28 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Scoop-Constancia tegen fluoridering water

fluorideWILLEMSTAD — Oud-minister van Gezondheid Jacinta Scoop-Constancia (MFK) wil van de huidige minister van Gezondheid weten of de dosering fluoride in het drinkwater is verhoogd naar 1,5 mg per liter.
Onder haar bewind moest nutsbedrijf Aqualectra de dosis terugbrengen naar 0,5 mg per liter en op de lange termijn zelfs limiteren naar 0.

Het Statenlid is in de pen geklommen nadat ze de initiatieven van bezorgde burgers, waaronder de anti-fluoride-commissie, heeft gesignaleerd.
Volgens Scoop-Constancia waarschuwt de World Health Organization (WHO) voor de gevaren van het dagelijks gebruik van een dosis fluoride tussen 2 en 8 mg.
De verhoogde opname van fluoriden kan tot fluorose leiden, waarbij het skelet sterk vervormd kan worden en een stoornis optreedt in de ontwikkeling van het glazuur van tanden en kiezen. Nederland en België zijn in 1974 gestopt met de toevoeging van fluoride in het drinkwater.
Het gerechtshof oordeelde in 1973 dat er geen geldige redenen zijn om fluoride in het drinkwater te behouden.
Curaçao is echter met deze praktijk doorgegaan.
Volgens de MFK-parlementariër is het mogelijk dat Curaçaoënaars hierdoor een te hoge concentratie fluoride binnenkrijgen, hetgeen schadelijk is voor de gezondheid.

- Advertentie -

In een brief aan minister Ben Whiteman (PS) stelt het Statenlid enkele vragen hierover.
Zo wil ze onder meer weten of de minister bekend is met het onderzoek dat ingesteld zou worden naar de verlaging van fluoride in het drinkwater en of de resultaten van het onderzoek al bekend zijn.
Ook wil Scoop-Constancia het motief weten van de ministeriële beschikking om fluoride in het drinkwater te verhogen tot 1,5 mg per liter.

“De landsverordening drinkwater van 7 april 2006, die gaat over de kwaliteit van drinkwater bestemd voor menselijke consumptie, spreekt met geen woord over fluoride.
Waarom heeft u als deskundige toch voor fluoridering gekozen en om deze naar 1,5 mg te verhogen”

, aldus Scoop-Constancia.
Ze vraagt zich dan ook af of het gebrek aan kennis en deskundigen bij de controle-afdeling van water er aan heeft bijgedragen om het eerder genomen besluit terug te draaien.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -