29 C
Willemstad
• maandag 4 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Elimineer de boosdoeners

 

Begrotingstekort 163,4 miljoen in 2011, 32,7 miljoen in 2012

- Advertentie -

Willemstad – In 2012 zal het tekort op de begroting 32,7 miljoen gulden bedragen. Dit volgt op een begrotingstekort van 163,4 miljoen gulden in 2011. Dat maakte minister George Jamaloodin (MFK) van Financiën gisteren bekend.

Jamaloodin werd vergezeld door premier Gerrit Schotte en minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Jacinta Scoop- Constancia. De Curaçaose regering blijft, in tegenstelling tot het College financieel toezicht (Cft) en de Nederlandse minister van Koninkrijksrelaties Liesbeth Spies, positief.

,,Het tekort in 2011 is gedekt door de inkomsten van de BRK-gelden (Belasting Regeling Koninkrijk) uit 2010”, aldus Jamaloodin. ,,Ook het tekort in 2012 zal worden gefinancierd uit de inkomsten van de BRK-reserves.”

Schotte gaf aan dat Curaçao geen economische crisis kent zoals wereldwijd wel het geval is, maar toch zullen er maatregelen genomen moeten worden ‘om te voorkomen dat Curaçao terugvalt in de financiële situatie waarin de Nederlandse Antillen en het eilandgebied Curaçao zich bevonden’.

De ‘boosdoeners’ moeten worden geëlimineerd om zo snel mogelijk een gezonde financiële situatie te krijgen, aldus Schotte. Volgens de premier hadden de meeste maatregelen al in mei 2011 doorgevoerd moeten worden, iets dat volgens hem onmogelijk was omdat er geen goede overdracht is geweest bij het aantreden van de regering Schotte op 10-10-’10.

,,Anders hadden we adequater te werk kunnen gaan. Bovendien speelden sommige problemen al jaren, maar is er om een of andere reden geen actie ondernomen, wat de situatie erger heeft gemaakt.”

Het jaar 2011 is dan ook negatief afgesloten, aldus minister Jamaloodin.

,,Met een negatief saldo van 140,5 miljoen gulden op de gewone dienst. Dit komt vooral doordat het doorvoeren van maatregelen langer op zich heeft laten wachten, onder andere in de gezondheidszorg en in de sociale voorzieningen.”

Ook het saldo op de kapitaaldienst is negatief over 2011: een tekort van 22,9 miljoen gulden. Een totaal tekort van ongeveer 163,4 miljoen gulden dus. Zowel het Cft als minister Spies gaf vorige week in de Rijksministerraad aan zich zorgen te maken om de begroting van Curaçao voor 2012, die naar nu blijkt een tekort van 32,7 miljoen gulden vertoont. De Curaçaose regering is minder negatief. Schotte:

,,We hebben de ruimte om geld uit te geven, al is die ruimte wel beperkt. We hebben voor 2012 een buffer, de BRK-gelden, maar die gebruiken we liever voor het bevorderen van de ontwikkeling van het land. Ik heb afgelopen vrijdag een videoconferentie met Spies gehouden. Minister Jamaloodin heeft nu actuele informatie, in de volgende Rijksministerraad worden ze van de actuele situatie op de hoogte gesteld.”

Schotte herhaalt dat de regering nu de vinger op de zere plek legt en de ‘boosdoeners’ (Snoepreisjes red. kkc ) zal elimineren. Een van de grote ‘boosdoeners’ is op dit moment de gezondheidszorg, aldus de ministers.

Constancia herhaalde gistermiddag een flink aantal maatregelen die in gang zijn gezet, waarvan een van de belangrijkste het invoeren van een basisverzekering is. Vandaag zou de conceptwet klaar zijn, zodat de Raad van Advies zich erover kan buigen. Eind juni kan de wet dan naar de Staten, waarmee de wet op 1 juli zijn intrede kan doen.

De basisziektekostenverzekering geldt voor iedereen van BZV, SVB en FZOG, waarmee grote besparingen moeten worden geboekt.

Een andere maatregel is de overdracht van de taken van BZV naar SVB, die vandaag plaats zal vinden.

Verder moeten de uitgaven aan geneesmiddelen met 50 procent omlaag, moeten de organisatie en de kwaliteit van de medisch specialistische zorg verbeterd worden en zullen er in samenspraak met het CBS zorgrekeningen worden opgemaakt die beter inzicht in de uitgaven van de gezondheidszorg moeten geven.

Pas als alle maatregelen in de gezondheidszorg zijn doorgevoerd, zal er een begin kunnen worden gemaakt met de bouw van het nieuwe ziekenhuis, aldus Constancia, die overigens aangeeft daar alle vertrouwen in te hebben.

Binnen twee maanden wordt bekend welke partij de bouw op zich zal nemen, waarna de eerste steenlegging op het voormalige Amstelterrein zal plaatsvinden.

Ook zal een verhoging van de pensioenleeftijd naar 65 jaar moeten bijdragen aan het wegwerken van de schulden.

,,Sommige maatregelen zijn minder aangenaam, maar wel verantwoord op lange termijn”, aldus de premier.

Naar alle waarschijnlijkheid zal de pensioenleeftijd per december dit jaar worden verhoogd, maar de exacte datum wordt door minister Hensley Koeiman (MAN) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn nog bekendgemaakt. Schotte benadrukte dat samenwerking is geboden.

,,Als we alle maatregelen op tijd willen invoeren, is de hulp van alle instanties nodig. Zo ook de medewerking van het parlement en intensieve samenwerking met het Cft om hen van de meest actuele informatie te voorzien.”

Welke maatregelen bij andere ministeries worden genomen, werd gistermiddag niet bekendgemaakt.

Bron: Antiliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in
  1. ja ze verwijten dat de winkeliers bang zijn hun handel kwijt te raken en puur uit egoisme handelen, maar er zijn meer mensen die het een beter idee vinden dat het oude ziekenhuis gewoon gerenoveerd wordt en er eventueel met poli’s buiten op andere plekken gewerkt gaat worden. zie bijvoorbeeld http://www.amiguditera.com/Hospital%20nobo/AD%200703-16an.pdf
    Maar hoe dan ook kan iederen inzien dat het Amstelterrein wel de domste plek is i.v.m. wateroverlast en drukte kruispunt, geen parkeerplaatsen etc.
    Het terrein zal wel van dhr. Schotte ofzo zijn. Zit net als dei plotselinge koop door een onbeende van het St. Martinus college, een luchtje aan de zaak

  2. Ze luisteren NIET naar de mensen van Otrabanda. Die hebben een goed en gedetalieerd rapport over o.a. bouwen in Otrabanda en bouwen op het Amstel terrein.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | KLM vraagt klanten die maandag vliegen om niet met de auto naar Schiphol te komen

Persbureau Curacao SCHIPHOL – Reizigers die morgen, maandag 4 juli met een KLM-vlucht vanaf Schiphol vertrekken doen er verstandig aan niet met de auto naar de luchthaven te...

PBC | Speciaal loket deze maand voor bursalen om uit te schrijven

Persbureau Curacao Kranshi opent een apart loket voor aanstaande bursalen die het eiland voor langer dan zes maanden verlaten. Daar kunnen zij zich uitschrijven, een afspraak maken is...

PBC | Tropische storm Bonnie komt aan land in Nicaragua

Persbureau Curacao Bonnie is gisteravond laat in Nicaragua en Costa Rica aangekomen. Net nadat ze een tropische storm was geworden, de tweede van het Atlantische orkaanseizoen dit jaar. Ze...

PBC | Roald Lappere wordt nieuwe directeur Koninkrijksrelaties

Persbureau Curacao Roald Lapperre wordt de nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij volgt Henk Brons op, die met pensioen gaat. De benoeming...

Column Youp | Vlucht

We krijgen een koningin met humor en dat vind ik een mooi vooruitzicht nu ons land een toch wat oververhitte indruk maakt. Amalia zei vorige week dat...

CC | Curaçao less attractive for entrepreneurs due to bureaucracy and high costs

WILLEMSTAD - The bureaucracy and high costs of doing business make Curaçao less attractive for entrepreneurs than other countries in the Caribbean. This is evident from a...
- Advertentie -
- Advertentie -