27.3 C
Willemstad
• vrijdag 30 juli 2021 20:12

Laatste reacties

- Advertentie -

Economisch initiatief ZenCity vrijwel helemaal afgerond

WILLEMSTAD — De afronding van ZenCity, het resort bij Vredenberg dat zich op ouderen richt, is vrijwel klaar. Dat meldt Jan de Wit van het project.

Een impressie van ZenCity.
Een impressie van ZenCity.


ZenCity is een lokaal initiatief.
Het gaat hierbij om een park met bungalows en appartementen in een veilige omgeving geschikt voor ouderen en waarin acute zorgvragen direct kunnen worden beantwoord via de meldkamer in het medisch centrum.
De Wit reageert in een persbericht op berichten van de afgelopen weken die het project in een negatief daglicht stellen.
Zo meldde stichting BZV dat oud-minister van Gezondheid Jacinta Scoop- Constancia vanuit het AVBZfonds 100 miljoen gulden had willen investeren in ZenCity, maar dat deze beslissing succesvol door SBZV is tegengehouden omdat het te risicovol werd geacht.

De Wit:
“ZenCity is benaderd door het BZV met de vraag wat een eventuele aankoop zou kosten. Hieraan is destijds door geen van de partijen verder aandacht meer aan besteed.”

- Advertentie -

90 miljoen
De Wit stelt dat ZenCity een economisch initiatief is, waarin reeds 90 miljoen gulden is geïnvesteerd, met een potentie van 200 nieuwe arbeidsplaatsen en waarvan lokale ouderen profiteren.

“Het beoogde doel van ouderenzorg is ouderen de regie op hun eigen bestaan te laten houden. Omdat de ouderenzorg lokaal onbetaalbaar dreigt te worden, is dus creatief nagedacht en daadkrachtig opgetreden met als resultaat een park met bungalows en appartementen waarin circa 400 ouderen zelfstandig kunnen functioneren door van de gezamenlijke faciliteiten gebruik te maken”

, aldus De Wit.
Het project richt zich op vier doelgroepen:

  • zorgtoeristen,
  • gepensioneerden internationaal,
  • gepensioneerden lokaal
  • en cliënten die lokaal ouderenzorg ontvangen.

Recent heeft De Wit een congres van, in Nederland wonende, gepensioneerde Antillianen bezocht. De belangstelling om een aantal maanden per jaar op Curaçao door te brengen of terug te keren, is volgens hem groot.
Men heeft echter twee problemen: huisvesting en kwalitatief goede zorg.
Zen- City is, in samenwerking met lokale zorgverleners, in staat dat te leveren.

Nederlandse zorgverleners zijn bereid, onder voorwaarden, dat te financieren.
De Wit vervolgt:

“In het project ‘Grandi ku Orguyo’ is de zorgvraag voor ongeveer 800 intramurale (in de instelling verblijvende) cliënten in beeld gebracht. Door de versnippering van de zorg (20 instellingen) en het gebrek aan samenwerking in de zorgketen, is er nauwelijks sprake van een afstemming van het zorgaanbod op de zorgvraag.”

- Advertisement -

Er bestaat geen doorstroom in de keten omdat instellingen cliënten vasthouden die daar niet (meer) thuishoren.
Deze opstopping heeft ook gevolgen voor de uitstroom van het ziekenhuis.

Gevolg: te dure, niet afgestemde zorg.

ZenCity levert hierbij de mogelijkheid voor tijdelijke opvang als ‘zorghotel’.

Budgetneutraal
Ook het argument ‘als je niet hoeft te investeren, zal het wel een vermogen kosten om er te wonen’, wordt door De Wit weersproken.

“Ten aanzien van de exploitatie is afgesproken dit budgetneutraal te laten plaatsvinden voor de overheid.
Het uitgangspunt hiervoor is tweeledig.
Ten eerste vergroot de hoge facilitaire kwaliteit de mogelijkheid tot zelfzorg.
Aangezien de nieuwe financiering wordt gebaseerd op de zorgzwaarte, levert de dalende zorgvraag een besparing op in de kosten van de zorg.”

Een deel van de inkomsten van het zorgtoerisme en de gepensioneerden uit het buitenland, wordt gebruikt voor de lokale zorgcliënten.
Dit kan omdat deze zorgcliënten de zorg op Curaçao goedkoper kunnen inkopen dan in, bijvoorbeeld, Nederland.
Het kost de overheid volgens De Wit dus niets extra, terwijl de zorgkwaliteit wordt verbeterd en het vermogen van het AVBZ-fonds niet volledig moet worden aangewend voor de lokale infrastructuur.

Een aantal van de zorgverleners in de ouderenzorg huren de huisvesting momenteel.
Anderen hebben de huisvesting gekregen waarbij het onderhoud vele malen meer kost dan nieuwbouw.
Geld dat niet in de zorg kan worden gestoken.
De mensen achter ZenCity zijn geen filantropen, maar ondernemers die geloven in Curaçao als ideaal oord voor zorgtoerisme.
Vanuit een economisch perspectief verwachten de investeerders hun investeringen in tien jaar terug te verdienen en in de tussentijd wordt er gezocht naar nieuwe markten en producten op het gebied van zorg en welzijn.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | ‘Hoofdstuk ministerschap Ramon Chong afgesloten’

PNP-partijleidster Ruthmilda Larmonie-Cecilia benadrukt dat Ruisandro Cijntje de beoogd minister voor Economische Ontwikkeling blijft. Dat medt Larmonie-Cecilia aan Telecuracao. De vorige kandidaat-minister Ramon Chong kwam niet door...

ParadiseFM | Quadverhuurders extra gecontroleerd

Quadverhuurders worden de komende tijd extra gecontroleerd en waar nodig aangepakt. Dat heeft het KPC gemeld naar aanleiding van twee recente ongelukken op de Weg naar Bullenbaai...

Democracy now! | Friday, July 30, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 30 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | RIVM: Besmettingen Curaçao dalen licht

Persbureau Curacao Op Curaçao kregen afgelopen week 295 mensen per 100.000 inwoners een positieve testuitslag. Dat is een lichte daling ten opzichte van een week eerder, toen 305...

PBC | Curaçaose corona patiënt besmet met twee varianten

Persbureau Curacao Een patiënt in Curaçao heeft twee coronavarianten onder zijn leden. Het RIVM onderzoekt hoe dat kan. Het gaat om de deltavariant en de betavariant, ook wel...
- Advertentie -