27 C
Willemstad
• zaterdag 19 juni 2021 09:13

Laatste reacties

- Advertentie -

Dos Santos en Jamaloodin hebben voor moord Wiels betaald

Rechtbank in Punda Curaçao
Rechtbank in Punda Curaçao

WILLEMSTAD — Uit meldingen die de Criminele Inlichtingendienst heeft gekregen en uit diverse getuigenverklaringen blijkt dat de loterijbaas Robertico ‘Robbie’ dos Santos en zijn halfbroer George Jamaloodin voor de moord op Helmin Wiels hebben betaald. Dat zei officier Gert Rip tijdens de behandeling van de zaak tegen Burney ‘Nini’ Fonseca, die de schakel zou zijn geweest tussen de uitvoerende en de intellectuele daders.

Hij diende een verzoek voor uitstel van de zaak in, dat gisteren door de rechter werd gehonoreerd.

Om zijn verzoek te onderbouwen wees Rip op diverse processen-verbaal van onder meer de Criminele Inlichtingendienst (CID). Zo kwam een melding bij de CID binnen, waarin Fonseca wordt genoemd als de opdrachtgever en de betaler van de moord.

- Advertentie -

Ook zou de zelfverklaarde schutter van Helmin Wiels, Elvis ‘Monster’ Kuwas, zelf Dos Santos hebben genoemd als ‘de betaler’.

Tevens zijn er belastende verklaringen tegen hem, die door Kuwas, zijn vrouw Monalisa en zijn vriendin Suzy Rombley zijn afgelegd. Alle drie verklaren zij dat ‘Monster’ de opdracht om Wiels te vermoorden van Luigi ‘Pretu’ Florentina en Fonseca heeft gekregen.

Volgens Rip gebruikte Fonseca Florentina als loopjongen. Florentina fungeerde ook als Fonseca’s lijfwacht, nadat er een oorlog uitbrak tussen de bende uit Koraal Specht, No Limit Soldiers (NLS), waarvan de in St. Maarten opgesloten man Nuto Wawoe de leider zou zijn, en de bende New York Yankees (NYY), waarvan Fonseca de leider zou zijn, aldus Rip.

Een team is naar St. Maarten gegaan en heeft met Wawoe gesproken, voegde Rip daaraan toe, in welk gesprek Wawoe de scheiding tussen de twee groeperingen toegaf.

Als nieuw bewijsmateriaal noemde Rip de verklaring van de verdachte Michael Leesly. Hij werd eerder opgepakt voor afpersing van één van de opdrachtgevers en later vrijgelaten.

Volgens Leesly zegt iedereen in Koraal Specht dat ‘Nini’ en ‘Pretu’ de opdracht hebben gegeven en dat zij daarvoor niet voldoende geld hebben betaald.

Ook de verdachte A.B, die in Nederland vastzit voor een gewapende overval, zou belastende verklaringen hebben afgelegd tegen Fonseca. De man zit daar vast voor een gewapende woningoverval in Den Bosch. Hij werd eerder in het kader van het onderzoek Magnus in de buurt van Koraal Spech, opgepakt voor afpersing van Fonseca en later overgebracht naar Nederland, waar hij volgende maand voor de rechter moet verschijnen.

Fonseca werd afgeperst omdat Wawoe boos was dat ‘zijn jongens’ gebruikt werden om Wiels te doden.

Maximus

Tevens wees de officier ook op het lopende onderzoek tegen Dos Santos en Jamaloodin. Zij zijn echter niet de enige verdachten betrokken bij de zaak Maximus. Het onderzoek is in volle gang en meerdere aanhoudingen zijn niet uit te sluiten.

“Er worden getuigen en verdachten gehoord. Sommigen worden aangehouden, anderen worden ontboden en de in beslag genomen spullen worden tevens onderzocht. Het onderzoek is dus nog niet klaar.”

Volgens Rip kreeg de CID drie meldingen binnen, waarin verband wordt gelegd tussen Dos Santos en Fonseca. Zo zou Dos Santos onder druk zijn gezet en kreeg de CID ook informatie dat ‘ene Nini’ geld van Dos Santos kreeg om Wiels te vermoorden.

Verder benadrukte Rip in reactie op opmerkingen van de advocaten dat deze meldingen niet van anonieme bellers zijn.

“Het betreft informanten die door de rechercheurs in persoon worden gesproken. De betrouwbaarheid van deze informatie wordt altijd nagetrokken.”
SMS-verkeer

Verder haalde Rip diverse telefonische contacten aan tussen Jamaloodin en Fonseca. “Ik kwalificeer die contacten als heel dubieus”, aldus Rip. Zo zijn er videobeelden waarop Fonseca te zien is, op het moment dat hij bij Jamaloodin op bezoek gaat op zijn kantoor.

“Hij gaat zonder geld naar binnen en komt met veel geld weer naar buiten.”

De werknemers van Jamaloodin ondersteunen dit.

“Ook de broer van Fonseca is bij hem geld gaan halen.”

Verder is er melding van sms-verkeer in de eerste helft van 2013 tussen Jamaloodin en Fonseca. Rip besteedde meer aandacht aan het sms-verkeer in het laatste gedeelte van die periode, waarvan de inhoud moeilijk te begrijpen is.

Volgens Rip heeft Fonseca eerder ontkend voor Jamaloodin te hebben gewerkt. Toch stuurde hij op 30 april vorig jaar een bericht naar Jamaloodin, waarin hij hem vraagt waar hij hem ‘kan zien’.

“Ik ben klaar om te gaan werken”, stelt Fonseca verder.

Op 4 mei, een dag voor de moord op Wiels, vraagt Jamaloodin aan Fonseca middels een sms-bericht wanneer Fonseca langs kan komen ‘om het hem te zeggen’. Wat hij hem te zeggen had, is onduidelijk. Zij hadden bij Jamaloodin thuis afgesproken.

“Het laatste sms-contact dateert van 4 mei om 18:54 uur, daarna is er geen enkel contact meer tussen Fonseca en Jamaloodin.

“Zij hebben vanaf de periode van januari tot en met 4 mei elkaar regelmatig ge-smst en dat stopt abrupt op de vooravond van de moord.”

Bron: Amigoe
Zie ook: Dossier: Helmin Wiels – Moord

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, June 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NOS | Rapper Josylvio weer vrijgelaten uit cel op Curaçao, ‘reispapieren toch in orde’

De Nederlandse rapper Josylvio is na een nacht in de cel op Curaçao weer vrijgelaten. Hij was opgepakt wegens belediging en verstoring van de openbare orde. Bij aankomst...

PBC | MFK wil online goksector belasten om AOV belastingvrij te maken

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De MFK wil een apart OB-tarief introduceren van 9 procent voor de online goksector op Curaçao. Met de 270 miljoen gulden die dat op...

PBC | Politie waarschuwt botenbezitters bij Caracasbaai

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bezitters van Boten en Sea Doo’s veroorzaken volgens de politie regelmatig problemen bij Caracasbaai. Daar parkeren zij hun auto’s en trailers overal waar het...

PBC | Vier mensen positief

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vier mensen zijn gisteren positief getest. Twee besmettingen kwamen van buiten, twee waren lokaal. In totaal werden er 1021 testen afgenomen. Een testratio derhalve...
- Advertentie -