31 C
Willemstad
• vrijdag 18 juni 2021 13:14

Laatste reacties

- Advertentie -

Economische perspectieven

Lezers Schrijven

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: [email protected]

Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.
De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discrimeneerende taal inhouden worden door ons niet gepubliseerd.

Vandaag laten we ” FRITS VAN DE SANDE ” aan het woord…………..

LAAT MIJ vooropstellen dat ik natuurlijk niet weet wat er in de diverse kantoren besproken wordt.
Vooralsnog echter, wat er zoal naar buiten sijpelt laat mij geen zucht van verlichting slaken.
De problematiek is welbekend.
Een ontwrichte publieke sector met een veel te hoog prijskaartje.
Het ligt voor de hand om de inkomsten hoegenaamd te verhogen.
Maar indien dit te rigoureus gebeurt werkt dit averechts.
Ziehier het kader waarbinnen ik een aantal suggesties zou willen doen, die wellicht in een ander, beter resultaat kunnen resulteren.

- Advertentie -

In het verleden is de discussie te vaak gestrand over het vergunningenbeleid en aanverwante legale kaders.
Nu is de zogenaamde ‘red-tape’ niet onbelangrijk om aan te pakken, echter de realiteit is dat geen enkele ondernemer zich hier uiteindelijk door laat tegenhouden.
Hij zucht en vloekt, maar gaat verder.
Zelfs de hoge kosten van utiliteiten, alhoewel verre van leuk, zijn uiteindelijk niet de belangrijkste belemmering.
De problematiek, en dus in het verlengde hiervan de uiteindelijke oplossing, ligt hem in de verstikkende grip die de overheidsfinanciën hebben op de individuele bedrijfsvoeringen.
Deze drijven de kosten voor bedrijfsvoering dusdanig op dat het bijna een onmogelijkheid is voor een bedrijf om zowel competitief als rendabel te functioneren.
Het stelsel van cumulatief geheven ob doodt elk initiatief in de kiem.
Het begint met de invoer van grondstoffen, waarnaast hoge invoerrechten bovendien de eerste ob geheven wordt, waarbij zelfs absurd genoeg invoerrechten en ob geheven worden op het onontbeerlijke transport.
Vanaf deze startpositie wordt vervolgens zoals alom bekend op elke handeling wederom ob geheven.
Het eindresultaat is een onverkoopbaar duur product en dus de nekslag voor een concurrerende bedrijfsvoering.
Een systeem van een bruto toegevoegde waarde (BTW/Sales Tax) geheven op eindverkoop, zou deze bottleneck kunnen elimineren.
Bovendien kan ook deze toeslag gedifferentieerd geheven worden, basisgoederen versus luxegoederen et cetera.
Een tweede belemmering zit hem in de kosten van investeringen.
De ondernemer hier ziet zich geconfronteerd met extreem hoge financieringskosten.
Extreem hoge bankrente, hoge financierings- en verzekeringskosten.
Bovendien worden op elke kapitaalgoedereninvestering invoerrechten geheven, terwijl de investeerder al moet dealen met hoge transportkosten aangezien we op een eiland leven.
Hij begint dus al met een grote achterstand ten opzichte van zijn globale concurrent en dus zal elke ondernemer zich twee keer bedenken voordat hij lokaal investeert.
Een actief beleid waarbij kapitaalgoederen vrij worden gesteld van invoerrechten zou een uiterst effectief middel zijn om economische activiteit te stimuleren.

Veel terreinen die geschikt zouden zijn voor economische activiteit zijn vaak in de hand van een enkele persoon, die er verder niets meer mee doet dan een ander de kans te ontnemen.
Zoals bijvoorbeeld één zakenman die veel A+ terreinen bezit in het havengebied.
De overheid zou ten eerste een anti-speculatief beleid dienen te ontwikkelen en daarnaast zou ze terreinen beschikbaar kunnen stellen aan beginnende ondernemers tegen lage instaptarieven. Zoals alom bekend gaat de overheid gebukt onder een beleidvoering bij zowel haar departementen als overheids-nv’s waarbij de opbrengsten worden gebruikt om de inefficiëntie te financieren.

Overtollig en foutief geplaatst personeel, verouderde werkwijzen, overlappende en duplicerende activiteiten zijn slechts enkele aspecten die hierbij een rol spelen.
In plaats van de voor de hand liggende reorganisatie en de daarmee gepaard gaande afvloeiing zou echter een verbluffend resultaat geboekt kunnen worden door departementen en nv’s activiteiten te laten ontplooien die gericht zijn op ondersteuning, scholing en serviceverlening aan economische activiteiten.
Van internationale marketing, vakgerichte training tot en met consultatieve diensten als bedrijfplan ondersteuning, research en data voorziening.

FRITS VAN DE SANDE
Curaçao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Politie waarschuwt botenbezitters bij Caracasbaai

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bezitters van Boten en Sea Doo’s veroorzaken volgens de politie regelmatig problemen bij Caracasbaai. Daar parkeren zij hun auto’s en trailers overal waar het...

PBC | Vier mensen positief

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vier mensen zijn gisteren positief getest. Twee besmettingen kwamen van buiten, twee waren lokaal. In totaal werden er 1021 testen afgenomen. Een testratio derhalve...

PBC | ‘Politie heeft niets verkeerd gedaan bij Hato-incident rapper’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie vindt dat ze niks verkeerd heeft gedaan bij het incident op Hato Airport, vlak voor de arrestatie van de Nederlandse rapper. Die wilde...

NOS | Josylvio weer vrij na nacht in de cel

Rapper Josylvio is na een nacht op het politiebureau weer vrijgelaten. Hij werd donderdag gearresteerd toen hij aankwam op het vliegveld van Curaçao. Volgens zijn manager had...

ParadiseFM | Toch coronasteun voor Sint Maarten

Sint-Maarten krijgt alsnog bijna 20 miljoen euro aan coronasteun van Nederland. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer. Het...

ParadiseFM | “Onderzoek tegenvallende EFO-resultaten”

Er moet goed onderzocht worden waarom de EFO-toetsresultaten zo tegenvallen. Dat stelt het Expertisecentrum voor Toetsen en Examens (ETE). Het gemiddelde voor Nederlands, Papiamentu en Rekenen is dit...
- Advertentie -