30 C
Willemstad
• donderdag 21 september 2023

CC | Silvania proud of World Poker Tour to celebrate new gambling legislation

WILLEMSTAD - The WTP Curacao Invitational Poker Tournament in Curacao is scheduled for September 25th. Minister Javier Silvania of Finance announced a few weeks ago that he...

DH | Accomplice of drug lord ‘Nuto’ Wawoe voluntarily extradited

AMSTERDAM/SANTO DOMINGO--The Dominican authorities have now extradited Dutch citizen Terence Ángelo Richard De Vries to the Netherlands. Local media previously reported that he had given up his...

Ingezonden | Kaping werk eilandsraad Bonaire

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Terence de Vries uitgeleverd aan Nederland

De Nederlandse drugsverdachte Terence de Vries is vorige week uitgeleverd aan Nederland. De Vries werd op dezelfde dag als Nuto Wawoe gearresteerd in Sto. Domingo. In tegenstelling tot...

Democracy now! | Wednesday, September 20, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Opvang van MLK in de knel

HomeNieuwsOpvang van MLK in de knel

Willemstad – Als er binnen twee weken geen duidelijkheid komt van de overheid over de voorzetting van de subsidie voor de ‘Fundashon Formashon i Alegria’ dan staan straks 30 medewerkers op straat die qua inkomen volledig afhankelijk zijn van deze baan en nog eens 30 medewerkers die hiermee een halve baan verliezen.

Het gaat om de stichting die aan 300 kinderen tussen de 7 en 14 jaar met een lichamelijke en verstandelijke beperking, de zogenoemde Moeilijk Lerende Kinderen (MLK), middagopvang aanbiedt en zorgt voor een warme maaltijd.

,,En dat is nog niet het ergste”, aldus Aminta Sprockel, ,,die 300 kinderen die verstoken blijven van opvang, hun ouders die misschien genoodzaakt zijn hun baan op te zeggen, zij zitten met de handen in het haar.”

In november vorig jaar werd besloten het subsidiebedrag van 1,2 miljoen gulden voor 2012 te halveren. Daarop deden de Antilliaanse Medefinancieringsorganisatie (Amfo) en de Samenwerkende Fondsen de toezegging de andere helft te betalen, mits er garantie is van de overheid dat voor 2013 het volledige bedrag van 1,2 miljoen gulden gesubsidieerd wordt.

,,De fondsen gaan namelijk geen geld steken in een project dat over een half jaar moet stoppen. Daar komt bij dat Amfo hoogstwaarschijnlijk per 1 januari 2013 ophoudt te bestaan”, zo legt Sprockel uit.

Schoolhoofd Soraya Hinkert van een van de vier scholen voor speciaal onderwijs waar de opvang elke middag plaatsvindt, de Van Houteschool, klom in de pen om aan de bel te trekken. Ze geeft aan niet voor de gevolgen in te kunnen staan.

,,Kunt u zich voorstellen wat voor soort kinderen wij in het nieuwe schooljaar terugkrijgen als over twee weken het hele project stopgezet wordt en ook het vakantieplan niet doorgaat? We kunnen dan als het ware van voren af aan beginnen met deze kinderen die zo gebaat zijn bij deze opvang”, zegt zij enigszins wanhopig.

Statenlid Eugene Cleopa (MAN) ziet in de problemen aanleiding hierover vragen te stellen aan de minister van Onderwijs, Carlos Monk, van de coalitiepartij PS.

,,Deze kinderen wordt het basisrecht op een warme maaltijd, huiswerkbegeleiding, sport- en muziekbeoefening, sociale en verbale vorming en handenarbeid ontnomen”, aldus Cleopa in een brief aan Monk.

De begroting van de stichting is berekend op 1,2 miljoen gulden. Van dit bedrag is 600.000 gulden door de overheid betaald. Het Statenlid is vooral verbolgen over het feit dat de stichting op radicale wijze gekort is in de subsidie, zonder dat hier een toelichting op gegeven is. Hij vindt bovendien dat het indruist tegen het internationale verdrag voor de rechten van het kind, zeker als het gaat om kinderen met een beperking.

,,Het lijkt er zo op dat de regering geen aandacht heeft voor juist deze kwetsbare doelgroep”, stelt Cleopa.

Het Statenlid wil daarom weten waarom de regering alleen de helft van de subsidie heeft uitbetaald en of het resterende bedrag alsnog toegekend wordt. In het algemeen zou hij ook willen weten of er meer organisaties zijn die gekort zijn op de subsidie en als dit zo is of er dan een specifiek beleid aan ten grondslag ligt.

Speciaal Onderwijs

Het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS) is bezorgd over het speciaal onderwijs in het algemeen.

,,Het belangrijkste probleem van het speciaal onderwijs is het gebrek aan vastgelegd beleid in wettelijke regelingen. Er worden telkens opnieuw nota’s geschreven over het beleid voor het speciaal onderwijs, dat helaas niet vertaald wordt in wetgeving. De noodzakelijke middelen om het beleid te realiseren worden ook niet beschikbaar gesteld, waardoor de situatie in het speciaal onderwijs problematisch blijft ondanks de enorme inzet van onze leerkrachten en vaak ook vele ouders”, zo staat in een schrijven dat het RKCS aan de Staten stuurde.

De enige school voor kinderen en jongeren met een lichamelijk handicap, de Sr. Hedwigschool op het terrein van het Mgr. Verriet Instituut verkeert ook in grote problemen en moet eerdaags verhuizen. De financiering hiervoor is er echter niet.

Bron: Antiliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties