33 C
Willemstad
• donderdag 13 juni 2024

Telegraaf | Dit zijn alle ministers in het nieuwe kabinet-Schoof

Den Haag - De invulling van het nieuwe kabinet-Schoof wordt steeds duidelijker. Oud-Kamerlid Reinette Klever wordt door de PVV naar voren geschoven als minister voor Buitenlandse handel...

ParadiseFM | Colombia voert extreem zware beveiliging door voor VN-top

Colombia gaat rond de twaalfduizend militairen en politieagenten inzetten om de veiligheid te garanderen tijdens een top van de Verenigde Naties die van 21 oktober tot 1...

ParadiseFM | Muzikant op Sint Maarten doodgeschoten

Op Sint Maarten is een man doodgeschoten. Het incident vond plaats op Guana Bay Road rond kwart over negen dinsdagvond bij de ingang van het sociale woningproject...

ParadiseFM | Minister laat kartonopslag in Sans Souci opruimen

Op bevel van minister Silvania is gisteren de veelbesproken karton-scrap yard opgeruimd. Stapels karton en grote machines zijn verwijderd. Op 23 september vorig jaar gaf de minister...

ParadiseFM | Delegatie IMF praat met regering over economische ontwikkelingen

Een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds is op Curaçao voor besprekingen met de regering en verschillende andere organisaties. Gisteren was er een succesvolle ‘Courtesy Meeting’ met...

ParadiseFM | CASHA: Bezettingsgraad in mei iets hoger dan vorig jaar

De bezettingsgraad van kleine accommodaties op Curaçao die zijn aangesloten bij toerismeorganisatie CASHA was in mei van dit jaar iets hoger dan in april. Dat blijkt uit...
- Advertisement -spot_img

De neger komt wel uit het oerwoud maar het oerwoud komt nooit uit de neger.’

HomeNieuwsDe neger komt wel uit het oerwoud maar het oerwoud komt nooit...
Lezers Schrijven

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: [email protected]

Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.
De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discrimeneerende taal inhouden worden door ons niet gepubliseerd.

Vandaag laten we ” J. SCHELLEKENS ” aan het woord…………..

‘DE NEGER komt wel uit het oerwoud maar het oerwoud komt nooit uit de neger.’

Het is één van de uitspraken waar de Nederlandse happy few op Curaçao de hand niet voor omdraaien. Hiermee wordt het programma ‘Onder elkaar: Curaçao – Hollandse maatjes’ aangekondigd.

Met het schaamrood op de kaken en vol afschuw heb ik afgelopen weekend het programma ‘Onder elkaar: Curaçao-Hollandse maatjes’ op de Nederlandse TV bekeken.

Gelukkig hadden de programmamakers vooraf gewaarschuwd dat het programma zeer beledigende uitspraken over Caribische Nederlanders bevat. Nou horen we op TV wel vaker beledigingen over Caribische Nederlanders, maar die komen dan vooral uit de mond van Hero Brinkman of Geert Wilders en hun aanhang maar de uitspraken in dit programma tarten elk voorstellingsvermogen.

De rode draad in de documentaire is een hautaine bekakte Nederlandse bewoonster van Coral Estate die van arrogantie en verwaandheid niet weet hoe ze zich, getooid met een grote hoed en al wapperend met haar waaier, moet voortbewegen.
In de inleiding vertelt deze madam dat ze op Curaçao in ieder geval de Bruna heeft en bruin brood met pindakaas kan eten.
Volgens een Nederlandse pensionado, die al twintig jaar op Curaçao woont, wordt de economie door de vrouwen gedragen vanwege het lage niveau van de mannen die alleen maar onder de boom zitten en domino spelen.
Vervolgens horen we dat er op Curaçao gelukkig een Albert Heijn is die wel de brokjes heeft die de kat van de hautaine dame eet.

Het is ook goed om uit de mond van een andere Nederlandse dame, die wel tussen de lokale bevolking woont, te horen dat veel Nederlanders zich verheven voelen boven de lokale bevolking en weigeren zich aan te passen.

Bij de kapper krijgt de hautaine madam gezelschap van een soortgenoot waar, onder het genot van een glas wijn, terloops nog even wordt verteld dat hier vooral zielig wordt gedaan over de slavernij en de overlast van drie maal per week Tambú-muziek waardoor de mensen niet kunnen slapen.

In een gesprek, waaraan ook een bekende autoverkoper deelneemt, wordt verteld dat de regels op Curaçao er wel zijn, maar dat niemand er zich aan houdt en dat is juist het heerlijke ervan.

Tijdens dit gesprek wordt ook zeer denigrerend gesproken over de politie.

We horen dat de haat voor de makamba’s voortvloeit uit de vervelende Nederlanders die hier zijn neergestreken.
De in de documentaire geportretteerde Nederlanders zijn zich absoluut niet bewust van het feit dat juist zij door hun niet aangepaste gedrag de reden zijn waarom Europese Nederlanders op Curaçao niet geliefd zijn.

Papiaments leren spreken vinden ze niet nodig want het deel van de bevolking ‘met enige intelligentie’ spreekt Nederlands of Engels dus Papiaments leren is niet nodig.
Dit soort mensen, waar je als Europese Nederlander niet bij wil horen, heeft in Nederland vooral kritiek op de buitenlanders die daar wonen en geen of slecht Nederlands spreken.
Het woord integreren moet voor deze groep Nederlanders op Curaçao nog worden uitgevonden. Het is schandalig dat deze groep Nederlanders het beeld van de Europese Nederlander op Curaçao bepaalt.
Als klap op de vuurpijl beweert de hautaine madam van de rode draad ook nog dat ze helemaal Antilliaans is geworden en de mensen heel goed begrijpt.

Als Europese Nederlander schaam ik mij diep voor dit soort misselijkmakende figuren.

Pas je aan, leer de taal en verdiep je in de Curaçaose cultuur of rot anders op.

Mocht u er behoefte aan hebben zelf een oordeel te vormen over dit soort Nederlanders, bekijk dan vooral het programma via www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1333997

 

J. SCHELLEKENS

Curaçao

Dit artikel is geplaatst in
  1. @ Ische Wat een orginele reactie, die heb ik nog nooit gehoord. Vooral veel haat zaaien, dat kan ‘bloeiend’ Curaçao echt gebruiken ………… Nederland doe zo snel mogelijk volledig (!) afstand van Curaçao, yeah!

  2. Groot gelijk, Pas je aan, leer de taal en verdiep je in de Curaçaose cultuur of rot anders op.
    Ik ben een blanke(witte neger) geboren en getogen op Curacao. Het is mij opgevallen dat de Nederlanders die zich niet aan aanpassen hier het niet redden of vertrekken vervroegd van het eiland. Dus Mr SCHELLEKENS maak u geen zorgen ze rotten vanzelf op als ze zich niet aanpassen :-).

    Groet Ische

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties