31 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

Extra | Journaal 3 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 2, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | ’Trump maandag aanwezig bij opening proces over aandikken vermogen’

NEW YORK - Voormalig president Donald Trump woont naar verwachting maandag de opening bij van het proces waarin moet worden bepaald wat de straf wordt voor de...

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...
- Advertisement -spot_img

Deel 3 en 4 vermeende misstappen Hof

HomeNieuwsDeel 3 en 4 vermeende misstappen Hof

 

Verdwenen dossier en bedreiging door rechters’

WILLEMSTAD — Strafpleiter Eldon ‘Peppie’ Sulvaran heeft een derde en vierde deel gepubliceerd van een serie van zes over misstappen die volgens hem door het Hof van Justitie zijn begaan. Dit keer gaat het over gegevens die zijn verzonnen om een straf te verhogen, een file die verdween en gedetineerden die door rechters bedreigd zouden zijn dat zij een hogere straf zouden krijgen in hoger beroep.

Ook nu weer stuurt Sulvaran documenten mee naar de media. In het eerste geval gaat het om een geweldsdelict, waarvoor de verdachte door de eerste rechter tot vijf jaar cel werd veroordeeld. Hij ging in hoger beroep en werd toen tot tien jaar veroordeeld. Dat had te maken met het feit dat de gedetineerde een getuige en diens vader bedreigd zou hebben. Er werd echter een jaar aftrek gegeven, omdat de zaak zo lang had geduurd. De verdachte ging in cassatie, want hij volgde de motivatie over de bedreiging niet. De advocaat-generaal in Nederland kon deze motivatie ook niet vinden in de documentatie en liet de zaak terugverwijzen naar het Antilliaanse Hof. Het vonnis werd dus vernietigd door de Hoge Raad. Maar na een half jaar was de zaak nog niet opnieuw behandeld door het Hof. Sulvaran spande een proces aan om zijn cliënt dan maar vrij te krijgen. Het Hof liet toen weten dat het dossier van de gedetineerde nog niet was teruggestuurd door de Hoge Raad , er kon op korte termijn geen datum worden gegeven voor de behandeling van de zaak. Omdat de gedetineerde inmiddels al vier jaar gevangen zat, werd hij naar huis gestuurd tot de documentatie terecht was. “Tot op de dag van vandaag, tien jaar later, is de zaak nog steeds niet behandeld”, zegt Sulvaran.

Bedreiging

In het vierde geval gaat de strafpleiter in op de zaak van twee cliënten, die in 2009 in cassatie waren gegaan. De Hoge Raad vernietigde een jaar later de vonnissen omdat er motivering ontbrak. Het Hof moest de zaak opnieuw behandelen, wat werd gepland in maart 2011. Maar vlak daarvoor liet de voorzittende rechter weten de zaak te willen aanhouden. Sulvaran moest eerst met zijn cliënten overleggen, omdat de kans bestond dat zij een hogere straf opgelegd zouden krijgen omdat er nu een andere Hofcombinatie van drie rechters was. De gedetineerden voelden zich bedreigd en Sulvaran weigerde de zaak in te trekken. In dit geval ging het om een strafzaak over de smokkel van 500 kilo cocaïne.

Sulvaran’s verwijt is dat geen van de rechters van het Hof ervaring heeft met dit soort grote strafzaken. Ook het feit dat rechters verdachten er herhaaldelijk op wijzen dat hun straf in hoger beroep hoger uit kan vallen, is zeer kwalijk, zegt de strafpleiter. Want een veroordeelde heeft het recht om in hoger beroep te gaan en rechters moeten hen niet intimideren. “Het wordt tijd dat advocaten op het eiland moed tonen en rechters gaan wraken om dit soort zaken. Want een rechter hoort onpartijdig te zijn in alle zaken.”

Uiteindelijk bleef de opgelegde straf

Cassatie

Hofpresident Lisbeth Hoefdraad liet in een eerdere reactie op Sulvaran’s uitlatingen weten dat in 2011 in 40 strafzaken van het Hof cassatie werd ingesteld. De Hoge Raad heeft in 2011 in 28 zaken van het Hof uitspraak gedaan.

In vier zaken werd het vonnis vernietigd, omdat het Hof in strijd met de wet pas na de uitspraak bewijsmiddelen had opgenomen. “Deze jarenlang gebruikelijke gang van zaken, die vanaf de invoering van het Wetboek van Strafvordering in 1997 nooit door de Hoge Raad is veroordeeld, is pas in juli 2010 door de HR verboden. In de vier bovengenoemde zaken had het Hof voor juli 2010 uitspraak gedaan.”

Van de resterende 24 zaken waarin de HR in 2011 uitspraak deed, zijn slechts twee vonnissen vernietigd. Een van die twee betrof een inhoudelijke vernietiging, omdat het Hof in de ogen van de HR een getuige niet had gehoord. De andere vernietiging werd uitgesproken omdat de door het Hof veroordeelde verdachte enkele maanden na de uitspraak overleed. het vonnis moet dan worden vernietigd omdat een overleden persoon niet kan worden vervolgd, aldus Hoefdraad.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties