30 C
Willemstad
• maandag 4 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Curaçaose opgepakt in Rusland

Sharelly EmanuelsonWILLEMSTAD — De Curaçaose documentairemaker Sharelly Emanuelson is een van de vier Nederlanders die in Rusland werden opgepakt omdat ze een documentaire aan het maken waren over homoseksualiteit onder jongeren daar. Dat meldt de website roet in het eten.nl.
De filmploeg is met de schrik vrijgekomen.
De rechter wilde de zaak niet in behandeling nemen.

In Rusland is eerder dit jaar een anti-homowet aangenomen.
Er mag niet meer openlijk over homoseksualiteit worden gesproken.
Op grond van de wet kan iedereen die ‘niet-traditionele seksuele relaties’ propageert tegenover minderjarigen in woord, via de media dan wel via internet een boete krijgen tot 5150 euro.
De wet is bedoeld om kinderen te beschermen.

- Advertentie -

Met de documentaire 5000 Roebel, een initiatief van Kris van der Veen, raadslid voor GroenLinks Groningen en sinds begin 2011 voorzitter van Stichting LGBT Groningen, wordt de wet aan de kaak gesteld.
De documentaire komt tot stand in samenwerking met mensenrechtenorganisatie House of Equality in Moermansk.

De documentaire zal in Nederland aanleiding zijn voor dialoog en gesprekken over de Nederlandse rol en verantwoordelijkheid richting Rusland en de strijd voor gelijke rechten in het land.
In Rusland zal de documentaire, waar mogelijk en hoe klein ook, vertoond kunnen worden om mensen een beeld te geven van de levens van enkele Russen.
En hoe zij hun leven ervaren, gezien het feit dat zij een bepaalde seksuele geaardheid of genderidentiteit hebben die daar onder vuur ligt.
Alle Russische LGBT-organisaties ontvangen de film, die door leden van de eigen doelgroep gemaakt is.
In Nederland werd er tijdens het staatsbezoek van president Poetin afgelopen april een demonstratie georganiseerd tegen de wet.
Maar het ziet er niet naar uit dat Nederland druk gaat uitoefenen op Poetin en Rusland om de wet af te schaffen.

Emanuelson is bekend van haar documentaire ‘Su Solo i Playanan’, waarin de toeristenindustrie op Curaçao door de bewoners van het eiland zelf wordt besproken.
Daarnaast is ze ook oprichter van Uni-Arte, waarmee ze kunstenaars met een band met Curaçao, Bonaire, Aruba, St. Maarten, Saba of St. Eustatius met elkaar wil verbinden.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | KLM vraagt klanten die maandag vliegen om niet met de auto naar Schiphol te komen

Persbureau Curacao SCHIPHOL – Reizigers die morgen, maandag 4 juli met een KLM-vlucht vanaf Schiphol vertrekken doen er verstandig aan niet met de auto naar de luchthaven te...

PBC | Speciaal loket deze maand voor bursalen om uit te schrijven

Persbureau Curacao Kranshi opent een apart loket voor aanstaande bursalen die het eiland voor langer dan zes maanden verlaten. Daar kunnen zij zich uitschrijven, een afspraak maken is...

PBC | Tropische storm Bonnie komt aan land in Nicaragua

Persbureau Curacao Bonnie is gisteravond laat in Nicaragua en Costa Rica aangekomen. Net nadat ze een tropische storm was geworden, de tweede van het Atlantische orkaanseizoen dit jaar. Ze...

PBC | Roald Lappere wordt nieuwe directeur Koninkrijksrelaties

Persbureau Curacao Roald Lapperre wordt de nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij volgt Henk Brons op, die met pensioen gaat. De benoeming...

Column Youp | Vlucht

We krijgen een koningin met humor en dat vind ik een mooi vooruitzicht nu ons land een toch wat oververhitte indruk maakt. Amalia zei vorige week dat...

CC | Curaçao less attractive for entrepreneurs due to bureaucracy and high costs

WILLEMSTAD - The bureaucracy and high costs of doing business make Curaçao less attractive for entrepreneurs than other countries in the Caribbean. This is evident from a...
- Advertentie -
- Advertentie -