Curacao.nu | Duizenden op Curaçao in de rij om voedsel

Persbureau Curacao

Op Curaçao stonden dit weekend lange rijen mensen in de rij voor een voedselpakket. Zeker 16.000 mensen hebben hun werk verloren door de coronamaatregelen van de overheid.

Het eiland zit sinds 13 maart op slot en sinds 29 maart mogen ook de inwoners van het eiland nauwelijks nog de deur uit.

50.000

De Voedselbank die in samenwerking met de overheid voedselpakketten uitdeelt zegt dat er meer dan 50.000 mensen afhankelijk zijn van een of andere vorm van hulp.

Dat gaat niet overal goed. Veel privé initiatieven springen in omdat de overheid niet iedere hulpbehoevende in zicht heeft.

Op Facebook klagen mensen dat ze dagen moeten wachten op eten en  niet weten wanneer ze dat krijgen. Telefoonnummers worden niet opgenomen is de meest gehoorde klacht.

Jason Vic

Voedselhulp via Jason Vic

Een van die privé initiatieven komt van Jason Vic. Hij is al een maand op pad om in de wijken te zien wie er geen eten heeft. De route breidt wekenlijks uit, want hij krijgt steeds weer nieuwe verzoeken.

De nieuwe aanwas zijn mensen die zich aangemeld hebben voor Voedselbank of het ministerie van Sociale Ontwikkeling, maar na tien dagen nog niks gehoord hebben en honger hebben.

Ook melden zich mensen die geen sedula hebben, een voorwaarde voor voedselhulp via de overheid. Jason Vic, net als veel andere particulieren stellen geen eisen en vinden dat honger niet is gebonden aan sedula.

In zijn hulpgroep zitten mensen die niet kunnen lezen en schrijven, of geen internet hebben. Voor hen is het lastig om zich te registreren.

Versoepeling

De overheid versoepelt al wel een aantal maatregelen, zodat de inwoners iets meer bewegingsruimte hebben, maar zolang er geen vliegtuigen mogen landen en vertrekken, ligt de toeristische sector op z’n gat en zorgt voor tienduizenden werklozen.

Nederland heeft 16,5 miljoen euro aan onder andere voedselhulp toegezegd, maar dat moet wel over alle zes voormalige Antilliaanse eilanden verdeeld worden.

Bron: Curacao.nu

28 Reacties op “Curacao.nu | Duizenden op Curaçao in de rij om voedsel

 1. @Roberto

  Lokual bo ta bisa duru, pero ta e berdat. Mi tambe ta korda e tempu ku por a bisa Korsow Dushi Korsow. No esei so, pero tambe ku su dushi hendenan. Precioso baranka den laman.

  Awendia esei a para bira un recuerdo di pasasado. Mester bin kambio esei ta sigur. Mester di un gobierno ku tin Korsow na pechu anto sa di karga nan responsabildatnan.

  Het wordt hoog tijd dat de gekozen regering op Korsow Dushi Korsow transparant handelt en zich verantwoord voor hun handelen tegenover een toeziend orgaan en de bevolking.

  Zolang dat niet het geval is zal het status quo blijven bestaan : nul verantwoordelijkheidsgevoel en zelfverrijking is koning.

 2. Kreeg net een telefoontje van een NL kennis die uit eigen zak 400 pakketten heeft gemaakt met zijn vrouw en een deel alvast heeft uitgedeeld op BBou, in Soto en Hanchi B
  die uitgescholden is voor alles wat Ulanda en Makamba kan zijn door een bekende opruier van BB die achter Pik Pisas en de zijnen staat dat hij spullen over datum zou uitdelen. Nu kennen wij hem heel goed en ik weet dat dat het laatste is wat hij zou doen. Hij koopt gewoon net als wij in bij Mangusa.
  Echt tuig dit.

 3. Persoonlijk denk ik dat Zimbabwe of haiti scenario’s voor de elite geen schrik beeld vormen, aangezien rijkdom relatief is hebben de elites het in die landen nog beter als hier.

 4. Abraham Mossel

  @ Knoek-Koe, je slaat met een moker de spijker precies op zijn kop, je had hem niet beter kunnen raken, maar of de losers die jij noemt er wat van aantrekken ??, DENK HET NIET!.

 5. ….”Van de regeringen (CUR en NL) is beter niet te veel verwachten is niet nu, maar was altijd al zo!”….

  @Curaçao Independiente
  .regering..CUR niets te verwachten 100% met je eens., kijk maar naar de huidige staat van zo een beetje alles..

  …NL niets te verwachten, altijd al zo…..
  Dat is een beetje generieke concludering en te kort door de bocht.

  Een onderbouwing van deze conclusie zou de overtuigingskracht ten goede kom3n, want ik denk dat je een aantalondersteunings punten en gebieden over het hoofd ziet.

  Denk alleen al aan het recht om in NL te mogen studeren tegen zwaar gesubsidieerde tarieven + deondersteuning die we bij buitenlandse betrekkingen genieten + defensie + sociale uitkeringen + faciliteiten die vele antillianen genieten in NL, kustwacht, wie betaalt dat? En d3 Gouverneur en haar kabinet? En de voorechten die je geniet met visa als NL paspoort drager? Het feit dat je je in de EU kunt vestigen?

  Ik wil niet zeggen dat NL in haar koloniale betrekkingen overal de schoonheidsprijs verdient, genoeg schandvlekken.
  Maar om te stellen dat er niets te verwacht kan worden en dat dat nooit zo was is op zijn minst ongenuanceerd te noemen en vereist zeker toelichting. Misschien heb ik iets over t hoofd gezien.

  Waarom denk je dat Haitianen naar Curaçao komen? Vanwege de bestuursvaardigheden van Pisas, Godett, Cooper en Whiteman? Ik denk het niet………

  Waarom blijven Haitianen niet in hun eigen land wonen?

  Een Haitiaan weet precies wat hij aan zijn eigen op hem gelijkende leiders heeft: Niets…

 6. Respect voor William!

  Die verdient dat meer dan alle verpleegsters die tijdens de Corona crisis betaald thuis hebben gezeten en pas vorige week eindelijk weer part time zijn gaan werken.

  Onze verpleegsters zitten thuis en toch vliegen we honderden verplegers in, besmet met Corona ook nog.

  Wat zou Arthur Donker hiervan zeggen?

 7. NB
  We mogen ons afvragen waarom Aruba het beter doet en wij hier net als op A geld beschikbaar hadden gemaakt voor als mensen juist in de toeristenindustrie zonder geld kwamen te zitten. De ‘Arubaanse’ Chata heeft voldoende geld in kas om de ergste klappen op te vangen. Waterrekening die omlaag ging maar hier water:elektriciteit zelfs nog werd verhoogd.
  Ik had gisteren het Curaçao nu art naar mijn broer op Aruba gestuurd die zich kapot geschrokken is over de omvang van het aantal mensen die acuut hulp nodig hebben. Ook bij zijn bedrijf hebben mensen vrijwillig ingeleverd overigens net als binnen ons Bedrijf maar dat heb ik al eens aangehaald. We hoefden niemand te ontslaan en hbbn ook geen hulp nodig van NOW.
  Het is duidelijk dat deze en vorige regeringen het nooit goed hbbn gedaan. Wel voir zichzelf, maar dat hoef ik niet te herhalen.
  Het is een nationale schande.

 8. @J.Bash
  Helaas zullen er altijd uitzonderingen zijn maar c’est le ton qui fait la musique.
  We hebben de afgelopen weken al veel pakketten uitgedeeld bij mensen die niets maar dan ook niets hadden die zonder hulp kunnen verrekken.

 9. Curacao Independiente

  Welgeteld zijn ± 200 mensen die ik bij elkaar heb opgeteld, overdrijven is ook een kunst. Trouwens voor het tijdperk van de voedsel bank, ben ik als kind opgegroeid met de cultuur van dat continu mensen geholpen werden op Curaçao met voedsel pakketten niet alleen tijdens kerst meestal als initiatief vanuit kerken, stichtingen en bedrijven, maar ook als iemand hoor dat een familie het slecht heeft werd altijd wat geld toegestopt en/of voedsel pakket langs gebracht. Dus eerlijk gezegd in die opzicht is Curaçao door de jaren heen niks veranderd, lees er is weinig vooruitgang geboekt. Om te beginnen het bestrijden van jeugd werkloosheid, onderwijs kwaliteit en duurzame baan perspectief. Maar blijkbaar zijn er tot nu toe genoeg banen bij de overheid (inl. politie, onderwijs enz.), logistiek , bouw en infra (incl. architectenbureau’s enz.), industrie (utiliteiten, raffinaderij en dok maatschappij), toerisme, detailhandel, banken, accountancy, advocaten, communicatie bureau, consultancy/adviesbureau, verzekeringen, makelaardij, ziekenhuizen(incl. huisartsposten, apothekers, tandarts, oogarts enz.), ICT (intallateurs,programeurs, enz. ), kappers, schoonheidssalons, horeca, landbouw, visserij, veeteelt eigenlijk te veel om op te noemen, anders hoe kunnen supermarkteten nog goed blijven draaien? Nu bij wegvallen van de toerisme en raffinaderij lijkt mij nog genoeg sectoren over te blijven, misschien minder zieligheid en werken aan potentieel nieuwe en uitbreiden van bestaande sectoren na opheffen van de lockdown. Want meer blijven lenen van Nederland is achteruitgaan, maar intussen laten we elkaar blijven helpen en bij onze naasten kijken of enig hulp nodig hebben. Van de regeringen (CUR en NL) is beter niet te veel verwachten is niet nu, maar was altijd al zo!

 10. Jiunan di Corsow den rij pa cuminda??????? Jamás y nunca mi a mira tal cos na mi islita queri y mi no por imaginami un cos asina tampoco. Nos ta orgulloso di ser un jiu di Corsow, anto para den rij pa cuminda??????????????? Tende un cos aki ladronnan; lo no dura muchu cu Roberto lo baha bin Corsow (después di e corona bla bla bla) pa bin regla algun caso personal. Mi lo haci uso di e oportunidad aki tambe y mi lo busca y bishita algun di boso gobernantenan pa un conversacion de cara en cara. No tin cuenta di pidi bosnan pa un conversación na boso oficina, no, Roberto ta bai na boso cas PERSONALMENTE. Ta loko bosnan a bira na Corsow mal elementonan di abusa di e pueblo aki???? Laga bosnan famia para den rij pidi limosna, no jiunan orgulloso di Corsow. Bosnan a maldicioná nos isla preciosa. Het zijn de sterke benen die de weelde kunnen verdragen. Pueblo di Corsow no tin valor mas pa bosonan. Nederland, nogmaals, ik herhaal; please, zorg voor een goed georganiseerde controle i.v.m. geld “LENEN”. Toezicht én controle moet ook onder het Nederlands beleid staan. Het zal stellig niet gedijen zonder een centraal permanent Nederlands toezicht. En denk vooral aan het volk. Laat je NIET kisten Nederland, wees wakker en waakzaam. Want als de (Nederlandse) kat van honk is………………………………………………….

 11. …..”Haiti: bedelende kinderen tussen de luxe autos in”…….

  En zo is het @ Simon Bolivar. Nergens zulke grote rijkdom en armoede Kloif gezienals in Haiti onder de eigen gekleurde leider.

  En di kloof wordt hier ook steeds groter
  Met een Bankdirecteur die 2.000.000 verdiende en zijn aqualectrarekening declareerde…versus een Naf 950 per maand familie die afgesloten wordt door de aqualectradirecteur die 1 miljoen naar binnen harkt maar hotels wel weg laat komen met tonnen openstaande waterrekeningen.

  Nee, wat ik nu ga zeggen zal mij niet in dank worden afgenomen, maar ik zou niet in een onafhankelijk land willen wonen dat bestuurd wordt met de gedachtenkronkels van een A. Godett, R Rosalia, S. Osepa , A ( wij zorgen goed voor ons volk) Begina, M. & B WIels C. Coopers , P. Pisas….maar ook S Römer…

  Geef bovengenoemde personen een eiland in handen en je krijgt : HAITI

 12. @Knoek-koe : Helemaal mee eens met hetgeen je naar voren brengt. Waar ik mijn hart voor vasthoud is wat je ook aanhaalt : “Onder bovengenoemde politici zou Curaçao als onafhankelijk eiland in de kortste keren afzakken tot een typisch afrikaans 3e wereld land, zoals Haïti , met een staatspolitie a la Ton Ton macoute, die goed toegstopt wordt met bonussen zodat ze de politieke elite blijven dienen met arrogant machtsvertoon.”

  Ik ben daar geweest en men is daar of straatarm of stinkend rijk. Al bij aankomst bij de luchthaven wordt je ermee geconfronteerd : bedelende kinderen tussen de luxe autos in. Wat ook mij nooit meer loslaat : ik was net naar een supermarkt geweest en buiten hoorde ik een klap. Bleek dat een man die duidelijk aan armoede leedt was aangereden. Niemand bekommerde zich over hem ! Iedereen liep en reedt langs alsof er niet was gebeurd.

  Net als op Curaçao mensen dieren aanrijden en zich er verder niet over bekommeren, zo gaat het eraan toe op Haïti met de armoedigen. Ze worden gezien als dieren en niet als mens. Zoals je zegt, als men op Curaçao niet oppast zal het eiland zeker neerdalen tot het niveau van Haïti en dat is het laatste wat je wilt zien gebeuren.

 13. Het valt op dat de lokale media haast geen aandacht aan deze mensen besteedt. Behalve TV Direct van Jachmien Pinedo die met draaiende camera’s een voedselpakket ging uitdelen.

  Het is toch onbegrijpelijk dat de zelfde mensen die vandaag van een voedselpakket afhankelijk zeggen te zijn, nog geen maand geleden achter Cooper en Sheldry Osepa liepen om tegen de komst van Klesh te demonstreren.

 14. Armoede op Curaçao @Johannes Bash & @ Wilhelmus
  Ik denk dat jullie allebei gelijk hebbe op een bepaalde manier. Er is een hee grote groep die op de rand van de armoede grens leeft en die nu heel zichtbaar wordt, daarnaast heb je daar ook mensen onder die verkeerde economische prioriteiten stellen, en bv dure Mc Donald kopen, en met dure haren, nagels en tasjes rondlopen, terwijl ze eigenlijk de huur niet kunnen betalen.

 15. …..”Wanbestuur onstaat omdat zij zich tegen niemand behoeven te verantwoorden”…..

  @ Simon Bolivar . Strak punt!
  Kijk alleen al naar de Jaarrekening die afgekeurd is door de ALgemene rekenkamer, waar van alles mee mis is.

  Nu hoor je niemand daar meer over. Alles wordt onder het tapijt geveegd. Zo gaat dat al jaren. Ook met aanbestedingen van projecten en de controle op de kwaliteit. Wegen die aangelegd worden tegen zeer kwalijke kwaliteit tegen de hoofdprijs, die na een paar jaar vol scheuren en gaten zitten, omdat inferieur materiaal gebruikt wordt, maar wel duur wordt betaald.

  En het beetje controle dat huit Nederland komt wordt men man en macht bestreden met emotionele argumenten als Neo kolonialisme, racisme en onderdrukking.

  Elke politici van Don Martina, tot Helmin Wiels, Errol Cova , C. Cooper, Rosalia, Marveline dictator Wiels, A. Godett etc etc ….die geroepen hebben om onafhankelijk en minder bemoeienis hebben dat gedaan om er zelf beter van te worden en het troebele water zo troebel mogelijk te houden.
  ( inclusief Suzy Römer… die een fel tegenstander is van toezicht uit NL vanwege haar businesses)

  Onder bovengenoemde politici zou Curaçao als onafhankelijk eiland in de kortste keren afzakken tot een typisch afrikaans 3e wereld land, zoals Haïti , met een staatspolitie a la Ton Ton macoute, die goed toegstopt wordt met bonussen zodat ze de politieke elite blijven dienen met arrogant machtsvertoon.

 16. @William. Ik doe een waarneming en die schrijf ik op. Je hoeft mij niet te vertellen wat armoede is. Als ik bij de crisisbank mensen eten zie halen en een dure handtas bij zich hebben, dan heb ik mijn bedenkingen. Als ik zie dat bepaalde mensen, die je onder de armoedigen zou kunnen scharen en met hun kind naar de minimarket gaan, bier halen en buiten staan te zuipen, dan heb ik ook mijn bedenkingen. Hetzelfde zie ik bij 1 van mijn huurders. Dat gezin hoeft al 3 maanden geen huur te betalen, omdat de man werkloos is. Maar ik zie dat gezin zaterdag, terwijl hij volgens het kenteken helemaal niet op de weg mocht zijn, wel bij de McD in de rij staan. Man, vrouw en 3 kinderen. Heb je geen geld, kan je ook niet naar de McD. Dat is mijn standpunt. Aan het eind van de crisis, krijgt hij 3 maanden de tijd om andere woonruimte te zoeken. Dat heb ik hem al medegedeeld. En de huur zal hij met ingang van 1 juni weer dienen te betalen. Vandaar mijn bedenkingen.
  Dus of het nu schandelijk is wat ik schreef, maakt mij nu niets meer uit.

 17. Commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

 18. Slecht geplaatste opmerking @J.Bash
  50.000 is een reëel aantal aangezien er al 32% van de bevolking ver onder de armoedegrens leeft.
  Schandelijk eigenlijk dat je zo’n post durft te plaatsen.

 19. @Knoek-koe : “Alle wanbestuur van jaren komt nu boven water.. telefoon wordt er amper opgenomen, vragen worden niet beantwoord etc etc”

  Wanbestuur onstaat omdat zij zich tegen niemand behoeven te verantwoorden.

 20. Curacao revisited

  “Veel privé initiatieven springen in omdat de overheid niet iedere hulpbehoevende in zicht heeft.”
  maar die moddervette Begina beweerde pasgeleden nog dat de overheid op Curacao niemand met honger naar bed laat gaan?

 21. Als ik gisteren om 13.00 uur en 2 uur later nog steeds een lange rij auto’s bij de mcDonalds sta Rosa zag, vraag ik mij af en toe wel af Honger? Dan lijkt mij 50000 wel een beetje overdreven. Dat er meer mensen gebruik moeten maken, dat wil ik best geloven.

 22. ……”Dat gaat niet overal goed. Veel privé initiatieven springen in omdat de overheid niet iedere hulpbehoevende in zicht heeft”…..

  Wat heeft de overheid o.a. SOAW wel ooit goed in zicht gehad?

  Alle wanbestuur van jaren komt nu boven water..

  telefoon wordt er amper opgenomen, vragen worden niet beantwoord etc etc

 23. Just Saying

  SOAW wil dat alles centraal via hen loopt maar neemt de telefoon niet op. Ook mensen die na 10 dagen nog niets hebben gehoord… Gelukkig zijn er diverse particuliere initiatieven zoals ook de crisisbank van Caroline Kooistra. Hoop dat de extra financiële hulp van Nederland ook via dit soort initiatieven wordt verspreid. We hebben gehoord welk deel van de eerste tranche daadwerkelijk bij hulpbehoevenden terecht is gekomen…
  Men leert het ook nooit.

 24. Dislect, wat denk je van Laurens Keesen?

  Petje af voor deze man.

 25. Met de financiële steun vanuit Nederland in tijden van nood zou men verwachten dat de aangewezen middelen aangewend zouden worden voor de doelgroep ter sprake.

  @ericplas : “Blijkbaar wint hebzucht het hier altijd van de honger.”

  Verantwoordelijkheden dragen en resultaten behalen is te ver gezocht voor deze gasten.

 26. De elite is hebzuchtig en heeft geen honger. Zou er nog iemand de illusie hebben dat de elite enige oog heeft voor de bewoners?

 27. Nederland is bereidt om te helpen maar Ruggenaath houdt alle financiële hulp tegen door geen bezuinigingen aan te kondigen. Blijkbaar wint hebzucht het hier altijd van de honger.

 28. Echt verschrikkelijk dit. Mensonterend.
  Gisteren hebben we ook weer met onze groep van 6 alleen in het gebied Oost, pakketten uitgedeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *