Aanhouding Koeiman is ‘legaal’

Openbaar MinisteriePhilipsburg/Willemstad – De aanhouding van de drugsverdachte R.G. Koeiman is legaal. Dat heeft de onderzoeksrechter op Sint Maarten gisteren besloten. De man werd maandag aangehouden op Sint Maarten na een verzoek tot uitlevering vanuit de Verenigde Staten (VS).

Advertentie

Dit verzoek werd overigens in september 2013 al gedaan, maar tot begin van deze week was Koeiman niet op Sint Maarten en kon dus niet worden gearresteerd.

R.G.K. werd al eerder op Curaçao gearresteerd, ook na een verzoek tot uitlevering vanuit Amerika. Maar het Hof op Curaçao bepaalde donderdag 6 februari dat er geen uitlevering plaats zou vinden. Daarop werd Koeiman op vrije voeten gesteld.

Zodra de nodige documenten met betrekking tot het verzoek afgerond zijn en ontvangen vanuit Amerika zal het verzoek worden overgedragen aan het Gemeenschappelijk Hof. Dit adviseert de gouverneur in dit soort zaken.

Het Hof op Curaçao constateerde tijdens de behandeling van het uitleveringsverzoek dat Amerikaanse autoriteiten sinds november 2012 op het eiland infiltreerden en observeerden zonder dat het Openbaar Ministerie (OM) daarbij betrokken was. Hierdoor was het niet mogelijk om te toetsen of deze autoriteiten zich wel aan de hier geldende regels hielden.

De verdachte is ook zonder dat het OM hiervan op de hoogte was, door Amerikaanse opsporingsambtenaren bezocht die vragen aan hem stelden. Daarbij is niet voldaan aan de waarborgen die er binnen het rechtssysteem op het eiland gelden. Ook is er geen proces-verbaal opgemaakt of is dat onvoldoende gebeurd.

Koeiman heeft de Nederlandse nationaliteit en had op grond daarvan moeten kunnen rekenen op de bescherming die de strafwetten van het land bieden. De gebreken die het Hof constateerde waren van dien aard dat zij een uitlevering aan de VS in de weg stonden.

De 46-jarige Koeiman is geboren op Aruba, woonachtig op Sint Maarten maar was ook een tijd lang woonachtig op Curaçao. Amerika heeft gevraagd om zijn uitlevering in verband met de handel in drugs in 2012 en in 2013.

 

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *