26 C
Willemstad
• donderdag 30 maart 2023

Democracy now! | Tuesday, March 28, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Engeland levert bendelid No Limit Soldiers uit

Persbureau Curacao LONDON – Engeland heeft afgelopen vrijdag een lid van de No Limit Soldiers uitgeleverd aan Nederland. De man moet terechtstaan in het Themis II onderzoek dat...
- Advertentie -

PBC | Eerste vlucht British Airways verwelkomd op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afgelopen zondag is de eerste vlucht van British Airways vanaf London Gatwick geland en verwelkomd op de luchthaven van Aruba. British Airways vliegt het...

PBC | Ronny Cornelis krijgt van de rechter gevoelige tik op de vingers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het multidisciplinaire team onder leiding van Ronny Cornelis heeft van de rechter een gevoelige tik op de vingers gekregen. Bij verschillende acties in 2020...

PBC | Voorlopige aangifte winstbelasting moet vrijdag ingediend en betaald te zijn

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondernemers moeten hun voorlopige aangifte winstbelasting voor 31 maart indienen. Wie dat niet of te laat doet kan volgens minister Javier Silvania een verzuimboete...

ParadiseFM | Fataal verkeersongeval bij Mangusa Rio Canario

Een vrouw is vanmorgen om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Het verkeersincident vond plaats aan de Schottegatweg Noord, ter hoogte van Mangusa Rio. De vrouwelijke bestuurder...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Eerlijker inning toeristenbelasting

straks gaat het toiletwater gedoseerd via het rioleringssysteem van het Water- en Energiebedrijf Bonaire naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Kralendijk – In een nieuwe conceptverordening wordt voorgesteld om de huidige toeristenbelasting en autoverhuurbelasting te vervangen door één nieuwe toeristenbelasting die een keer per jaar wordt geïnd van iedere niet-ingezetene.

De bezoeker wordt gemotiveerd om vooraf via een online omgeving te betalen. Controle vindt plaats op de luchthaven en in de haven, waardoor de compliance van nog geen vijftig procent naar bijna honderd procent zal stijgen. Het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) loopt al jaren miljoenen per jaar mis, omdat inning via het huidige systeem van de toeristenbelasting en autoverhuurbelasting te wensen over laat.

Dit veroorzaakt bovendien voor de accommodaties en autoverhuurbedrijven, die correct innen en afdragen, een sterk gevoel van oneerlijke concurrentie. Met het nieuwe systeem wordt een verdubbeling aan inkomsten per jaar verwacht.

Met de hogere inkomsten wil de overheid investeren in de verbetering van de kwaliteit en duurzaamheid van het toeristisch product van Bonaire.

,,In eerste instantie is dit een voordeel voor de burgers van Bonaire. De inkomsten kunnen ingezet worden om de connectie tussen toerisme en de lokale cultuur te bevorderen en Bonaire daarmee als een authentiek en uniek eiland te positioneren. Een belangrijk ander doel is om meer te investeren in trainingen en opleidingen, zodat meer inwoners actief kunnen participeren in toerisme en een goed inkomen kunnen verdienen of een onderneming kunnen starten”, aldus de overheid.

Het voorgestelde tarief is 50 dollar per persoon per jaar. Voor kinderen tot en met twaalf jaar en voor inwoners van de andere vijf eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen wordt een lager tarief van 10 dollar per persoon per jaar gehanteerd.

Daarnaast is een vrijstelling voorgesteld voor buiten het eiland studerende Bonairiaanse studenten.

Cruisetoeristen gaan, als het aan de overheid ligt, ook een tarief van 10 dollar betalen. Dit bedrag wordt, net als de huidige headtax, door de rederij afgedragen. Een meerderheid van de cruisemaatschappijen heeft in gesprekken te kennen gegeven dat zij de voorgestelde verhoging ondersteunen.

Het was de bedoeling om de nieuwe toeristenbelasting voor verblijftoeristen per 1 januari 2022 te laten ingaan, maar deze datum is niet gehaald. De ingangsdatum is afhankelijk van een akkoord in de eilandsraad, waarna er nog twee tot drie maanden nodig zijn om het goed in de markt te zetten.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -