29 C
Willemstad
• woensdag 27 september 2023

NRC | Johannes Vermeer Prijs voor zangeres Tania Kross: ‘Ik droom van een schouwburg op Curaçao’

Mischa Spel Highlight: Zangeres Tania Kross (47) is de winnares van de Johannes Vermeeprijs, de grootste en belangrijkste staatsprijs voor de kunsten. „Waarom zou ik alleen optreden voor een...

NU | Curaçao koopt beroemd bordeel zelf op, opbrengst is voor bestrijden criminaliteit

De regering van Curaçao heeft het openluchtbordeel Campo Alegre gekocht voor acht miljoen Antilliaanse gulden (ongeveer 4,2 miljoen euro). Het geld gaat naar een fonds waarmee criminaliteit op...

Democracy now! | Dinsday, September 26, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

DolfijnFM | Bouwexperts van Defensie oefenen op Curaçao en Aruba

Bouwexperts van de Koninklijke Landmacht zijn gisteren begonnen met een oefening op Curaçao en Aruba. De eenheid gaat in opdracht van Carmabi aan de slag bij Shete...

Extra | Journaal 26 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Samenwerking tussen CPA en N.V. Havenbeheer Suriname

Curaçao Ports Authority en N.V. Havenbeheer Suriname gaan samenwerken in de havenbusiness. Ze willen samenwerken op het gebied van vrachtvervoer, infrastructuur, cruiseschepen en scheepvaartdiensten, vooral voor olie-...
- Advertisement -spot_img

El Hage en Booi niet-ontvankelijk

HomeMediaEl Hage en Booi niet-ontvankelijk
Het Hof verklaarde de verdachten Booi en El Hage niet-ontvankelijk in hoger beroep. FOTO VK
Het Hof verklaarde de verdachten Booi en El Hage niet-ontvankelijk in hoger beroep. FOTO VK

Willemstad/Kralendijk – Burney El Hage, zijn echtgenote Gina El Hage en Ramoncito Booi zijn gisteren alle drie niet-ontvankelijk verklaard in hoger beroep. Zowel de verdachten in de Zambezi-zaak als de officier van justitie hadden hoger beroep ingesteld.

Advertentie

Het Hof bevestigt wel de uitspraak van het Gerecht in Eerste Aanleg van Bonaire, Sint Eustatius en Saba op Bonaire van 9 december vorig jaar. Dit betekent dat Booi nog steeds wordt verdacht van valsheid in geschrifte en El Hage van witwassen in verband met hypotheekfraude en valsheid in geschrifte.

Het OM had eigenlijk gewild dat deze afgeslankte versie van de aanklacht zou worden teruggedraaid en Booi en El Hage ook weer verdacht werden van ambtelijke corruptie.

Booi en het echtpaar El Hage verschenen op 7 maart voor de rechtbank op Curaçao, waar de behandeling van het tussentijds hoger beroep plaatsvond.
OM mogelijk in cassatie

Dit weekend zal er overleg worden gevoerd binnen het Openbaar Ministerie (OM) over de enige vervolgstap die het OM nog overheeft: in cassatie gaan. Woordvoerder Norman Serphos liet dit gisteren tegenover Telenotisia weten.

Het Hof sloot zich gisteren in zijn vonnis aan bij de uitspraak van het Gerecht in Eerste Aanleg op Bonaire. Dat betekent dat de aanklacht van ambtelijke corruptie nog altijd is vervallen en Booi en El Hage hiervoor niet meer vervolgd kunnen worden.

Het onderzoek in de Zambezi- zaak begon na het uitbrengen van het zogenoemde ‘zwartboek’ door de Stichting Behoorlijk Bestuur op Bonaire. Het OM en de Rijksrecherche begonnen een onderzoek naar aanleiding van dit zwartboek waar bewijs in stond van corruptie onder de lokale politiek leiders op het eiland. Zo werd er gesproken over steekpenningen en witwaspraktijken.

De zaak werd eerst geseponeerd, maar dat vocht de Bonairiaanse organisatie aan. En met succes, de zaak kreeg doorgang.

Zowel Burney El Hage als Ramonsito Booi maakte overigens tijdens de behandeling van het tussentijds hoger beroep op Curaçao op 7 maart, gebruik van hun spreekrecht.

El Hage gaf aan wat voor impact de Zambezi- zaak heeft gehad op hem, zijn gezin en familie. Ook stelde hij de druk van een gedeelte van de maatschappij ter discussie. ,,Een relatief kleine groep wil coûte que coûte dat we gekenmerkt worden als mensen die zich met corruptie bezighouden. Waar is ons rechtssysteem op gebaseerd dat er geen wettig middel is om burgers te beschermen?”

Ook Booi onderschreef de impact van de Zambezi-zaak op hem en zijn gezin en hij gaf aan te hopen dat de Zambezi-zaak snel afloopt. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak dient maandag op Bonaire.

 

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties