Davelaar neemt niets terug van kritiek op TeleCuraçao

Humprey Davelaar

Davelaar neemt niets terug van kritiek op TeleCuraçao

WILLEMSTAD — Als de directie van TeleCuraçao door de knieën gaat voor het dreigement van zijn nieuwsredactie, wordt het tijd dat de politiek een rol gaat spelen om de gewenste veranderingen bij de nationale tv-zender te versnellen. Dit stelt PNP-leider en Statenlid Humphrey Davelaar in een reactie op de controverse die is ontstaan naar aanleiding van zijn kritiek op het functioneren van TeleCuraçao.

Volgens Davelaar is het tijd voor een cultuuromslag bij TeleCuraçao. Een proces waar de huidige directie zelf mee bezig is, aldus de PNP’er. “De directie heeft in de afgelopen periode twee hoofdredacteuren van buiten aangetrokken. Dat doe je niet zomaar.

Dat doe je als je de cultuur binnen de redactie wil veranderen. Maar beide hoofdredacteuren zijn in korte tijd vertrokken. Feit is dat er vanuit verschillende hoeken kritiek is op TeleCuraçao en de manier waarop de zender nieuws produceert. Dat roept vragen op.

Maar als de directie deze veranderingen niet kan doorvoeren, moet de politiek misschien een handje helpen om dit proces te versnellen.

Directe aanleiding van de kritiek van Davelaar was het feit dat tijdens een nieuwsuitzending van afgelopen zondag, een persbericht van oppositielid Giovanni Atalita (MAN) werd voorgelezen, als zijnde een persbericht van premier Ivar Asjes (PS).

Volgens Davelaar kreeg hij dinsdagmiddag tijdens zijn wekelijks overleg met PNP-minister Earl Balborda (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning) te horen dat hierdoor het contract van hoofdredacteur Favell Maduro vroegtijdig was ontbonden en dat premier Asjes niet te spreken was over het incident.

In dat overleg werd ook besloten dat toezichthouder Bureau Telecommunicatie, Post en Utiliteiten een onderzoek naar deze zaak zou doen.

Diezelfde middag haalde Davelaar tijdens zijn wekelijkse praatprogramma uit naar de manier van nieuwslevering door TeleCuraçao. Dit was aanleiding voor actie van het redactiepersoneel van de tv-zender. Maar volgens Davelaar zijn zijn uitspraken uit hun verband gerukt.

“Ik heb niemand bij naam genoemd. Ik heb het gehad over de manier waarop nieuws op de tv-zender wordt geproduceerd en dat naar mijn mening het nieuws soms vooringenomen is en dat sommigen in de gemeenschap zeggen dat mensen bij het journaal ‘gekocht’ zouden zijn. Dat is wat ik heb gezegd.”

In een reactie op zijn verklaringen zou de Abvo een gesprek met Davelaar hebben aangevraagd. Maar hij is niet op deze uitnodiging ingegaan.

“De Abvo is niet mijn gesprekspartner. Ze moeten bij hun werkgever zijn. Ik ben politicus en heb als taak om ervoor te zorgen dat de regels, wetten en normen in dit land worden nageleefd. Als ze met mij om de tafel willen zitten dan moeten zij politicus worden.”

De PNP-leider geeft ook aan dat hij niet van plan is om zijn kritiek op de tv-zender terug te nemen.

“Er is behoefte aan een cultuurverandering bij het bedrijf. Dat heeft de directie zelf aangegeven. Mijn verklaringen moeten in dat licht worden gezien, omdat bij velen de indruk bestaat dat het nieuws van TeleCuraçao niet objectief is. Ik heb het persoonlijk ondervonden.

Het gaat niet alleen maar om het geval met het persbericht van Asjes. Afgelopen maandag hadden ze ook iemand met kritiek op Aqualectra en de regering, maar ze kregen geen wederhoor. Daar maak ik mij zorgen over.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *