DolfijnFM | Stichtingen naar rechter om Cinelandia te onteigenen

Eigenaar Fernando Da Costa-Gomez heeft nooit iets gedaan om het art-deco gebouw uit 1941 te behouden, naar eigen zeggen vanwege alle rechtszaken.

De stichtingen Promo en Docomomo stappen naar de rechter om Cinelandia te onteigenen.

Het oud en vervallen openluchttheater in Punda moet van de overheid gesloopt worden. Eigenaar Fernando Da Costa-Gomez heeft nooit iets gedaan om het art-deco gebouw uit 1941 te behouden, naar eigen zeggen vanwege alle rechtszaken.

De ondernemer zegt de voorgevel te herbouwen op een manier dat niemand het verschil ziet. De stichtingen willen dat de overheid een organisatie aanwijst die de restauratie gaat uitvoeren.

Bron: DolfijnFM

5 Reacties op “DolfijnFM | Stichtingen naar rechter om Cinelandia te onteigenen

 1. In tegenstelling tot TUMBA beschouwt de OWHC Art Deco gebouwen als cultureel erfgoed. Maar niet zoals wij er mee omgaan.

 2. Op vakantie liet ik mij wijzen op Cinelandia. Ik begrijp niet goed wat er aan de voorgevel monumentaal is. Vind het zelfs detoneren in de omgeving. Niet alles wat oud is, is monumentaal. Er zijn veel andere panden die na renovatie schitterend zullen zijn en eigenlijk niet kunnen wachten om als pareltjes op het eiland te fungeren. Daar zou de aandacht op gericht moeten zijn. Ik heb het eiland al sinds 30 jaar met enige regelmaat bezocht en vind dat het eiland veel van zijn eigenheid heeft verloren. Het is tot een van de vele inwisselbare (vakantie-) eilanden verworden. Jammer. ( Mambo beach brrrr…allemaal marmer aandoend beton.
  maar ja, over wansmaak valt niet te twisten.).

 3. ME Jongbloed

  Elke keer als ik langs Cinelandia loop schaam ik me rot. Ik zie toeristen kijken met een gezicht vol verontwaardiging en afschuw. Wat een lelijk aangezicht in een Punda die in de achterliggende jaren is opgeknapt maar als je langs “Cinelandia” loopt schieten je de tranen in de ogen. Hoe is het mogelijk dat die bouwval er nog steeds staat. Dat Cinelandia een monument is gaat er bij mij echt niet in. Hoe kun je zo’n gebouw de titel van een monument meegeven. Gooi het alsjeblieft zo snel mogelijk tegen de vlakte. Dat geouwehoer van die eigenaar moet iedereen de keel uithangen. Zita, wees nou eens kordaat en treedt op, slopen asap.

 4. @Pauletta
  Nee geen goede analyse. Hij had 30 jaar geleden met de restauratie moeten beginnen. De overheid heeft geen “ballen” want die had hem daartoe moeten dwingen. Had hij daar geen gevolg aan gegeven dan onteigenen en zelf restaureren met de fondsen die daarvoor zijn [waren]

 5. De eigenaar heeft geen ballen. Als hij de ballen had dan was hij vandaag nog begonnen met de sloop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *