33 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

Curacao.nu | Centrale Bank past monetair beleid aan om Corona

HomeMediaCuracao.nu | Centrale Bank past monetair beleid aan om Corona

Persbureau Curacao

Centrale Bank past monetair beleid aan om Corona | persbureau Curacao

De economische vooruitzichten voor de monetaire unie van Curaçao en Sint Maarten zijn aanzienlijk verslechterd. Dat schrijft de Centrale Bank in een persbericht. Het onontkoombare besluit tot het sluiten van de grenzen om de lokale bevolkingen te beschermen tegen het Corona-virus vraagt grote offers.

De belangrijkste exportsector, het toerisme, komt feitelijk tot stilstand. Met als gevolg een economische krimp op zowel Curaçao als op Sint Maarten.

Het inkomen van belangrijke delen van de bevolking en bedrijven van de eilanden is onzeker en zal de komende maanden onderbrekingen kunnen kennen.

De Bank meent dat het daarom noodzakelijk is het financiële systeem in staat te stellen de economie te blijven financieren in deze extreem moeilijke tijden zodat de economie kan blijven draaien.

Hiervoor zijn aanpassingen nodig die de bevolking en bedrijven van de eilanden helpen in deze moeilijke tijden, de financiële instellingen helpen bij het tegemoetkomen van klanten en ook de banken zelf helpen om de (on)voorzienbare schokken te absorberen.

In dat verband zijn tijdelijke aanpassingen nodig in het monetaire beleid, alsook in het prudentiële toezichtkader en heeft de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten het volgende besloten:

A. Monetair beleid

De beleningsrente wordt verlaagt met 150 basispunten. Hiermee komt de rente terug op het dieptepunt van de financiële crisis van 2008 – 2009, namelijk 1.00 procent. De beleningsrente is de rente waartegen de centrale bank de banken leningen verstrekt. Tevens zal de opslag op de beleningsrente van 200 basispunten op leningen van meer dan NAf 20,0 miljoen voorlopig worden opgeschort. Deze maatregel wordt genomen in combinatie met de herintroductie van de mogelijkheid voor banken om bij de Bank rood te staan. Met deze maatregel beoogt de Bank te garanderen dat de banken toegang hebben tot liquiditeiten telkens wanneer dat nodig mocht blijken en de financieringskosten daarvan te verlagen. Op deze wijze kan de financiering van de economie worden gewaarborgd.

De rente op Certificates of Deposit (CD’s) te verlagen. Hiermee geeft de Bank aan de verruiming van de geldmarkt tijdelijk binnen bepaalde grenzen te accommoderen door minder geld uit de markt te willen halen.
De verstrekking van deviezenvergunningen die een overmaking naar het buitenland tot gevolg hebben met onmiddellijk ingang op te schorten. Dit geldt ook voor reeds ingediende aanvragen waarvan de vergunning nog niet is verstrekt.

Overmakingen die nog moeten plaatsvinden op basis van een reeds verstrekte vergunning kunnen gewoon worden uitgevoerd. De verstrekking van deviezenvergunningen wordt op een nader door de Bank te bepalen tijdstip hervat. Overmakingen naar het buitenland waarvoor geen deviezenvergunning is vereist kunnen normaal doorgaan vinden.

B. Toezichtbeleid

De volgende toezichtregels tijdelijk te flexibiliseren:
Banken en kredietinstellingen krijgen de ruimte om de betaling van rente en aflossingen op door hun uitgegeven leningen uit te stellen (aflossings- en interestvrije periode) voor 3 – 6 maanden zonder dat ze hiervoor een voorziening hoeven te treffen. Deze flexibilisering gaat met onmiddellijke ingang in. De Bank zal deze faciliteit nauwlettend monitoren.
Banken krijgen de ruimte om de debt-service-ratio, die thans 37% bedraagt, tijdelijk te mogen overschrijden tot 50%. Deze flexibilisering gaat met onmiddellijke ingang in. De Bank zal deze faciliteit nauwlettend monitoren.
Levensverzekeraars en pensioeninstellingen krijgen de ruimte om de betaling van polis-premies door de verzekerden uit te stellen voor 3 – 6 maanden zonder dat ze hiervoor een voorziening hoeven te treffen. Deze flexibilisering gaat met onmiddellijke ingang in. De Bank zal deze faciliteit nauwlettend monitoren.

Bron: Curacao.nu

6 reacties

 1. AM, het is ‘n doorn in het oog om viswijf constantia herhaaldelijk zien te staan bleren en liegen en lekker salaris van jou en mij ontvangen. MFK, criminelen.

 2. MCB curacrim past ook zijn beleid aan, aan al 2 weken mijn bank gegevens niet meer controleren op online banking

 3. Er is maar een monetair beleid dat effectief werkt op deze rots:

  Geen monetaire middelen meer door de handen van onze bestuurders laten passeren.

  Er blijft te veel aan de strijkstok kleven…

  Nood-, hulp-, ziekte- en pensioenfondsen zijn plunderfondsen voor de politici en hun geplaatste directeuren en commissarissen!

  Zie :
  INSEL AIR
  ENNIA
  SVB
  GIRO
  APC
  CBCS

 4. Monetair beleid, zag vanochtend 23 maart tot mijn grote verbazing oud dief-vegge en nieuw mondkapjes ( 350.000,00 ) verduister dief Constantia op tv Direct het volk een hart onder de riem insteken met een mes!, en wat ze moesten doen om het corona virus zo min mogelijk zijn kans te geven,waar haalt ze de gore moed vandaan dit monster, laat ze maar snel haar gevangenis straf gaan uit zitten in een enkele straf cel, dan heeft ze ook minder kans om steel virus op te lopen.

 5. CBCS past monetair beleid aan…

  Betekent dat geen salarissen van 2 miljoen meer voor haar presidenten en een verbod om naar de Heeren te gaan om 4.30 pm voor een ton per maand verdienende overige directieleden?

  Geen 2 studiereizen van 2 jaar meer naar Nederland met behoud van riant salaris van net aangenomen familieleden van die presidenten?

 6. ” De Bank zal deze faciliteit nauwlettend monitoren.
  Levensverzekeraars en pensioeninstellingen krijgen de ruimte om de betaling van polis-premies door de verzekerden uit te stellen voor 3 – 6 maanden zonder dat ze hiervoor een voorziening hoeven te treffen. ”
  ok dus het probleem wordt nu gewoon opgeschoven? ENNIA mag nog lagere voorzieningen aanhouden en de overheid draagt weer eens geen pensioenpremie af wat ze toch al nooit doen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties