ook de in het EOP gehanteerde zoningsmethode ter discussie stellen.

Advertentie

Zo stelt Cijntje dat er bij de opmaak van het EOP-plan in 1995, voor het opdelen van landzones, het zogenoemde Euclidean Zoning is gebruikt dat uit 1926 stamt.

Dit systeem gaat uit van onderscheid naar aanleiding van gebruik en geeft aan welke ontwikkeling er toegestaan binnen welk gebied van een land. Na decennialange ontwikkeling van zoningssystemen, zijn we nu zo ver dat er zelfs onderscheid wordt gemaakt op basis van inkomen bij de opmaak van ontwikkelingsplannen voor verkaveling en woongebieden. Opmerkelijk is het feit dat toen wij in de jaren negentig een nieuw systeem introduceerden, de rest van de wereld een ander systeem introduceerde dat gebaseerd was op urbanisatie in plaats van gebruik. Het zogenoemde Form Based Zoning.”

eop-3Als voorbeeld haalt Cijntje een nieuwe methode aan, de ‘Miami 21’ die volgens hem onlangs in Miami, Florida werd geïntroduceerd.

Aangezien wij hier op Curaçao nog een verouderd systeem hanteren, uit 1926, is de PS-fractie van mening dat er een beslissing moet worden genomen of wij het nieuwe systeem gaan hanteren, dat veel flexibeler en moderner is, of dat wij het antieke EOP behouden.”

- Advertentie -

Gettovorming
Lloyd Narain spreekt namens de milieuorganisaties Amigu di Tera en Defensa Ambiental zijn vermoeden uit dat de aanvraag voor een debat door Cijntje, een voortvloeit uit een sterke lobby van projectontwikkelaars ‘die financieel belang zouden hebben’ bij het openbreken van de wet.

Ten eerste, al zou men van de wet af willen en een nieuwe willen introduceren, dan zouden daar eerst jarenlange studies aan vooraf moeten gaan waarbij experts geraadpleegd dienen te worden. Alles duidt hier op overhaast handelen met als doel de ontwikkelaar te accommoderen waarbij het voor de politiek zo typische kortetermijndenken centraal staat. De heer Cijntje haalt de Amerikaanse zoningsmethode aan, terwijl als men zich in onze ruimtelijke wetgeving inleest, men duidelijk kan zien dat deze geheel op de lokale situatie is afgestemd. Men kan Miami niet zomaar met Curaçao vergelijken.”

Hij stelt verder dat het Amerikaanse zoningsprincipe ‘ook wel tot segregatie – gettovorming – van minderbedeelde bevolkingsgroepen, zoals Afro- Amerikanen en Latino’s, kan leiden’.

De invulling van het verkavelingsplan is afhankelijk van het politiek beleid en niet als zodanig vastgesteld in het EOP. Als de bestemming bijvoorbeeld ‘stedelijk woongebied’ is, betekent dat nog niet dat het geheel ingevuld moet worden met villawijken voor welgestelden of uitsluitend met volkswoningwijken, de overheid kan immers kiezen voor een gemengde invulling van een gebied.”

Gebrek aan visie
Narain verwijst ook naar een gebrek ‘aan politieke bereidheid’ in het verleden, waardoor de herzieningen conform de wetgeving niet hebben plaatsgevonden en meent dat dit voornamelijk te wijten was aan een ‘gebrek aan visie’.

We hebben de laatste decennia kunnen zien dat er gehele wijken zijn verrezen met uitsluitend volkswoningen, waarbij onvoldoende is nagedacht over de sociaal-maatschappelijke implicaties en de benodigde aanleg van infrastructuur die immers door de overheid bekostigd wordt. Curaçao is behoorlijk gemixt waarbij bijvoorbeeld in oudere wijken verschillende typen woningen voorhanden zijn, gepaard gaand met een variatie aan inkomens. Zo is Seru Papaya een volkswijk die geïsoleerd ligt ten opzichte van werkgelegenheid, allerlei sociale voorzieningen en van winkels, waardoor de bewoners zich gedwongen zien om hoge busprijzen te betalen om hun bestemming dagelijks te kunnen bereiken.”

eop-3In de doeleinde-omschrijving van de bestemmingsbepaling in het artikel waarin open land omschreven staat, wordt tevens gesteld:

Momenteel (het jaar 1995, red.) dient de verdere stedelijke ontwikkeling te worden geconcentreerd op de gronden, die zijn bestemd voor stedelijk woongebied.
Omdat de schaarse financiële middelen en ruimte zo doelmatig mogelijk moeten worden gebruikt, dient spreiding van bebouwing en infrastructuur op Curaçao te worden tegengegaan.”

- Advertisement -

Volgens Narain zouden er op het eiland 6000 woningen leeg staan in reeds bestaande wijken, al voorzien van de benodigde infrastructuur.

Dit blijkt uit CBS-data. We maken hier dus de fout door almaar nieuwe wijken met volkswoningen te willen realiseren, terwijl er sprake is van verpaupering in de bestaande wijken. De bewindslieden hadden voor de invulling van dit soort vraagstukken in het verleden geen duidelijke visie, maar bleven wel doorbouwen. De overheid dient dus eerst een duidelijke, duurzame ontwikkelingsvisie te formuleren, alvorens men overhaast het debat aangaat over het wel of niet afschaffen van het EOP.”

bron: Amigoe

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -