27 C
Willemstad
• woensdag 18 mei 2022 08:33

Laatste reacties

- Advertentie -

Curacao.nu | Meerderheid Curaçaose Staten willen buitenparlementair naar de Verenigde Naties om Nederlandse Coronasteun

Persbureau Curacao

De petitie wordt geleid door KFO oprichter Caryl Monte | Foto reach-curacao.com

Veertien Statenleden, vier politieke partijen, twee vakbonden, drie NGO’s en 233 burgers van Curaçao willen dat het eiland weer geplaatst wordt op de UN=lijst van landen die nog geen volledige vorm van zelfbestuur kennen.

- Advertentie -

Zij roepen daartoe op in een petitie gericht aan de dekolonisatiecommissie van de Verenigde Naties.

Ook roepen ze de Algemene Vergadering van de VN op om het zelfbeschikkingsrecht van Curaçao te erkennen en te beschermen.

Caribische Hervormingsentiteit

Aanleiding voor de petitie zijn de plannen van de Nederlandse regering om een Caribische Hervormingsentiteit op te richten in het kader van Coronasteun op lange termijn.

De ondertekenaars vinden dat Nederland af moet zien van haar wens om nieuwe Koninkrijkswetten te implementeren die het recht op zelfbeschikking en het zelfbestuur (autonomie) van Curaçao aantasten.

Statenleden

Opvallend is dat ook vier Statenleden van regeringspartij MAN hebben getekend. Alleen de handtekening van Elsa Rozendal ontbreekt. In een motie van vrijdag 9 oktober tekenden de vier juist om de regering noodzakelijke steun in de rug te verlenen om de onderhandelingen op ambtelijk niveau af te ronden zodat op politiek niveau ingestemd kan worden met de inhoud van het Landspakket en de concept Rijkswet.

De ondertekenaars van de petitie en de brief naar New York hebben ingestemd met de oprichting van een Ad-hoc commissie voor de heropname
van Curaçao op de lijst van artikel 73 (e) van het Handvest van de Verenigde
Naties. Deze wordt geleid door Caryl Monte.

Bron: Curacao.nu

- Advertentie -

Artikel delen

6 reacties

 1. Man, Man Man. Wat een achterbakse partij is dit. Men noemt zich toch een volkspartij? Ja, een volksparij van 233 burgers, een paar vakbonds bestuurders en een paar directeuren. Denkt men zo de eigen portemonnee te vullen? De nood is hoog en een kat in het nauw maakt rare sprongen.
  Zal me niets verbazen als de 4 parlementsleden binnenkort de partij verlaten en een pact sluiten met de analfabeten en criminelen van de oppositie.

 2. Meerderheid Curaçaose Staten willen buitenparlementair.

  Buiten het parlement om. I.a.w. gewoon prive personen dus.

  Dan sta je al helemaal voor jan met de korte achternaam.

  Dus je gaat naar het vn terwijl je eigen regering dit heeft goedgekeurd. Daarnaast mag je uitleggen dat dit je eigen schuld is en dat je miljarden uit Nederland wil.

  Succes!

 3. Dus men wil naar de UN om Nederland te dwingen geld te geven…………….zonder voorwaarden, zodat zij dat geld weer in de achterzak kunnen steken.
  Juist ja…………..
  En hoe groot denken zij dat de kans is dat Nederland daarmee akkoord zal gaan ?

  Velen geloven nog in luchtkastelen kennelijk en daarmee bewijzen ze dat ze niet in staat zijn zichzelf te besturen. Zo is de cirkel weer rond.

 4. Wat is het nu het probleem? Curacao (en Aruba en SXM) kunnen hun autonomie niet dragen; dus prima dat ze teruggeplaatst worden op die UN lijst zodat ze weer gewoon onder Nederland kunnen vallen toch?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Scheuring in Brusselse fractie van D66, klachten over Europarlementariër Samira Rafaela

Lamyae Aharouay, Philip de Witt Wijnen Onveilige werkomgeving Een interne D66-commissie verklaarde klachten over Europarlementariër Samira Rafaela gegrond. Zij vindt dat het onderzoek rammelt. Zondag praat de D66-top...

PBC | Zeespiegel stijgt bij Caribische eilanden net wat sneller

Persbureau Curacao Een nieuw KNMI-rapport geeft aan dat het water rondom de Caribische eilanden waarschijnlijk iets sneller zal stijgen dan de wereldgemiddelde zeespiegel. De wereldgemiddelde zeespiegel is de...

PBC | Aantal coronacases op Curaçao en Aruba blijven stijgen

Persbureau Curacao Afgelopen week zijn er 450 nieuwe coronacases bijgekomen, bijna 125 meer dan de week ervoor, toen 328 mensen positief werden getest. Het aantal actieve cases steeg...

PBC | Geen mondkapje meer om in vliegtuig en op Schiphol

Persbureau Curacao Volgend weekend, 21 mei, vervalt de mondkapjesplicht in het vliegtuig en op de luchthaven Schiphol na de security. Dat heeft het Nederlandse kabinet vrijdag officieel besloten,...

Column Youp | Drijgen

Dinsdagavond is mijn vaste dreigavond. Dan kies ik mijn slachtoffers. Zoals deze week de Amsterdamse burgemeester die niet genoeg personeel had om het slopen van het Museumplein...

CC | Sargassum becoming a major problem for sea turtles

WILLEMSTAD - The Sea Turtle Conservation Curaçao rescued three sea turtles that were trapped in the sargassum weed on Wednesday. The animals regularly get into trouble because...
- Advertentie -
- Advertentie -