27 C
Willemstad
• maandag 4 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Bemoeienis Wilsoe in zaak RST’er

 

Willemstad – Justitieminister Elmer Wilsoe (Pueblo Soberano) bemoeide zich recentelijk óók met een andere individuele zaak, namelijk die waarin een RST’er een voorwaardelijke straf kreeg omdat bewezen werd dat hij in augustus 2010 processen-verbaal had geantedateerd.

- Advertentie -

Wilsoe doet daar niet geheimzinnig over, maar vertelt dit openlijk tegenover de redactie van deze krant. Zijn bemoeienis bestond eruit dat hij als bewindsman van Justitie het OM heeft aangeraden om in deze zaak ‘in beroep te gaan’ tegen de veroordeelde rechercheur. De minister vindt de straf kennelijk te laag.

Al eerder stak Wilsoe zijn ergernis over de gerechtelijke afhandeling van deze zaak, met een Europees-Nederlandse rechercheur van het Recherche Samenwerkingsteam (RST) in een centrale rol, niet onder stoelen of banken. Hij vindt het maar niets dat de officier van justitie ‘een borreltje was gaan drinken’ met de RST’er die de fout in was gegaan. En ook laakt hij het optreden van de rechter, die volgens Wilsoe zou hebben vastgesteld dat dit ‘met goede bedoelingen’ was gebeurd (in werkelijkheid zou gesteld zijn dat niet is bewezen dat de RST’er de valsheid in geschrifte te kwader trouw zou hebben gepleegd).

De minister noemde dit ‘klassenjustitie’ en zei dat hij voornemens was om dit tot de wortel uit te roeien. Wilsoe deed deze uitspraken in reactie op de eerste berichtgeving begin deze maand over het bestaan van een brief van 25 april van hem aan Washington in de Bientu-zaak, waarin hij van de VS opheffing verlangt van het beslag op de banktegoeden van loterijhouder Robbie dos Santos. In een daaropvolgend interview met deze krant, nadat de brief was geopenbaard en Wilsoe een persconferentie hierover had gegeven, herhaalde de minister zijn woede over de in zijn ogen te milde veroordeling van de RST’er.

,,Ik heb de procureurgeneraal sterk aangeraden – ik zal het anders zeggen: met verve verzocht, in beroep te gaan in de zaak tegen de rechercheur.”

Volgens de minister is er sprake van verschillende behandeling van verschillende personen. ,,Wat voor de RST’er geldt, moet ook voor een Curaçaoënaar gelden die zich aan een strafbaar feit schuldig heeft gemaakt.”

Overigens erkent Wilsoe dat iemand pas schuldig is als de onafhankelijke rechter hem schuldig heeft bevonden. ,,Vervolging is niets anders dan waarheidsbevinding.”

Navraag bij het parket van de PG leert dat er inderdaad hoger beroep is ingesteld, om in elk geval binnen de daarvoor geldende termijn van twee weken te zijn. Maar dat wil nog niet zeggen dat het beroep ook wordt doorgezet. De PG stelde dus beroep in, maar niet omdat de minister daar om verzocht. Ook al deed Wilsoe ditmet verve’.

Bron: Antiliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -