WILLEMSTAD — De algemene vergadering van aandeelhouders (ava) van UTS heeft de Raad van Commissarissen (RvC) van het telecombedrijf verzocht om erop toe te zien dat de directie van het bedrijf en vakbond Sitkom om de tafel gaan zitten om zo het afvloeiingsplan dat nu op tafel ligt te bespreken. Dit moet volgens de ava, lees de regering, leiden tot een betere verstandshouding tussen directie en vakbond bij UTS.
Tijdens de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers (RvM) gisteren werd de RvC ook verzocht om de geplande verkoop van de PCEFzeekabel stop te zetten.
Het betreft een onderzeese zeekabel, waar UTS met een bedrag van 32 miljoen gulden in zou participeren.
Tot nu toe heeft UTS zo’n 7 miljoen gulden in het project gestoken.
Gezien de capaciteit van de kabel besloot het bedrijf echter de helft van haar capaciteit op de kabel te verkopen.
Dit zou voor UTS een besparing van 16 miljoen gulden gulden met zich meebrengen.
Het was de bedoeling dat beide verzoeken van de ava aan de RvC vanochtend in een Commissievergadering besproken zouden worden.
Bij het sluiten van deze editie was de uitslag van deze vergadering niet bekend.
Volgens president-commissaris Kenneth Gijsbertha zou de RvC tijdens deze bijeenkomst de directie van het bedrijf op de hoogte brengen van beide verzoeken van de regering.
UTS-directeur Paul de Geus verklaarde vanochtend kort voor aanvang van de vergadering met de RvC nog geen enkel schrijven te hebben ontvangen met welke opdracht dan ook.
De Geus kon echter niet in details treden, omdat de RvC-bijeenkomst op het punt van beginnen stond.
Sitkom-voorzitter Emilio Brunken toonde zich vanochtend in eerste instantie tevreden met de uitslag van het overleg van gisteren.
“De verkoop wordt stopgezet en de directie moet met ons om de tafel gaan zitten om te onderhandelen – dus niet praten – over de afvloeiingsregeling. Ik was heel erg tevreden na het gesprek met de minister (Earl Balborda, PNP, red) gisteren. Maar De Geus zegt vanochtend constant dat hij geen enkele brief heeft gekregen. Ik heb ook niks op papier, maar de minister heeft toegezegd alles op papier toe te sturen. Dus voor ons is het nog eventjes afwachten.”
Vanochtend deden geruchten de ronde over het aantal mensen die een verzoek voor vrijwillig ontslag bij UTS zouden hebben ondertekend.
De niet bevestigde geruchten gaan uit van uiteenlopende cijfers van 18 tot zelfs mogelijk 80 personen die zich voor vrijwillig ontslag zouden hebben aangemeld.
De Geus kon vanochtend net voor de aanvang van de RvC-vergadering hierop niet ingaan.
Sitkom had haar leden overigens opgeroepen om niets te ondertekenen, omdat het aanbod van de UTS-directie tegen de caoafspraken tussen bedrijf en vakbond zou indruisen.
Commissarissen
In navolging van Chesron Isidora, heeft nu ook Irving Moenir Alam zijn ontslag als lid van de Raad van Commissarissen ingediend.
Het ontslag van Isidora ging in per 18 november, terwijl dat van Moenir Alam per 1 december in zal gaan.
Hierdoor bestaat de raad uit voorzitter Kenneth Gijsbertha en de leden Emil Wallé, Gilbert Ricardo, Edsel Lourens en Christian Peterson.