30 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Rosaria: Nieuwe kansen door economische diplomatie

RosariaWILLEMSTAD — Alex Rosaria, die deze week een van de sprekers was tijdens een tweedaagse conferentie in Den Haag, kaartte in zijn speech aan dat economie en handel een groeiende rol hebben in het buitenlandbeleid van het Koninkrijk, en dat er daardoor nieuwe kansen op welvaart zijn ontstaan voor Curaçao.

- Advertentie -

De toespraak van Rosaria, met als onderwerp economische diplomatie, vond gisteren plaats tijdens de 17e handelsmissie ‘Duurzaam zakendoen tussen het Caribisch Koninkrijk en Nederland’ in Hotel des Indes.

Rosaria: “U zal misschien hebben opgemerkt dat diplomatie thuis hoort bij het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) te Den Haag, en niet te Willemstad. Traditioneel waren politiek en het veiligheidsbeleid de zwaartepunten van het buitenlandbeleid. Doch gelet op de multipolaire wereld waarin we leven en de grote kansen die thans bestaan in opkomende markten, is de traditionele diplomatie ingehaald door de economische diplomatie.”

Door deze ontwikkelingen zijn economie en handel volgens Rosaria een belangrijk nieuw element gaan spelen in het buitenlandbeleid.

Waar Curaçao in het verleden weinig beweegruimte had om het traditionele buitenlandbeleid een duidelijk eigen identiteit te geven, bestaan er nu meer mogelijkheden doordat de economische diplomatie leidend is geworden. Het onderwerp economie is namelijk, in tegenstelling tot de traditionele diplomatie te weten buitenland- en veiligheidsbeleid, een autonome aangelegenheid van Curaçao. Dit betekent niet dat de traditionele diplomatie geen rol meer heeft. Het betekent wel dat er andere opties bestaan dan slechts wachten en hopen op Den Haag.”

Invloed
Volgens Rosaria kunnen de nieuwe kansen alleen worden benut door het krijgen van ‘reële beïnvloedingsmogelijkheden in het buitenland’.
Hiervoor zijn nodig: kennis, aanwezigheid en zichtbaarheid, en netwerk.

Ik moet bekennen dat ondanks het feit dat velen het met mij hierover eens zijn, ik weinig enthousiasme tot nu toe heb gezien van politici in Nederland en van ambtenaren van BZ om hieraan te werken.
Het beter inspelen op de mogelijkheden houdt tevens in dat de private sector een meer toonaangevende rol dient te spelen, in het geheel.
En geloof me, als ex-ambtenaar weet ik waar ik het over heb, als ik u zeg dat in dit samenspel tussen de regering en de particuliere sector, de regering uiteindelijk de particuliere sector zal volgen.”

Te vaak worden slechts Nederlandse belangen vertegenwoordigd, aldus Rosaria, die aanhaalt dat dit begin 2007 ook de conclusie was van het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK).

Dat onze buitenlandse betrekkingen niet aan bod komen bij Koninkrijksorganen is denk ik gedeeltelijk aan ons zelf te wijten. Wij doen volgens mij te weinig aan een duidelijke samenhang tussen het nationale en internationale gebeuren als mede om onze punten op de Koninkrijksagenda te krijgen.”

Kennis
Kennisopbouw en verspreiding van kennis over specifiek voor Curaçao belangrijke markten en onderwerpen is van essentieel belang volgens Rosaria.

Koninkrijksambassades, consulaten, honoraire consulaten, permanente vertegenwoordigers en trade offices dienen geëquipeerd te zijn en effectief ingezet te worden om de commerciële belangen van Curaçao te kunnen behartigen. De diplomatenopleiding moet voldoende bagage en kennis geven aan startende diplomaten over Curaçao.”

Ook vindt de Paisleider dat vertegenwoordigers van Curaçao in het buitenland dienen te functioneren als de oren, ogen en spreekbuizen van eigen belang.

Naast de ‘normale’ diplomatieke aanwezigheid dient Curaçao vakspecialisten die geen vertegenwoordigers zijn van het Koninkrijk, te plaatsen in voor ons belangrijke landen, om eigen belangen te behartigen zoals op het gebied van handelsbevordering, toerisme, milieu, transport en energie. Met andere woorden, economische diplomaten.”

Tenslotte is er een belangrijke rol weggelegd voor ondernemers.

Ondernemers moeten meer gaan durven en participeren in de buitenlandse economie. Grote kans op succes ligt vaak niet alleen in het hebben van een goed product of dienst, maar juist op de kwaliteit van alliantie en netwerk dat u heeft.”

Tot slot kaartte hij aan dat Curaçao bij de economische diplomatie meer gebruik moet gaan maken van het talent, het netwerk en de kennis van de ‘Curaçaose diaspora’; ofwel ‘onze mensen die in het buitenland wonen, maar die om een of ander reden niet terug naar Curaçao kunnen of willen’.

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -