25.8 C
Willemstad
• donderdag 2 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Overheid Aruba moet uitgaven verminderen’


Oranjestad – Het is volgens de rechter ‘volstrekt onvoldoende’ wat het Land Aruba tot nu toe heeft gedaan om de overheidsuitgaven te verminderen.

Aruba moet binnen twee weken met een structureel alternatief komen – dat aan Nederland kan worden voorgelegd – voor de 12,6 procent die wordt gekort op salarissen van ambtenaren. Lerarenvakbond Simar krijgt daarna twee weken de tijd om te reageren op het gepresenteerde plan.

,,Het Land had twee jaar geleden, toen de loonkorting van 12,6 procent werd ingevoerd, direct aan een

structurele oplossing moeten werken”, stelt het gerecht in eerste aanleg in een tussenvonnis dat gisteren is uitgesproken. Aruba heeft echter niet bewezen dat er een alternatief plan is. ,,De verwijzing naar het Landspakket is volstrekt onvoldoende.”

De Landsadvocaat verweerde zich dat een structurele oplossing niet van vandaag op morgen kan worden doorgevoerd, maar daar had de rechter geen boodschap aan. Het Land krijgt twee weken de tijd om alsnog met een plan te komen.

Het kort geding was aangespannen door het Land tegen lerarenvakbond Simar. De vakbond had aangekondigd dat zijn leden vanaf 1 februari 2022 minder uren zouden gaan werken (school begint later en lesuren worden 5 minuten korter), als de 12,6 procent loonkorting niet was opgeheven. Sinds eind 2021 stelde Simar dat ‘van leden niet kan worden verwacht dat ze 100 procent blijven werken voor 87,4 procent salaris’. Op 4 februari werd duidelijk dat de Rijksministerraad (RMR) niet akkoord ging met het verzoek van Aruba om de 12,6 procent af te bouwen met de helft.

Aruba heeft financiële steun van Nederland gekregen en moet in ruil daarvoor de overheidsuitgaven verminderen. Aruba is met het voorstel gekomen om 12,6 procent op de salarissen van ambtenaren te korten. Nederland ging akkoord. Aruba erkent dat het om een tijdelijke voorstel ging, dat ‘gekoppeld is aan de duur van de huidige crisis’.

De salariskorting is een inbreuk op het eigendomsrecht van het personeel van Simar. Volgens Aruba is deze inbreuk ‘legitiem en proportioneel’, maar de vakbond bestrijdt dit. Volgens de vakbond is de 12,6 procent niet meer te rechtvaardigen, mede omdat de economische situatie in het land is veranderd.

De rechter loopt hier vast en schrijft in het tussenvonnis dan ook: ,,Om de vordering goed te kunnen beoordelen (…) beschikt het gerecht momenteel over onvoldoende informatie.”

Het GEA verwijst hier naar een uitspraak van het Hof in St. Maarten (hierover schreef het Antilliaans Dagblad in de editie van gisteren, red), waar is geconcludeerd dat er geen inbreuk is gemaakt op het eigendomsrecht van de mensen daar. De vraag is hoe de situatie op Aruba is.

Volgens het GEA heeft Simar duidelijk gemaakt dat de situatie steeds klemmender wordt. De salariskorting vindt al geruime tijd plaats, bijna twee jaar. In de Landsverordening staat dat er binnen zes maanden een verslag moest worden gemaakt over de effecten van de salariskorting. Dat verslag is er niet. Het GEA stelt ook dat er geen duidelijkheid is over een structurele oplossing om de kosten van het ambtenarenapparaat terug te dringen.

Opmerkelijk vindt de rechter dat het Land ter zitting wel heeft erkend dat ze die plicht heeft en dat er diverse instrumenten beschikbaar zijn om dit uit te voeren. Toch blijft Aruba verwijzen naar Nederland die de 12,6 procent als voorwaarde stelt. De rechter noemt dit argument ‘niet veel langer relevant’.

Met het kort geding wilde het Land bereiken dat het onderwijs niet mag gaan staken of minder uren gaat werken. Volgens de regering heeft Simar de collectieve actie niet tijdig aangekondigd en onjuiste informatie verstrekt. Een staking heeft bovendien gevolgen voor leerlingen, die tijdens de pandemie al een achterstand hebben opgelopen en dit moeten inhalen. Het heeft ook gevolgen voor ouders en werkgevers en daarmee voor het land in het algemeen.

Het GEA oordeelde dat collectief actievoeren een recht is en dat inperken van dat recht afhangt van de omvang van de actie. ,,Een algehele werkstaking weegt zwaarder dan een prikactie van beperkte duur.” De rechter vindt dat het aan de werkgever is om aan te tonen dat het terecht is om collectief actievoeren te beperken. Vakbond Simar reageerde hierop met de toezegging dat de aangekondigde acties niet worden uitgevoerd zolang deze rechtszaak loopt.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -